Temat: Kryterium ceny - nowelizacja
Znowelizowane przepisy ustawy zakładają:
"2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne Kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli do-datkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia.".
Mam nieszczęście być zamawiającym, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i w związku z tym mam pytanie jak poradzić sobie z powyższym.
Zakładam więc, że:
1) kupując marchewkę i kartofle ujmę w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z marchewki i kartofli - czyli co???? Mam napisać w OPZ, że koszty ponoszone w tym okresie wynoszą ... i tu podać kwotę jaką przeznaczę na realizację zamówienia, bo obocznych kosztów nie mam.
2) kupując busa (czy to jeszcze jest przedmiot powszechnie dostępny - myślę, że tak) muszę przewidzieć: ile lat będę go użytkować, ile w niego wleję paliwa, ile poniosę na naprawy, ubezpieczenie, itd i ujawnię te koszty w opisie przedmiotu zamówienia?
Bardzo proszę abyście określili się jak Wy to rozumiecie.