1

Temat: nieprawidłowy kosztorys

Witam,
wykonawca złożył kosztorys ofertowy z wpisanymi jedynie łączną wartością netto, podatkiem i łączną ceną brutto. W kosztorysie jest 40 pozycji, których ceny jednostkowe zgodnie z SIWZ powinny zostać określone i przemnożone przez ilość. Co w tej sytuacji zrobić?

2

Odp: nieprawidłowy kosztorys

Jeżeli są podane ceny jednostkowe i ilości prawidłowo to da się to poprawić.
Co z ceną w formularzu ofertowym?

3

Ceny jednostkowe w kosztorysie nie zostały wpisane. Jedynie ich łączna wartość (netto, podatek i brutto). W formularzu ofertowym należało podać łączne wartości i one zostały wpisane.

4

A czy ilości w pozycjach zostały podane?

5

ilości określił zamawiający zgodnie z przedmiarem. Tyle, że kosztorys zawiera 40 pozycji i w żadnej pozycji cena jednostkowa nie została określona przez wykonawcę ani przemnożona przez ilość (wskazaną przez zamawiającego).

6 (edytowany przez Marcel 2014-09-11 06:30:11)

W takim razie da się to poprawić i do tego bym się skłaniał.
Oczywiście rozumiem że rozliczenie jest kosztorysowe?

7

A jaki jest rodzaj wynagrodzenia - kosztorysowe czy ryczałtowe?

8

kosztorysowe

9

To popraw.

10 (edytowany przez gosiak12 2014-09-11 06:46:42)

Ale jak? Wymyślać ceny jednostkowe 40 pozycji i je przemnożyć? (żeby tylko udało się wyjść na łączną kwotę którą łaskawie wstawił?

11

jeśli już cos robić to trzeba wyjaśnić aby podał nowy dokument z wyliczeniem jednostkowym. I to ma się zgadzać z ceną ofertową co do grosza

12

Jeżeli rozliczenie miałoby być oparte na podstawie zakresu faktycznie wykonanych prac, to nie wyobrażam sobie Marcel jak można to poprawić. Na dobrą sprawę zamawiacz nie ma nawet możliwości sprawdzenia oferty pod względem rachunkowym.

13

Wychodzę z założenia że jeżeli podano ilości prawidłowe np. szt. i cenę całkowitą to można to w łatwy sposób poprawić, jak faktycznie jest nie wiem tyle co z postów.

14

ale rozumiem, że asortyment jest rózny i niestety ceny nie będą takie oczywistę. Podtrzymuję moje powyższe smile

15

Sam oceń czy są oczywiste:

Mechaniczne rozebranie nawierzchni z mieszanek min.-bitumicznych o grub. 5 cm   180,00m2
Mechaniczne rozebranie podbudowy i nawierzchni betonowej o grub. 15 cm    196,00m2
Rozebranie ław pod krawężniki z betonu    2,07m3
Rozebranie krawężników betonowych 15x30 cm na podsypce cem. piaskowej    56,00m
Rozebranie chodników z płyt betonowych 50x50x7 cm na podsypce cem. piaskowej 42,00m2
Rozebranie obrzeży 8x30 cm na podsypce piaskowej    15,00m
Wywiezienie gruzu na magazyn Wykonawcy    46,29m3
Usunięcie warstwy ziemi urodzajnej (humusu) o grubości do 25 cm    170,00m2
Mechaniczne wykonanie koryta w gruncie kat. I-IV głębokość 47 cm -zjazdy gospodarcze i miejsca parkingowe    431,00m2
Mechaniczne wykonanie koryta na całej szerokości  chodników w gruncie kat. I-IV głębokości  25 cm    810,00m2
Wykopy ręczne rowów i kanałów o szer. dna do 1 m - kat. gr. III ? głębokość 1.0 m 38,48m3
Mechaniczne profilowanie i zagęszczenie podłoża pod warstwy konstrukcyjne
nawierzchni w gruncie kat. I-IV zjazdy gospodarcze,  miejsca parkingowe i chodniki 1241,00m2
Ława pod krawężniki betonowa z oporem - beton C12/15     34,43m3
Ława pod krawężniki - dod. za wykonanie ławy betonowej na łukach o prom. do 40 m 0,68m3
Krawężniki betonowe wystające o wymiarach 15x30 cm na podsypce cementowo ? piaskowej grubości 5 cm    470,00m
Krawężniki betonowe najazdowe o wym. 30x20 cm na podsypce cementowo ? piaskowej grubości 5 cm     134,00m
Krawężniki betonowe - dod. za ustawienie na łukach o promieniu do 10 m    15,00m
Warstwa odsączająca w korycie, grubości  15 cm wraz z mechanicznym zagęszczeniem warstwy      431,00m2
Podbudowa z kruszywa łamanego stabilizowanego mechanicznie grubości 25 cm 431,00m2
Podsypka cementowo ? piaskowa z zagęszczeniem mechanicznym grubości 4 cm 431,00m2
Nawierzchnie z kostki brukowej betonowej  - czerwonej, grubości 8 cm na podsypce cementowo - piaskowej    431,00m2
Ława pod obrzeża betonowa zwykła z betonu C12/15    13,90m3
Obrzeża betonowe o wymiarach 30x8 cm na podsypce cementowo ? piaskowej w wypełnieniem spoin zaprawą cementową    695,00m2
Podsypka piaskowa z zagęszczeniem mechanicznym, grubość warstwy po zagęszczeniu 10 cm      810,00m2
Podbudowa z kruszywa łamanego stabilizowanego mechanicznie grubości 10 cm 810,00m2
Podsypka cementowo ? piaskowa z zagęszczeniem mechanicznym grubości 4 cm 810,00m2
Nawierzchnie z kostki brukowej betonowej  - szarej, grubości 6 cm na podsypce cementowo - piaskowej    810,00m2
Remont cząstkowy nawierzchni mieszanką asfaltu lanego ? uzupełnienie ubytków podłużnych w nawierzchni, wzdłuż krawężnika    12,00t
Podbudowa z kruszywa łamanego stabilizowanego mechanicznie grubości 15 cm - uzupełnienie ubytków podłużnych w nawierzchni, wzdłuż krawężnika    100,00m2
Odwodnienie liniowe na podsypce cem. piaskowej ACO Drain    2,00m
Ułożenie ścieków drogowych korytkowych o grubości 15 cm na podbudowie    6,50m
przepusty rurowe ? ława fundamentowa żwirowa    2,50m3
Przepusty rurowe ? rury betonowe o śre. 40 cm    2,50m
Przepusty rurowe ? ścianki czołowe dla rur o śr. 40 cm    1,00szt
Słupki ostrzegawcze typu U2    4,00szt
Słupki do znaków drogowych: z rur stalowych o średnicy 70 mm    2,00szt
Przymocowanie tablic znaków drogowych znaki zakazu, nakazu, ostrzegawcze o pow. do 0,3 m2, folia II generacji    2,00szt
Oznakowanie poziome nawierzchni bitumicznej, farbą chlorokauczukową przejścia dla pieszych i linie na skrzyżowaniach    9,00m2
Poręcze ochronne łańcuchowe pojedyncze o rozstawie słupków z rur 60 mm ? 1,5 m, ogrodzenie łańcuchowe U11      30,00m
Uzupełnienie humusu średniej grubości 20 cm wraz z obsianiem trawą     1300,00m2

16

Tak jak Marcel - poprawić - nikt nie zabrania poprawiać "w drugą stronę" - dla mnie jest to oczywiste. Zresztą przecież są wszystkie dane. Poza tym po poprawieniu treść oferty się nie zmieni.

17 (edytowany przez gosiak12 2014-09-11 07:50:16)

jakie wszystkie dane? nie ma cen jednostkowych i wartości z przemnożenia cenyxilość w żadnej z 40 pozycji!

18

Myślałam, że napiszecie: czy w tej sytuacji wykonawca może to uzupełnić czy oferta jest do odrzucenia.

19

Z tego co zrozumiałem, to są wartości (nazwijmy to "ogółem"). Jeśli są wartości ogółem, ilości to co za problem podzielić wartości ogółem przez ilości? Widzisz w tym problem?

20

Jeśli nie ma wartości ogółem (pośrednich) to dla mnie oferta do kosza.

21

Ja zrozumiałam, że pośrednich nie ma i w tym problem, że nie ma jak wyliczyć jednostkowej

22

gosiak12 napisał/a:

Myślałam, że napiszecie: czy w tej sytuacji wykonawca może to uzupełnić czy oferta jest do odrzucenia.

Nie ma możliwości uzupełnienia kosztorysu ofertowego.

23

nie ma wartości pośrednich (w każdej z pozycji). Tylko wartość łączna kosztorysu.

24

i dlatego do kosza ....

25

Jak cbud - do kosza - źle zrozumiałem.