1

Temat: dzielenie zamówienia

Witam,
mam pytanie czy jeżeli w dokumentacji projektowej, na której zostało wydane pozwolenie na budowę/modernizację budynku poza remontami jest położenie wykładziny, można w ogłaszanym przetargu zrezygnować z kładzenia wykładziny, a zlecić to potem innej firmie już na zasadzie zlecenia? czy będzie to dzielenie zamówienia?

2

Odp: dzielenie zamówienia

Jeśli zachodzi tożsamość przedmiotowa, podmiotowa i czasowa to nie wolno dzielić. Jeśli którakolwiek tożsamość nie zachodzi można się zastanawiać nad dzieleniem. Druga sprawa to czy realizowana inwestycja jest dofinansowana ze środków UE czy ze środków własnych. Chodzi mi tutaj o sposób rozliczenia zadania. Za mało danych do rozpatrywania.

3

Nie jest dofinansowywane z UE. Nie wiem za bardzo jak interpretować te "tożsamości". Mamy zaplanowany remont budynku, dokładnie kilka pokoi i klatki schodowe, a w niektórych pomieszczeniach ma być położna wykładzina po zakończeniu remontu. Według mnie ciężko będzie to podzielić bo wydaje mi sie, że przynajmniej zachodzi tożsamość przedmiotowa.

4 (edytowany przez Darek W. 2014-09-04 11:55:28)

dzoaanka napisał/a:

Witam,
mam pytanie czy jeżeli w dokumentacji projektowej, na której zostało wydane pozwolenie na budowę/modernizację budynku poza remontami jest położenie wykładziny, można w ogłaszanym przetargu zrezygnować z kładzenia wykładziny, a zlecić to potem innej firmie już na zasadzie zlecenia? czy będzie to dzielenie zamówienia?

Wszystko tu zachodzi ... Ale pytanie podstawowe - PO CO DZIELIĆ ???

5

Tak by chciała kierownik...

6

No właśnie nie wiem po co podział, do jednego worka!

7

Nie ma uzasadnienia dla takiego dzielenia. Całe zamówienie może wykonać jeden wykonawca (t. podmiotowa) roboty, dostawy są o tym samym przeznaczeniu lub tego samego rodzaju (t. przedmiotowa) i może być ono udzielone w jednym czasie (t. czasowa). I zachodzi wszystko Szkoda tylko papieru na dorabianie innej teorii

8

Dzielenie zamówienia w tym przypadku to proszenie się o kłopoty.

9

Jeśli już musisz dzielić to zastosuj procedurę dla obu zadań zgodną z sumarycznym wyliczeniem wartości.