26

Odp: Nowela Pzp

bipi napisał/a:
Marta napisał/a:

a definicja przedmiotu powszechnie dostepnego gdzie?

Trzeba będzie skorzystać z interpretacji przesłanek zastosowania trybu zapytania o cenę...
Gorzej z rb big_smile

moge prosic o takowe przesłanki?

27 (edytowany przez Apollo 2014-09-17 08:27:53)

Rozumiem, że w przypadku usług niepriorytetowych zastosowanie kryterium ceny i np.  doświadczenia będzie zwalniało  zamawiającego z obowiązku zawartego w art. 91.2a???

- "Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone
w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia."

28

Myślisz o kryterium ceny 100% przy niepriorytetowych?

29

Marcel napisał/a:

Myślisz o kryterium ceny 100% przy niepriorytetowych?

no tak
np. usługa ochrony osób i mienia jest usługą niepriorytetową
i teraz pytanie czy mozna zastosowac tylko 1 kryterium-cena

30

Nie, myślę o takim zestawieniu:
- cena 80%
- doświadczenie wykonawcy 20%
Czy w takiej sytuacji będę musiał zastosować dodatkowo kryterium przedmiotowe, aby być zwolnionym z "wykazania w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia."

31

Tak, będziesz zwolniony, tak uważam.

32

Apollo co mas zna myśli pisząc o kryterium doswiadczenie?ilość lat prowadzenia działalnosci czy może im wiecej referencji tym więcej punktów?

33

Kryterium doświadczenia, to np. ilość wykonach usług w zakresie xyz... . Ilość lat prowadzenia działalności to także kryterium podmiotowe - aczkolwiek jakieś takie kuriozalne.

34

Szkoda że tylko do zastosowania przy niepriorytetowych.

35

Marcel napisał/a:

Tak, będziesz zwolniony, tak uważam.

Tzn., że nie muszę stosować dodatkowego kryterium przedmiotowego, by być zwolnionym?

36 (edytowany przez Darek W. 2014-09-17 09:33:44)

c.d noweli ...
Art. 198ea. Ciężar dowodu, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na:

1) wykonawcy, który ją złożył, jeżeli jest stroną postępowania albo interwenientem;

2) zamawiającym, jeżeli wykonawca, który złożył ofertę, nie jest stroną postępowania albo interwenientem.?.

tu chodzi chyba o interwencję uboczną ..... hmmmm  - a może ogólną - a może taką i taką - ogólnie o interwencję ....

37

Czytam, czytam i jestem po szkoleniu a nadal mam mieszane odczucia.

38

Jak uważasz Apollo?

39

Darek W. napisał/a:

Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie  - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi.  - reszta 90 % cena - a co .... smile

Ale potem problem ze zmianą terminu przy realizacji umowy.

40

Dokładnie, bo to kryterium oceny ofert.

41

jarosław napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie  - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi.  - reszta 90 % cena - a co .... smile

Problem ?? A przewidziane zmiany umowy nic nie dadzą w tym przypadku ??

42

Marcel napisał/a:

Jak uważasz Apollo?

Czytając literalnie, to nie muszę, bo oprócz ceny mam drugie kryterium. Co prawda jest to kryterium podmiotowe, ale jest   cool

43

jarosław napisał/a:
Darek W. napisał/a:

No a jak masz cenę kosztorysową ?? - i najczęściej ulega ona zmianie w trakcie realizacji umowy, to co, nie zmieniasz, nawet jak przewidziałeś ??. Przecież to było kryterium oceny oferty ...

44 (edytowany przez bipi 2014-09-17 11:01:06)

Marta napisał/a:

moge prosic o takowe przesłanki?

Voil?:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1166;nabywanie_uslug_w_trybie_zapytania_o_cene.html

45

Darek W. napisał/a:

c.d noweli ...
Art. 198ea. Ciężar dowodu, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na:

1) wykonawcy, który ją złożył, jeżeli jest stroną postępowania albo interwenientem;

2) zamawiającym, jeżeli wykonawca, który złożył ofertę, nie jest stroną postępowania albo interwenientem.?.

tu chodzi chyba o interwencję uboczną ..... hmmmm  - a może ogólną - a może taką i taką - ogólnie o interwencję ....

Na szkoleniu wyjaśniono nam to w taki sposób: jeżeli zamawiający nie wezwie wykonawcy do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, a jego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza i dodatkowo na etapie odwołania ten wykonawca nie przystąpi do odwołania, to ciężar udowodnienia, że wybrana oferta jednak nie zawiera rażąco niskiej ceny spocznie tylko i wyłącznie na zamawiającym.

46

bipi napisał/a:

To sprawdź u źródła: http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,50,wrzesien-2014-r-.html

Gdzie to jest że podpisał?

47

Katiqq napisał/a:
Darek W. napisał/a:

c.d noweli ...

Na szkoleniu wyjaśniono nam to w taki sposób: jeżeli zamawiający nie wezwie wykonawcy do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, a jego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza i dodatkowo na etapie odwołania ten wykonawca nie przystąpi do odwołania, to ciężar udowodnienia, że wybrana oferta jednak nie zawiera rażąco niskiej ceny spocznie tylko i wyłącznie na zamawiającym.

szczęśliwi ci, którzy dostąpili możliwości szkolenia w temacie nowelizacji, mi odmówiono z powodu "braku środków"

48

Darek W. napisał/a:
jarosław napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Wg mnie to dziwne. Z jednej strony kryterium termin, z drugiej cały arsenał zapisów w umowie o zmianach tego terminu. Komu i dlaczego zmienisz?
Rozumiem zapisy pozwalające na zmiany niezależne od zamawiającego - siła wyższa, zmiana przepisów coś co obiektywnie dotyczyłoby każdego wykonawcę.

49

jarosław napisał/a:
Darek W. napisał/a:
jarosław napisał/a:

Wg mnie to dziwne. Z jednej strony kryterium termin, z drugiej cały arsenał zapisów w umowie o zmianach tego terminu. Komu i dlaczego zmienisz?
Rozumiem zapisy pozwalające na zmiany niezależne od zamawiającego - siła wyższa, zmiana przepisów coś co obiektywnie dotyczyłoby każdego wykonawcę.

No i oto chodzi właśnie ... przecież to dotyczy każdego wykonawcę .. który złożył ofertę .

50

A ja się poddaję, przy tej noweli. Wiem że nic nie wiem. Maskara jakaś. I już pracują, żeby  zrobić nam ustawę od nowa bo przecież było już ponad 40 zmian. I należy nam się NOWA żeby już nikt nie wiedział o co chodzi.
Pozdrawiam wszystkich którzy cieszą się ze zmiany!