1

Temat: Dostawa materiału a podwykonawstwo

Przy remoncie drogi potrzebny jest materiał typu kruszywo, mieszanka asfaltowa. Czy zakup materiałów i dostarczenie ich na budowę (transport z firmy u której zakupiono materiał)  jest podwykonawstwem?

2

Odp: Dostawa materiału a podwykonawstwo

umowie o podwykonawstwo - należy przez to rozumieć umowę w formie pisemnej o charakterze odpłatnym, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące część zamówienia publicznego, zawartą między wybranym przez zamawiającego wykonawcą a innym podmiotem (podwykonawcą), a w przypadku zamówień publicznych na roboty budowlane także między podwykonawcą a dalszym podwykonawcą lub między dalszymi podwykonawcami - czyli tak wg. tej definicji

Wg. tego zapisu nie jest to podwykonawstwo - Art. 143b. (14) 1. Wykonawca, podwykonawca lub dalszy podwykonawca zamówienia na roboty budowlane zamierzający zawrzeć umowę o podwykonawstwo, której przedmiotem są roboty budowlane, jest obowiązany, w trakcie realizacji zamówienia publicznego na roboty budowlane, do przedłożenia zamawiającemu projektu tej umowy, przy czym podwykonawca lub dalszy podwykonawca jest obowiązany dołączyć zgodę wykonawcy na zawarcie umowy o podwykonawstwo o treści zgodnej z projektem umowy.

Zależy więc co w umowie jest zapisane.

3

Do przetargu podwykonawcy nie byli wykazani,  ani później nie przedstawiano inwestorowi do akceptacji żadnego wzoru umowy do akceptacji.

4

Jeżeli wartość jest powyżej 50 000 zł to zgłosić trzeba chyba że określono niższą kwotę lub wyłączenia wskazano w SIWZ np. w zakresie dostawy materiałów niezbędnych do realizacji danego przedmiotowego zamówienia, ale nawet po przekroczeniu 50 000 zł umowę przedstawić zamawiaczowi trzeba.

5

Więc nie jest to oficjalne podwykonawstwo .

6

czy dobrze rozumiem: wykonwca wybrany w drodze postępowania przetargowego kupując materiał zawiera umowę, ale nie zgłasza jej do Inwestora i wtedy nie jest to podwykonawstwo, a sytuacji gdy dostawca materiału mówi: "ok, podpiszemy umowe ale macie mnie zgłosić do Inwestora jako podwykonawce" jest to podwykonawstwo ?

7

Oczywiście oficjalne nie jest, z tym że rozporządzenie mówi wyraźnie kiedy w trakcie realizacji zamówienia przy dostawach lub usługach mają przedstawić aby właśnie interesy samego podwykonawcy były chronione, w praktyce jest tak że dostarczają np. kruszywo i nawet jak przekracza to 50 000 nie zgłaszają.

8

magda19831 napisał/a:

czy dobrze rozumiem

Co do zasady właśnie tak jest.

9

Jakie mogą być konsekwencje za niezgłoszenie podwykonwastwa?

10 (edytowany przez Darek W. 2014-08-27 10:02:08)

magda19831 napisał/a:

Jakie mogą być konsekwencje za niezgłoszenie podwykonwastwa?

- brak zapłaty .... dla podwykonawcy

a dla wykonawcy - np. jakieś kary - zależy jak jest w umowie - zawsze można udać się do zamawiającego ... i pogadać  - a Ty kim jesteś ?? - podwykonawcą czy wykonawcą ??

11

wykonawcą.

12

Ja mam przewidziane kary za niezgłoszenie  gdy w trakcie wyniknie że taki jest.

13

U nas kwestia jest taka że: robota zrobiona, odebrana, zapłacona, ale... firma a sprzedała materiał firmie b, firma c sprzedała materiał firmie d (gdzie firmę b i reprezentuje ten sam przedstawiciel) i teraz sytuacja jest taka, że: firma b ma f-rę od firmy b, a firma d ma f-rę od firmy c. Firma b nie zapłąciła firmie a, i teraz firma a upomina się aby nasza firma zapłaciła im, ponieważ podejrzewają oszustwo ze strony firmy b i domniemują że zostaną przez ta firmę oszukani.

14

dodam że w umowie ani SIWZ nie ma nic o karach za niezgłoszenie podwykonawców, bo w mojej ocenie SIWz jest sporządzona jakby nie obejmowała nowelizacji o podwykonawcach.

15

Marcel napisał/a:

Ja mam przewidziane kary za niezgłoszenie  gdy w trakcie wyniknie że taki jest.

Ja też mam kary, więc wyjaśnijcie sobie lepiej we własnym gronie, bo jak dojdzie do Zamawiającego, to mogą być problemy

16

A konkretnie jakie problemy?

17

Zamawiający już o wszystkim wie, ale uważa że się nie miesza, bo sprawa wyszła po odbiorze itp. Pan z firmy a napisał pisma do inwestora, że zwraca się z prośbą o zablokowanie wypłatyy za realizację zadania, gdyż nie dostał on zapłaty za materiał od firmy b (gdzie jak pisałam firma b jest repreztowana przez tą sama osobę co firma c, a my jako firma d kupiliśmy materiał od firmy d). My dostaliśmy kasę od inwestora i teraz pytanie komu zapłacić za materiał? Firmie c od której mamy f-rę, czy firmie a która de facto jest producentem ? Ponieważ firma a uważa że firma b i c to oszuści (inne nazwy firm, ale ten sam przedstawiciel) i firma a nie bedzie już kasy oglądała....