1

Temat: oświadczenie zamiast zaświadczenia

W PN poniżej progów żądałam zaświadczenia z ZUS i US. Wykonawca do oferty dołączył oświadczenie, że nie zalega ze składkami, a zaświadczenie dostarczy w najbliższym możliwie czasie.
W rozporządzeniu jest mowa o zaświadczeniu więc wzywam go do uzupełnienia i w przypadku  wystawienia zaświadczenia z datą po otwarciu ofert wykluczam wykonawcę?

2

Odp: oświadczenie zamiast zaświadczenia

Data na zaświadczeniu może być po otwarciu. Ważne, aby z treści zaświadczenia wynikało, że wykonawca spełniał warunki najpóźniej na dzień złożenia oferty. W przypadku kiedy wykonawca przedłoży zaświadczenie/a z datą PO i z treści wynika, że nie zalegał po terminie wyznaczonym na otwarcie to wykluczasz.

3

To wiem. Zastanowiło mnie tylko skąd wykonawcy wziął się pomysł z przedkładaniem na wezwanie do uzupełnienia własnego oświadczenia o niezaleganiu ze składkami - w rozporządzeniu nie znalazłam nic takiego.

4

nie ma innej możliwości; skoro żądałeś zaświadczenia to MA BYĆ ono a uzupełniasz TYLKO RAZ

5

Chwilka, nie wszystkie dokumenty mogą być wystawione po TSO! w tym np. ZUS.
Sytuacja ma miejsce w przypadku zaświadczeń z ZUS, KRUS czy US. Wykonawca w dniu składnia ofert zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, po czym po terminie składania ofert (wniosków) dokonuje spłaty zaległości i uzyskuje zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami.

6

kaskaa napisał/a:

...W rozporządzeniu jest mowa o zaświadczeniu więc wzywam go do uzupełnienia i w przypadku  wystawienia zaświadczenia z datą po otwarciu ofert wykluczam wykonawcę?

Przepraszam, ale wg mnie to jest wyraźne pytanie. Pytanie ukierunkowane na: wezwać /nie wezwać, wykluczyć.
Wykonawca złożył oświadczenie bo był przekonany, że owe ma również moc (ale nie w zamówieniach).

7

Dzięki za odpowiedzi. Nic nie złożył więc go wykluczyłam.
A jak traktujecie prośby wykonawców o przedłużenie terminu na uzupełnienie dokumentów? U mnie jeżeli chcą przedłużenia terminu na uzupełnienie zaświadczenia np. z ZUS czy US zawsze odmawiam. A jak u was?

8

Jeżeli jest to uzasadnione ..... zawsze to jest tylko przesunięcie terminu, a nie powtórne uzupełnienie.

9

Przedłużenie terminu nie jest zakazane. Wszystko zależy od okoliczności. Jeżeli nie naruszysz tym art. 7 ust. 1 pzp to można.