1

Temat: Konsekwencje zastrzeżenie informacji z art. 86.4

Wykonawca zastrzegł jako tajemnicę przedsiębiorstwa - także informacje, o których mowa w art. 86.4 uPzp (tak w ogóle to zastrzegł całą ofertę).
Czytam komentarz z LEX-a - a tam Małgorzata Stachowiak podaje: - "Z przywołanego uzasadnienia uchwały SN z 2005 r. nie wynika jednak zakaz odrzucenia oferty, w której zastrzeżono informacje jawne. Z mocy art. 86 ust. 4 SN stwierdził bowiem wprost, że tych danych wykonawca nie może objąć zakazem udostępnienia. Wyrażenie więc przez niego takiej woli w ofercie będzie powodować niezgodność oferty w tej części z ustawą, a w konsekwencji jej odrzucenie."

Jest to najtańsza oferta i nie chciałbym jej z tego powodu odrzucać. Co z tym fantem zrobić? Może macie jakieś najnowsze orzecznictwo w tej kwestii?

2

Odp: Konsekwencje zastrzeżenie informacji z art. 86.4

Apollo zacznij od wyjaśnień.

3 (edytowany przez covec 2014-09-24 10:07:40)

Skoro wykonawca ofertę złożył w odpowiedzi na ogłoszenie, w reżimie ustawy pzp, to wg mnie należałoby "od ręki" "odtajnić" informacje o których mowa w 86.4. Dalej jak Marcel.
Cena ogólna musi być naprawdę niska, skoro aż tak się wykonawca zabezpieczył smile

4

j/w

5

Odtajnić to co nie można zastrzec - resztę wyjaśnić.

6

Ale my odczytaliśmy te informacje na otwarciu, więc już odtajniliśmy. Zresztą nie wyobrażam sobie innej opcji.
Odtajnienie - odtajnieniem, ale nie odważę się tej oferty teraz odrzucić. Poza tym wyjaśnienia nic tu nie dadzą - mówię oczywiście o art. 86.4.

7

Napisz notkę lub w protokole z postępowania o odtajnieniu, te odtajnienie następuje praktycznie z automatu smile, nie ma się czym przejmować, jest OK!

8

Witam,
o ile mi wiadomo to nie odrzuca się oferty w której wykonawca zastrzegł bezpodstawnie informacje tajemnicą przedsiębiorstwa, trzeba informacje te odtajnić.

Mam problem i proszę o pomoc Wykonawca przedstawił w ofercie na potwierdzenie równoważności raporty jakościowo-wydajnościowych dot.tonerów,   które  utajniła. Wezwałam do wyjaśnienia podstawy utajnienia tych informacji. W ramach wyjaśnień Wykonawca nie wskazał dlaczego zastrzegł te informacje tajemnicą. Firmy konkurencyjne chcą wglądu do ofert a ja nie wiem co mam robić.  Proszę o pomoc.
Marlena

9

Skoro nie udowodnił że to tajemnica to do odtajnienia smile

10

Wykonawca zamiast skupić się w wyjaśnieniach na udowodnieniu występowania wszystkich przesłanek z z.n.k. ograniczył się do cytowania wyroków KIO. Poza deklaracją własną nie wskazał, że podjął niezbędne działania w celu zachowania żądanej poufności.
Zastanawiam się jeszcze czy takie testy wydajności podane są do publicznej wiadomości, szukałam na stronach internetowych i przyznam , że nie mogę znaleźć.
dziękuję za odpowiedź.

11 (edytowany przez covec 2014-09-25 06:49:39)

Wg mnie nie wykazał, żeby podjął działania zmierzające do zachowania w tajemnicy owych wyników testów wskazanych tonerów.
Można spróbować zadzwonić do firmy która robiła owe testy i poprosić o przesłanie tych testów dla tonerów które wskazał wykonawca w ofercie. Można spróbować poszukać gdzie taki wykonawca złożył ofertę wcześniej i tam poszukać tych testów którymi posługuje się teraz.

12

Marcel napisał/a:

Skoro nie udowodnił że to tajemnica to do odtajnienia smile

pytanie może głupie, ale jak formalnie się odtajnia?

czy wykonawca może zastrzec wykaz osób jako tajemnicę przedsiębiorstwa?

13 (edytowany przez Marcel 2014-09-25 07:35:15)

Poinformuj wykonawcę o odtajnieniu a zarazem stosowne uzasadnienie jak również dodatkowo odnotowuję sprawę w protokole z posiedzenia komisji przetargowej.
Może się przyda.
W przypadku zastrzeżenia informacji, które nie powinny być objęte tajemnicą przedsiębiorstwa, a więc bezpodstawnego zastrzeżenia danych w ofercie, Zamawiający zobowiązany jest zbadać i odtajnić, a nie opierać się wyłącznie na oświadczeniu Wykonawcy (KIO/UZP z 19 maja 2008r., KIO/UZP 409/08)

14

Ok. Na razie wzywam do złożenia wyjaśnień odnośnie utajnienia.
Zobaczę jak uzasadnią. Potem będę myślał dalej.

15

Jeden wykonawca złożył wyjaśnienia, trochę lakoniczne.
Drugi nie złożył wyjaśnień.

Obaj zastrzegli te same dokumenty.

I co z tym fantem? Jeżeli uznam wyjaśnienia 1 i nie odtajnie, to 2 też powinienem nie odtajnić skoro zastrzegł to samo.

A tu 3 wykonawca chce wglądu do ofert.

16

szad napisał/a:

Jeżeli uznam wyjaśnienia 1 i nie odtajnie, to 2 też powinienem nie odtajnić skoro zastrzegł to samo.

Każdy przypadek traktujesz indywidualnie - to tak jak z rnc - wzywasz np. dwóch wykonawców do złożenia wyjaśnień. Tańszy składa obszerne i wyczerpujące wyjaśnienia a droższy napisał parę sloganów. I co? Tańszego wybierasz a droższego odrzucasz, bo ma rnc wink

17

Ok. a czy poniżej progu unijnego od decyzji zamawiającego o nieodtajnieniu przysługuje wykonawcy odwołanie?

18

Art. 180.2 Pzp

19

Pytałem bo trochę zamęt mi wprowadził art. 182 ust. 3 pkt 2.
Co się tam kryje?

20

Art. 182 określa jedynie terminy składania odwołań.