1

Temat: dokumenty

witam,

1. czy na kopii dokumentu musi być adnotacja "za zgodność z oryginałem"? czy wystarczy jak jest sam podpis wykonawcy bez tej adnotacji?

2. czy jak w poświadczeniu (referencji) napisano: prace wykonano z należytą starannością i zgodnie z umową (brak dosłownego zapisu z rozporządzenia) to mogę uznać, że jest ok?

3. czy wykonawca, może wystawić swojemu podwykonawcy referencje, czy powinien to zrobić podmiot, dla którego wykonawca realizował zamówienie?

2

Odp: dokumenty

1. Musi
2. Jest ok, było o tym z 10 tematów
3. "dla którego wykonawca realizował zamówienie" - odwróć pytanie i będziesz miała jasność. Od kogo powinien podwykonawca żądać referencji? Oczywiście od podmiotu na rzecz którego działał.

3

podwykonawca działał na rzecz wykonawcy, więc na logikę to wykonawca powinien mu wystawić referencje

4

wiem, że temat był nie raz wałkowany ale może coś się doprecyzowało w temacie par. 7 ust. 2 rozporządzenia o dokumentach.

Jeżeli wykonawca polega na zasobach podmiotu i przedstawia mi kopię dokumentu należącego do podmiotu to za zgodność z oryginałem to podpisuję kopię?

może to zrobić wykonawca czy tylko sam podmiot skoro to jego dokument?

jak interpretować użyte słowo "odpowiednio" w par. 7 ust.2?

5

KIO 1253/13

Tytuł: Poświadczanie kopii dokumentów (oświadczeń) potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Kopie dokumentów dotyczących podmiotów trzecich mogą być poświadczone wyłącznie przez te osoby trzecie. Świadczy o tym użycie sformułowania "odpowiednio" w przepisie § 7 ust. 2 rozporządzenia z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. z 2013 r., poz. 231), co wskazuje na to, że poświadczanie dokumentów przez wykonawcę lub przez podmiot trzeci uzależnione jest od tego, czy dokument dotyczy wykonawcy czy tego podmiotu.

6

Podobnie w KIO/KD 113/13 z 27.12.2013 r.

7

W PN na budowę placów zabaw Zamawiający wybrał ofertę firmy najkorzystniejszej (cena 100%) i podczas budowy zauważył że Wykonawca montuje urządzenia inne niż w projekcie, Wykonawca poinformował że do oferty liczącej ponad 40 stron dołączył karty techniczne urządzeń które zamierza zamontować i uważa za równoważne a Zamawiający wybrał jego ofertę. Czy Zamawiający popełnił błąd wybierając tą ofertę i czy może teraz żądać wykonania zamówienia zgodnie z SIWZ i dok techniczną. Proszę o pomoc i jakieś podstawy prawne jak są. Pozdrawiam

8

A czy w postępowaniu była mowa o równoważności?

9 (edytowany przez gerard.11 2014-09-15 20:29:23)

tak w siwz był zapis ze zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne.
"Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia, znajduje się jakikolwiek znak towarowy, patent,
nazwa producenta czy pochodzenie należy przyjąć, że Zamawiający podał taki opis ze
wskazaniem na typ i dopuszcza składanie rozwiązań równoważnych o parametrach
techniczno/ eksploatacyjno/ użytkowych nie gorszych niż te, podane pod pojęciem typu"

10

To w takim razie Zamawiający źle lub nieuważnie ocenił oferty gdyż nie zwrócił uwagi na oferowane urządzenia, jeżeli są faktycznie równoważne to trzeba uznać.

11

Problem w tym ze Wykonawca nie zamieścił informacji ze przedstawia rozwiązania równoważne  na końcu oferty, a Zamawiający myślał ze to są foldery poglądowe. Ale dziękuje za informacje.

12

A więc wina leży i po waszej stronie.

13

ok, to gdy do oferty będzie dołączony (nie wymagany) kosztorys na RB np. budowa drogi to musze go przeanalizować punkt po punkcie bo czasami Wykonawca znalazł rozwiązanie równoważne.

14

Ciężar udowodnienia spoczywa na Wykonawcy, jednak zamawiający powinien przeanalizować co jest w ofercie, nie mówię tu o kosztorysie niewymaganym w przypadku ryczałtu.
Poza tym parametry równoważności powinny być ściśle opisane np. wymiary, materiał, kolor itp., brak szczegółowych informacji zamyka drogę do oceny urządzeń równoważnych.

15

Dzięki Marcel.

16

PN na RB ze dofinansowaniem. wpływa 8 ofert. Wszystkie przekraczają kwotę zamiaru. po rozmowie ze władza będziemy dokładali do najkorzystniejszej oferty. Pytanie brzmi czy musze badać pozostałe 7 ofert skoro i tak nie mam siana na dołożenie ??
Pytam do jak już wspomniałem jest to z dofinansowaniem i nie wiem jak do tego podejdą na kontroli.

17

Trzeba badać pozostałe oferty.

18

badać ze wszystkimi rygorami