1

Temat: należy/nie należy do grupy kapitałowej

1. Oświadczenie o przynależności do GK wygląda u mnie tak (na jednej stronie wszystko):
"oświadczam, że nie należe do GK
        ..........................(podpis wykonawcy)

Gdy wykonawca należy do GK składa wykaz podmiotów należących do GK zgodnie z poniższym wzorem   (tutaj jest tabelka, a pod nią miejsce na podpis wykonawcy)"

Wykonawca składając ofertę podpisał się na dole strony pod tabelką o podmiotach należących do GK, ale nic w tabelkę nie wpisał. Wezwałam go do uzupełnienia listy podmiotów. W odpowiedzi dostałam to samo oświadczenie ale podpisane w miejscu "nie należe do GK", druga część całkiem przekreślona, za to z datą po terminie otwarcia ofert.

Czy wezwać jeszcze do wyjaśnień skąd takie różnice, czy w ogóle uznać to uzupełnione oświadczenie skoro jest z datą po otwarciu ofert?

2. W ramach projektu kupuję art. spożywcze. Projekt realizowany w tym i w przyszłym roku. Szacunek na art. spożywcze przekracza 30 000 euro. Ze względów różnych teraz będę kupować art. tylko do końca tego roku, a gdzieś w grudniu na pozostały okres trwania projektu. Ten pierwszy przetarg (do końca roku )z podziałem na części - na kilka części nie wpłynęły oferty. Chce się upewnić, że muszę ogłosić kolejny przetarg na nierozstrzygnięte części mimo, że ich suma nie przekracza 30000 euro?

2

Odp: należy/nie należy do grupy kapitałowej

Szacunek w ramach jednego projektu powinien być jeden, te części które nie zostały udzielone należy szacunkowo połączyć z pozostałą nieudzieloną częścią przewidzianą na 2015r.

3

Odp: należy/nie należy do grupy kapitałowej

No i dobrze.
A co z tym oświadczeniem o grupie kapitałowej?  Wezwać do wyjaśnień z art. 26 ust 4?