1

Temat: Kontrola z NIK

Witam. Mam kontrolę z NIK-u i wypełniam "Listę pytań" dot. postępowania.

Jedno z pytań brzmi:  Jak zamawiający określił kryteria kwalifikacji? Ja napisałam że kryteria dotyczyły zezwolenia wykonawcy na prowadzenie działalności, posiadania wiedzy i dośw. itd.

Czy to nie chodzi przypadkiem o cenę (u mnie to jedyne kryterium) ?
Czy ktoś wie może czy w internecie można gdzieś znaleźć wzór takiej listy ?

2 (edytowany przez covec 2014-09-17 09:27:41)

Odp: Kontrola z NIK

Zapytaj NIK-owców co to ma znaczyć. "Kryteria kwalifikacji" to raczej nie jest pojęcie z ustawy pzp.
Ja zawsze "pale głupa" i mówię, że nie rozumiem pytania wink

3 (edytowany przez marta566 2014-09-17 10:06:37)

Możecie wierzyć lub nie ale pan z kontroli też nie wie o co chodzi w tym pytaniu smile

4

big_smile

5

smile:):) no tak - tak mają napisane w ... i czytają ..

6

To skąd Oni wiedzą czy odpowiedź jest poprawna...

7

covec napisał/a:

To skąd Oni wiedzą czy odpowiedź jest poprawna...

Oj Covec - bo im mówią Ci, co układali listę tych pytań big_smile

8

Mają gotowe szablony i konsultują z autorami, taka prawda.

9

Tak i jeśli nie mamy jakiejś bzdury, to mówią, że jest naruszenie bo nie zgadza się z ich ścieżką audytu wink Z życia wzięte - zarzucili mi, że nie mam listy obecności z otwarcia ofert wink

10

Szkoda słów.

11

bipi napisał/a:

Tak i jeśli nie mamy jakiejś bzdury, to mówią, że jest naruszenie bo nie zgadza się z ich ścieżką audytu wink Z życia wzięte - zarzucili mi, że nie mam listy obecności z otwarcia ofert wink

Że jak ??? a to dobre, a raczej żenujące .... a może by tak napisać artykuł o absurdalnych zarzutach kontrolnych .... i pytaniach

12

W "rozmowach w toku" big_smile

13

wink ja mam aktualnie (równolegle) dwie kontrole z NIK-u. Ta druga chce kontrolować to, co ta pierwsza od trzech tygodni właśnie kontroluje - więc odesłałem Pana Inspektora do koleżanki - Pani Inspektor.  Oczekuję też na zapowiadaną "listę pytań" - może moi kontrolerzy będą lepiej poinformowani - dam znać wink

14

kajetan napisał/a:

wink ja mam aktualnie (równolegle) dwie kontrole z NIK-u. Ta druga chce kontrolować to, co ta pierwsza od trzech tygodni właśnie kontroluje - więc odesłałem Pana Inspektora do koleżanki - Pani Inspektor.  Oczekuję też na zapowiadaną "listę pytań" - może moi kontrolerzy będą lepiej poinformowani - dam znać wink

OK - czekamy na info więc ... hehehe

15 (edytowany przez marta566 2014-09-19 06:59:27)

Kolejne pytanie od kontrolera;
Dlaczego procedury wewnętrzne obowiązujące w Spółce nie zawierają konieczności analizy efektów przed zleceniem realizacji usługi przez podmiot zewnętrzny?

czy macie coś takiego u siebie ???

16

Pytanie do kontrolera:
Z jakiego przepisu prawa wynika obowiązek, aby procedury wewnętrzne w spółce zawierały konieczność analizy efektów przed zleceniem realizacji usługi.
   smile

17

Dzięki smile

18

Jeszcze jedno dziwne pytanie na które muszę odpowiedzieć pisemnie:

Dlaczego w ramach przygotowywania harmonogramu zamówień publicznych nie prowadzono analizy ryzyka powodzenia realizacji wydatków ?

19

Darek W. napisał/a:
kajetan napisał/a:

OK - czekamy na info więc ... hehehe

No i już wiem więcej wink tzn domyślam się, ponieważ pani kontroler też nie wie o co chodzi.
Ankieta ma na celu uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy nie podjąć działań w celu kolejnej nowelizacji - polegającej na tym, żeby "badanie kryteriów kwalifikacji" (tzn. spełnianie warunków udziału w postępowaniu) odbywało się wyłącznie w stosunku do zwycięskiego oferenta (po wcześniejszym "zbadaniu kryteriów udzielania zamówienia" - to jest po naszemu - "czy oferta jest ok" wink

O konieczności "analizy efektów przed zleceniem" też byłem nagabywany. Nie wynika to z żadnych przepisów wprost - ale z tzw. dobrej praktyki (więc chyba będziemy mieli jej negatywną ocenę ;(

Cała ta kontrola to moi drodzy tylko wstęp do MEGA KONTROLI jaką zaraz nam zafundują - oceniana będzie wówczas realizacja kontroli zarządczej - a tu to dopiero będą pytania, analizy i wnioski, że ho ho.

20

Kajetan masz całkowitą rację. Tez się dowiedziałam kanałami że ta kontrola objęła wszystkie jednostki zlecające usługi podmiotom zewnętrznym i ma na celu to co napisałeś.
A kiedy ta druga mega kontrola bo ja mam już bilet na samolot i lecę w październiku na wakacje. Pan mi powiedział ze na razie koniec kontroli, kurcze jak mi przyjdą teraz na kolejną to nie dostanę urlopu.

21

Mam pytanie od kontrolera dlaczego najniższa cena to u nas jedyne kryterium. Kiedyś miałam świetny artykuł na temat, że najniższa cena nie jest zła. Gdyby ktoś z Was miał link do takiego artykułu to pomóżcie bo nie mogę tego znaleźć a nie mam już siły ani czasu wymyślać.

22

Odp. bo na takie kryterium zezwala ustawa (głupie pytanie).

23 (edytowany przez covec 2014-09-24 12:52:48)

http://www.for.org.pl/upload/File/CEP_analizy/AnalizaFOR122011popr.pdf
Strony 16-17. Autor odwołuje się nawet do stanowiska UZP, w którym Urząd twierdzi, że sama cena nie musi być zła smile
Oraz
Kryteria oceny ofert w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego
? przykłady i zastosowanie
pod redakcją Jacka Sadowego ? Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych
ISBN 978-83-88686-21-4, Warszawa 2011, strona 11

24

Ja mam lepszy artykuł wink pod tytułem "Przyganiał NIK rządowi"

http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=484897

ponieważ treść może być już płatna - poniżej wyciąg (DZIENNIK GAZETA PRAWNA, wydanie 17 czerwca 14 (nr 116)

"Przyganiał NIK rządowi

Prezes Kwiatkowski w swoim urzędzie robi to samo, co oficjalnie gani

Szef NIK Krzysztof Kwiatkowski wytyka, że w zdecydowanej większości zamówień publicznych wybierane są oferty niekoniecznie najlepsze, a tylko najtańsze. Ale w podległej mu izbie postępuje się podobnie.

Rośnie liczba przetargów, w których jedynym sposobem na wygraną jest zaoferowanie najniższej ceny. Jeszcze w 2005 r. było to jedyne kryterium w nieco ponad połowie zamówień, dziś jest właściwie jedynym powszechnie obowiązującym.

W teorii takie podejście ma zapewnić oszczędności administracji, samorządom i spółkom Skarbu Państwa. Ale coraz częściej ? jak przy budowie autostrad ? staje się powodem opóźnień czy upadłości podwykonawców.

Podobnie było też przy przetargach na wywóz śmieci, jakie gminy zaczęły rozpisywać w ramach ?rewolucji śmieciowej?. Wójtowie i burmistrzowie wybierali oferty takie, które mieszkańców będą jak najmniej kosztowały. Stawki za sortowane śmieci ustalano na takiej wysokości, że zwycięskie firmy podpisały kontrakty dające im szansę na zapłacenie co najwyżej za sam przewóz odpadów, a ich przetwarzanie często okazywało się fikcją i kończyło wyrzucaniem na dzikie wysypiska.

(...)

? Ponad 95 proc. przetargów publicznych rozstrzyga się wyłącznie w oparciu o kryterium najniższej ceny; dlatego NIK opowiada się za nowelizacją ustawy o zamówieniach publicznych ? zapowiedział wreszcie prezes Kwiatkowski na początku czerwca.

Chodzi o taką zmianę przepisów, by w zamówieniach publicznych możliwe było zastosowanie innych kryteriów.

? Wniosek pokontrolny o doprecyzowanie terminu ?rażąco niskiej ceny? NIK skierowała do Sejmu już w ubiegłym roku ? tłumaczy Paweł Biedziak, rzecznik prasowy izby. I dodaje, że nawet obecnie jest wiele narzędzi, za pomocą których w ramach Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia można minimalizować znaczenie ceny.

? Niestety w kolejnych kontrolach co i raz wskazujemy, że zamawiający nie przeanalizował, dlaczego niektóre firmy zaoferowały cenę sporo poniżej kosztorysu ? wskazuje rzecznik i dodaje, że to zawsze może być obarczone ryzykiem niewłaściwego wykonania usługi lub dostarczenia towaru niskiej jakości.

Szkopuł w tym, że podobne procedury działają także w NIK. ?Świadczenie dla Najwyższej Izby Kontroli usług telefonii komórkowej i usług przesyłu danych wraz z dostawą sprzętu do ich świadczenia?, ?Świadczenie usług serwisowych urządzeń wielofunkcyjnych?, ?Zaprojektowanie i wykonanie systemu Building Management System (BMS)? ? to trzy z szesnastu przetargów, które obecnie są ogłoszone przez izbę.

W 14 z nich jedynym argumentem wyboru oferty ma być najniższa cena, w pozostałych dwóch stanowi 70 proc. oceny ofert, czyli praktycznie również przesądzi o tym, kto je wygra. NIK pod tym względem nie różni się więc zbytnio od innych instytucji publicznych.

Dlaczego NIK krytykuje nadużywanie kryterium taniości, a w swojej praktyce stosuje tę samą zasadę? Biedziak tłumaczy, że to jednak zamówienia powtarzane, na gotowe produkty i nie ma wśród nich dużych, bardziej skomplikowanych przetargów. ? Poza tym zawsze w zamówieniu formułujemy wymogi jakościowe, a w wypadku zaoferowania rażąco niskiej ceny analizujemy dokładnie ofertę ? zaznacza rzecznik.

? Konkurencja o zamówienia publiczne jest ogromna. Firmy biją się nawet o najmniejsze kontrakty. Ci, którzy przegrają, robią wszystko, aby unieważnić przetarg. Często chwytają się przecinków w ofertach. W takiej sytuacji zamawiający wolą stosować kryterium najniższej ceny, żeby nie narażać się na oskarżenia o nieprawidłową ocenę ofert. Kryteria funkcjonalności czy jakości są łatwiejsze do zaskarżenia niż niepodlegająca interpretacji cena ? tłumaczy Robert Strużkiewicz z Kancelarii BCG Polska Zamówienia Publiczne. "

A co do kryterium "tylko cena" pisałem dwa wyjaśnienia wink

25

"Niestety w kolejnych kontrolach co i raz wskazujemy, że zamawiający nie przeanalizował, dlaczego niektóre firmy zaoferowały cenę sporo poniżej kosztorysu ? wskazuje rzecznik i dodaje, że to zawsze może być obarczone ryzykiem niewłaściwego wykonania usługi lub dostarczenia towaru niskiej jakości" - no - to przy innym kryterium NA PEWNO JUŻ NIE BĘDZIE OBARCZONE RYZYKIEM NIEWŁAŚCIWEGO WYKONANIA USŁUGI .... - idiotyzm ..........