1

Temat: Wartość szcunkowa projektu z nadzorem autorskim

Zamawiający w umowie zawarł że  wykonawca będzie realizował nadzór autorski  będzie wynosił 15% ceny ofertowej brutto za wykonanie dokumentacji.
W jaki sposób zmawiający powinien ustalić Wartość szacunkową zamówienia na wykonanie dokumentacji.
1 Wartość samej umowy?
2 Wartość samej umowy + te 15%?

2

Odp: Wartość szcunkowa projektu z nadzorem autorskim

Traktowałabym to zamówienie jak z podziałem na części.

3

Maarta napisał/a:

?? - znaczy oferty częściowe ??

4

jarosław napisał/a:

Zamawiający w umowie zawarł że  wykonawca będzie realizował nadzór autorski  będzie wynosił 15% ceny ofertowej brutto za wykonanie dokumentacji.
W jaki sposób zmawiający powinien ustalić wartość szacunkową zamówienia na wykonanie dokumentacji.
1 wartość samej umowy?
2 wartość samej umowy + te 15%?

Razem z nadzorem - a możesz zacytować ten zapis z umowy ??

5

Darek W. napisał/a:
Maarta napisał/a:

?? - znaczy oferty częściowe ??

Nie, tzn. w szacunku ujęłabym wszystko ;-)

6

Nadzór autorski będzie pełniony w trakcie realizacji robót budowlanych. Umowa na pełnienie nadzoru autorskiego zostanie zawarta przed rozpoczęciem robót budowlanych. Przewidywany termin sprawowania nadzoru autorskiego: ............................... Wynagrodzenia z tytułu pełnienia nadzoru autorskiego będzie wynosiło 15% ceny ofertowej brutto za wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej objętej niniejszym przetargiem.

7

jarosław napisał/a:

Nadzór autorski będzie pełniony w trakcie realizacji robót budowlanych. Umowa na pełnienie nadzoru autorskiego zostanie zawarta przed rozpoczęciem robót budowlanych. Przewidywany termin sprawowania nadzoru autorskiego: ............................... Wynagrodzenia z tytułu pełnienia nadzoru autorskiego będzie wynosiło 15% ceny ofertowej brutto za wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej objętej niniejszym przetargiem.

A skąd się wzięło takie narzucenie wykonawcy, iż nadzór wynosić będzie 15% ??, a dlaczego nie 20 %, że tak z ciekawości zawodowej zapytam ...

8

Bo tak chce zamawiający. Ustala granice rozpasania smile

9

Zamawiający bawi się w Wykonawcę wink

10

jarosław napisał/a:

Bo tak chce zamawiający. Ustala granice rozpasania smile

No to nie lepiej napisać, że cena NA nie może przekroczyć 15% wynagrodzenia brutto za wykonanie dokumentacji projektowej?

11

Ma to sens - aby wykonawca np. nie dał za wykonanie dok. proj 99,99 ceny i nie wycenił 0,01 za nadzór - a potem - jak trzeba nadzorować - to szukaj wiatru w polu - tak to widzę.

12

Czy waszym zdaniem ten zapis:

mówi o tym że to będzie nowa umowa?
Czy nowa umowa podlega procedurom Pzp? Jak te 15% przekroczy 30000 e to PN?

13

Nie wiem dlaczego rozbijasz. Żądaj ceny ryczałtowej z nadzorem autorskim i taka licz przy ocenie ofert. Sam nadzór wychodzi z ustawy a jeśli nie chcesz "szukać" potem projektanta daj duże zabezpieczenie do czasu zakończenia zadania. To twoje warunki.

14

Jeszcze jedno pytanie związane z NA.
Na jaki okres może zostać zawarta umowa? Można na więcej niż 4 lata?

15

wszystko w art. 142 smile

16

Ja podpisując umowę na dokumentację projektową przewiduję od razu nadzór autorski i w umowie mam zapis:
Strony ustalają, że sprawowanie nadzoru autorskiego uzależnione jest od przystąpienia przez Zamawiającego do realizacji inwestycji objętej jednym z projektów, lub projektami.
Oczywiście poniżej wszystkie zadania nadzoru autorskiego
Nadzór wyceniony kwotowo wraz z ofertą i nie miałem jeszcze żadnych problemów w związku ze stosowanie takich zapisów.

17

Kochany, to że w 142 to ja wiem. chodzi mi o interpretację tego przepisu, bo jeżeli chodzi o ustawę Pzp to ja niczego nie jestem pewny

18

nie bardzo rozumiem interpretację .... za zgodą prezesa możesz .... i tyle