Temat: Dostawa materiału a podwykonawstwo
Przy remoncie drogi potrzebny jest materiał typu kruszywo, mieszanka asfaltowa. Czy zakup materiałów i dostarczenie ich na budowę (transport z firmy u której zakupiono materiał) jest podwykonawstwem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przy remoncie drogi potrzebny jest materiał typu kruszywo, mieszanka asfaltowa. Czy zakup materiałów i dostarczenie ich na budowę (transport z firmy u której zakupiono materiał) jest podwykonawstwem?
umowie o podwykonawstwo - należy przez to rozumieć umowę w formie pisemnej o charakterze odpłatnym, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące część zamówienia publicznego, zawartą między wybranym przez zamawiającego wykonawcą a innym podmiotem (podwykonawcą), a w przypadku zamówień publicznych na roboty budowlane także między podwykonawcą a dalszym podwykonawcą lub między dalszymi podwykonawcami - czyli tak wg. tej definicji
Wg. tego zapisu nie jest to podwykonawstwo - Art. 143b. (14) 1. Wykonawca, podwykonawca lub dalszy podwykonawca zamówienia na roboty budowlane zamierzający zawrzeć umowę o podwykonawstwo, której przedmiotem są roboty budowlane, jest obowiązany, w trakcie realizacji zamówienia publicznego na roboty budowlane, do przedłożenia zamawiającemu projektu tej umowy, przy czym podwykonawca lub dalszy podwykonawca jest obowiązany dołączyć zgodę wykonawcy na zawarcie umowy o podwykonawstwo o treści zgodnej z projektem umowy.
Zależy więc co w umowie jest zapisane.
Do przetargu podwykonawcy nie byli wykazani, ani później nie przedstawiano inwestorowi do akceptacji żadnego wzoru umowy do akceptacji.
Jeżeli wartość jest powyżej 50 000 zł to zgłosić trzeba chyba że określono niższą kwotę lub wyłączenia wskazano w SIWZ np. w zakresie dostawy materiałów niezbędnych do realizacji danego przedmiotowego zamówienia, ale nawet po przekroczeniu 50 000 zł umowę przedstawić zamawiaczowi trzeba.
Więc nie jest to oficjalne podwykonawstwo .
czy dobrze rozumiem: wykonwca wybrany w drodze postępowania przetargowego kupując materiał zawiera umowę, ale nie zgłasza jej do Inwestora i wtedy nie jest to podwykonawstwo, a sytuacji gdy dostawca materiału mówi: "ok, podpiszemy umowe ale macie mnie zgłosić do Inwestora jako podwykonawce" jest to podwykonawstwo ?
Oczywiście oficjalne nie jest, z tym że rozporządzenie mówi wyraźnie kiedy w trakcie realizacji zamówienia przy dostawach lub usługach mają przedstawić aby właśnie interesy samego podwykonawcy były chronione, w praktyce jest tak że dostarczają np. kruszywo i nawet jak przekracza to 50 000 nie zgłaszają.
czy dobrze rozumiem
Co do zasady właśnie tak jest.
Jakie mogą być konsekwencje za niezgłoszenie podwykonwastwa?
Jakie mogą być konsekwencje za niezgłoszenie podwykonwastwa?
- brak zapłaty .... dla podwykonawcy
a dla wykonawcy - np. jakieś kary - zależy jak jest w umowie - zawsze można udać się do zamawiającego ... i pogadać - a Ty kim jesteś ?? - podwykonawcą czy wykonawcą ??
wykonawcą.
Ja mam przewidziane kary za niezgłoszenie gdy w trakcie wyniknie że taki jest.
U nas kwestia jest taka że: robota zrobiona, odebrana, zapłacona, ale... firma a sprzedała materiał firmie b, firma c sprzedała materiał firmie d (gdzie firmę b i reprezentuje ten sam przedstawiciel) i teraz sytuacja jest taka, że: firma b ma f-rę od firmy b, a firma d ma f-rę od firmy c. Firma b nie zapłąciła firmie a, i teraz firma a upomina się aby nasza firma zapłaciła im, ponieważ podejrzewają oszustwo ze strony firmy b i domniemują że zostaną przez ta firmę oszukani.
dodam że w umowie ani SIWZ nie ma nic o karach za niezgłoszenie podwykonawców, bo w mojej ocenie SIWz jest sporządzona jakby nie obejmowała nowelizacji o podwykonawcach.
Ja mam przewidziane kary za niezgłoszenie gdy w trakcie wyniknie że taki jest.
Ja też mam kary, więc wyjaśnijcie sobie lepiej we własnym gronie, bo jak dojdzie do Zamawiającego, to mogą być problemy
A konkretnie jakie problemy?
Zamawiający już o wszystkim wie, ale uważa że się nie miesza, bo sprawa wyszła po odbiorze itp. Pan z firmy a napisał pisma do inwestora, że zwraca się z prośbą o zablokowanie wypłatyy za realizację zadania, gdyż nie dostał on zapłaty za materiał od firmy b (gdzie jak pisałam firma b jest repreztowana przez tą sama osobę co firma c, a my jako firma d kupiliśmy materiał od firmy d). My dostaliśmy kasę od inwestora i teraz pytanie komu zapłacić za materiał? Firmie c od której mamy f-rę, czy firmie a która de facto jest producentem ? Ponieważ firma a uważa że firma b i c to oszuści (inne nazwy firm, ale ten sam przedstawiciel) i firma a nie bedzie już kasy oglądała....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc