1 (edytowany przez Adamus123 2014-09-10 19:08:48)

Temat: Zamówienie wspólne

Witam.
Jest to mój pierwszy post i proszę o poradę.
Sytuacja przedstawia się następująco:
Organ nadrzędny (A) wyznaczył naszą jednostkę (B) do przeprowadzenie wspólnego zamówienia publicznego na pewne usługi na rzecz i w imieniu zamawiających: A, B, C, D itd., gdzie  jednostki: B oraz C, D itd. (rozrzucone po całym woj.) podlegają pod jednostkę (A). Czy jako zamawiający wiodący zgodnie z art. 16.1 mogę przygotować wzór umowy w której stroną będzie zamawiający A, czy w umowie musi wystąpić nasza jednostka? Tzn. czy przeprowadzając post. i udzielając Zamówienie, stroną w umowie musi być zamawiający wiodący, czy może to być inny zamawiający (oczywiście upoważniony przez wszystkich zamawiających)? Ponadto, czy kierownik zamawiającego wiodącego powołując komisję przetargową musi uwzględnić w niej pracowników wszystkich zamawiających (np. po jednej osobie z każdej jednostki), czy może ograniczyć się np. do trzech zamawiających. Jest to dobry zwyczaj czy obowiązek? Opis przedmiotu zamówienia w swoim zakresie przygotowywać będą poszczególni zamawiający. Tak naprawdę środki finansowe zabezpiecza (A). Wartość zam. przekroczy kwoty określone w art. 11.8. Usługi mają być wykonywane od 1.02 i od tej daty zamawiający B, C, D itd. najprawdopodobniej przestaną być w świetle prawa zamawiającymi czyli jednostkami sektora finansów publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych.

2

Odp: Zamówienie wspólne

U nas jest tak że tworząc np. grupę zakupową składających się z kilku gmin wyznaczamy lidera.
W tym wypadku prowadziłem grupę natomiast umowy każda jednostka podpisywała każda odrębnie, co do komisji przetargowej istnieje dobrowolność, Ja akurat powołałem komisję zw swojej jednostki ale nic nie stoi na przeszkodzie aby komisja składała się z osób z poszczególnych jednostek składających się na grupę.

3

Tzn. jako zał. do siwz przygotowałeś wzóry: umowy generalnej i umów wykonawczych dla pozostałych zamawiających?

4

Wzór umowy został przygotowany jeden gdyż różnił się tylko, ilościami, pozycjami itp.

5 (edytowany przez ecomo 2014-09-11 06:55:33)

U nas również każdy z grupy zakupowej podpisywał oddzielnie umowę.

6

Dziękuję.
Rozumiem, że powinien być jeden wzór umowy i różne załaczniki (opisy przedmiotu zamówienia dla każdego zamawiającego - ten sam rodzaj, różne zakresy)

7

Tak, załączniki z zakresem dla poszczególnych jednostek.

8

rozwiązanie - umowa generalna przez upowaznionego do reprezentacji z ilościami zbiorczymi; potem albo umowy dla poszczególnych Z, z ich ilościami albo jeśli wszystkie warunki są zawarte w generalnej tylko bezpośrednie zlecenia a Z. upoważniony dba o właściwą realizację umowy.