Temat: powtórzenie czynności
podpowiedzcie jak wygląda ponowna ocena ofert, muszę kogoś informować coś gdzieś zamieszczać i jest jeszcze jeden istotny szczegół, puściłem już info. o wyborze oferty i terminie podpisania umowy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
podpowiedzcie jak wygląda ponowna ocena ofert, muszę kogoś informować coś gdzieś zamieszczać i jest jeszcze jeden istotny szczegół, puściłem już info. o wyborze oferty i terminie podpisania umowy
No i nic się nie stało. Masz prawo (a nawet obowiązek) skorygować błędy.
Ponowna ocena wygląda tak, jak pierwotna, tyle, że wykonujesz ją poprawnie. Musisz sformułować pismo do wykonawców, którym wysłałeś inf o wyborze, że na skutek czegoś tam dokonano ponownej oceny ofert, w efekcie czego punktacja przedstawia się następująco ..., oferty odrzucone, wykonawcy wykluczeni, najkorzystniejsza oferta, termin po upływie którego możliwe jest zawarcie umowy. Wszystko z uzasadnieniem faktycznym i prawnym. I wysyłasz.
W protokole chyba po pkt 16 jest mowa o czynnościach powtórzonych i tam musisz wszystko ładnie opisać.
dziękuje Katiqq a co z tym pierwszym terminem podpisania umowy? też opisuję te sytuację i wyznaczam nowy termin?
Rozumiem, że w piśmie, które wysłałeś wyznaczyłeś jakiś termin.
Po powtórzeniu czynności oceny ofert, musisz wyznaczyć nowy termin (środki ochrony prawnej!!!), bo załóżmy, że w I rozstrzygnięciu kogoś wykluczyłeś i odrzuciłeś ofertę, pismo wysłałeś faxem i zgodnie z ustawą musisz zastosować 94.1.2. Po powtórzeniu czynności okazało się, że niesłusznie odrzuciłeś ofertę i wykluczyłeś wyk. - stosujesz 94.2.3a.
Na podstawie powyższego wyraźnie widać, że po powtórzeniu czynności zawsze należy zbadać, czy nie zmieni się możliwy termin zawarcia umowy.
No dobrze a co uczunić gdy po wyborze oferty zwróciłam wadium (przelewy poszły) Zdążyłam wezwać wykonawców do przedłużenia terminu związania ofertą (art. 85.4 po wyborze już bez przedłużania ważności wadium) Na obecnym etapie wadium mam zabezpieczone wyłącznie ofertę wybraną. Dokonuję powtórzenia czynnośći - i mój dylemat co z ofertami niezabezpiezonymi wadium? Wykluczam? Wzywam do ponownego wniesienia wadium? RATUNKU !
Zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza (art. 46 ust. 1 ustawy PZP). Z kolej art. 46 ust. 3 ustawy PZP stanowi, że Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca w takiej sytuacji wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego. Należy uznać, że jest to jedyny dopuszczony prawem przypadek, gdy zamawiający może żądać ponownego wniesienia wadium od wykonawcy, któremu na mocy przepisów ustawy PZP (a więc zgodnie z prawem) zostało ono zwrócone.
W innych przypadkach, gdy dochodzi do zmiany decyzji o wyborze oferty najkorzystniejszej, ustawa nie przyznaje zamawiającemu prawa do żądania ponownego wniesienia wadium. (Dzierżanowski Włodzimierz, Jerzykowski Jarosław, Stachowiak Małgorzata, Prawo zamówień publicznych. Komentarz.LEX, 2012).
Czyli dokonuje czynności mając oferty niezabezpieczone wadium (mimo iż wadium było wymagane w siwz?) Czy musze unieważnić postępowanie ponieważ obarczone jest błędem?
Jak jest obarczone błędem to chyba logiczne?
Czy w Twojej opinii w przytoczonym przypadku brak wadium należy potraktować jako błąd postępowania czy też nie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc