Odp: Nowela Pzp
Marta napisał/a:a definicja przedmiotu powszechnie dostepnego gdzie?
Trzeba będzie skorzystać z interpretacji przesłanek zastosowania trybu zapytania o cenę...
Gorzej z rb
moge prosic o takowe przesłanki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Marta napisał/a:a definicja przedmiotu powszechnie dostepnego gdzie?
Trzeba będzie skorzystać z interpretacji przesłanek zastosowania trybu zapytania o cenę...
Gorzej z rb
Rozumiem, że w przypadku usług niepriorytetowych zastosowanie kryterium ceny i np. doświadczenia będzie zwalniało zamawiającego z obowiązku zawartego w art. 91.2a???
- "Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone
w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia."
Myślisz o kryterium ceny 100% przy niepriorytetowych?
Myślisz o kryterium ceny 100% przy niepriorytetowych?
no tak
np. usługa ochrony osób i mienia jest usługą niepriorytetową
i teraz pytanie czy mozna zastosowac tylko 1 kryterium-cena
Nie, myślę o takim zestawieniu:
- cena 80%
- doświadczenie wykonawcy 20%
Czy w takiej sytuacji będę musiał zastosować dodatkowo kryterium przedmiotowe, aby być zwolnionym z "wykazania w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia."
Tak, będziesz zwolniony, tak uważam.
Apollo co mas zna myśli pisząc o kryterium doswiadczenie?ilość lat prowadzenia działalnosci czy może im wiecej referencji tym więcej punktów?
Kryterium doświadczenia, to np. ilość wykonach usług w zakresie xyz... . Ilość lat prowadzenia działalności to także kryterium podmiotowe - aczkolwiek jakieś takie kuriozalne.
Szkoda że tylko do zastosowania przy niepriorytetowych.
Tak, będziesz zwolniony, tak uważam.
Tzn., że nie muszę stosować dodatkowego kryterium przedmiotowego, by być zwolnionym?
c.d noweli ...
Art. 198ea. Ciężar dowodu, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na:
1) wykonawcy, który ją złożył, jeżeli jest stroną postępowania albo interwenientem;
2) zamawiającym, jeżeli wykonawca, który złożył ofertę, nie jest stroną postępowania albo interwenientem.?.
tu chodzi chyba o interwencję uboczną ..... hmmmm - a może ogólną - a może taką i taką - ogólnie o interwencję ....
Czytam, czytam i jestem po szkoleniu a nadal mam mieszane odczucia.
Jak uważasz Apollo?
Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi. - reszta 90 % cena - a co ....
Ale potem problem ze zmianą terminu przy realizacji umowy.
Dokładnie, bo to kryterium oceny ofert.
Darek W. napisał/a:Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi. - reszta 90 % cena - a co ....
Problem ?? A przewidziane zmiany umowy nic nie dadzą w tym przypadku ??
Jak uważasz Apollo?
Czytając literalnie, to nie muszę, bo oprócz ceny mam drugie kryterium. Co prawda jest to kryterium podmiotowe, ale jest
Darek W. napisał/a:Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi. - reszta 90 % cena - a co ....
No a jak masz cenę kosztorysową ?? - i najczęściej ulega ona zmianie w trakcie realizacji umowy, to co, nie zmieniasz, nawet jak przewidziałeś ??. Przecież to było kryterium oceny oferty ...
Voil?:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1166;nabywanie_uslug_w_trybie_zapytania_o_cene.html
c.d noweli ...
Art. 198ea. Ciężar dowodu, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na:1) wykonawcy, który ją złożył, jeżeli jest stroną postępowania albo interwenientem;
2) zamawiającym, jeżeli wykonawca, który złożył ofertę, nie jest stroną postępowania albo interwenientem.?.
tu chodzi chyba o interwencję uboczną ..... hmmmm - a może ogólną - a może taką i taką - ogólnie o interwencję ....
Na szkoleniu wyjaśniono nam to w taki sposób: jeżeli zamawiający nie wezwie wykonawcy do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, a jego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza i dodatkowo na etapie odwołania ten wykonawca nie przystąpi do odwołania, to ciężar udowodnienia, że wybrana oferta jednak nie zawiera rażąco niskiej ceny spocznie tylko i wyłącznie na zamawiającym.
To sprawdź u źródła: http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,50,wrzesien-2014-r-.html
Gdzie to jest że podpisał?
Darek W. napisał/a:c.d noweli ...
Art. 198ea. Ciężar dowodu, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na:1) wykonawcy, który ją złożył, jeżeli jest stroną postępowania albo interwenientem;
Na szkoleniu wyjaśniono nam to w taki sposób: jeżeli zamawiający nie wezwie wykonawcy do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, a jego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza i dodatkowo na etapie odwołania ten wykonawca nie przystąpi do odwołania, to ciężar udowodnienia, że wybrana oferta jednak nie zawiera rażąco niskiej ceny spocznie tylko i wyłącznie na zamawiającym.
szczęśliwi ci, którzy dostąpili możliwości szkolenia w temacie nowelizacji, mi odmówiono z powodu "braku środków"
jarosław napisał/a:Darek W. napisał/a:Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi. - reszta 90 % cena - a co ....
Wg mnie to dziwne. Z jednej strony kryterium termin, z drugiej cały arsenał zapisów w umowie o zmianach tego terminu. Komu i dlaczego zmienisz?
Rozumiem zapisy pozwalające na zmiany niezależne od zamawiającego - siła wyższa, zmiana przepisów coś co obiektywnie dotyczyłoby każdego wykonawcę.
Darek W. napisał/a:jarosław napisał/a:Ale potem problem ze zmianą terminu przy realizacji umowy.
Wg mnie to dziwne. Z jednej strony kryterium termin, z drugiej cały arsenał zapisów w umowie o zmianach tego terminu. Komu i dlaczego zmienisz?
Rozumiem zapisy pozwalające na zmiany niezależne od zamawiającego - siła wyższa, zmiana przepisów coś co obiektywnie dotyczyłoby każdego wykonawcę.
No i oto chodzi właśnie ... przecież to dotyczy każdego wykonawcę .. który złożył ofertę .
A ja się poddaję, przy tej noweli. Wiem że nic nie wiem. Maskara jakaś. I już pracują, żeby zrobić nam ustawę od nowa bo przecież było już ponad 40 zmian. I należy nam się NOWA żeby już nikt nie wiedział o co chodzi.
Pozdrawiam wszystkich którzy cieszą się ze zmiany!
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc