1

Temat: Rozbieżność SIWZ z ogłoszeniem

Witam,
mam pytanie, czy jeżeli w SIWZ wymagałam dostarczenia:
- oświadczenia ZUS
- oświadczenia, że wskazane osoby do pełnienia funkcji posiadają wymagane uprawnienia
i przez przeoczenie nie zaznaczyłam tych dokumentów w ogłoszeniu to czy wykonawca jest zobowiązany do złożenia takich dokumentów?

2

Odp: Rozbieżność SIWZ z ogłoszeniem

Przed czy po otwarciu ofert??

3

po

4

Jest lipa, bo ogłoszenie musi być spójne z SIWZ!

5

A wykonawcy dołączyli wszystkie dokumenty wymagane  w SIWZ ??

6

A musieli w tym wypadku?

7 (edytowany przez Darek W. 2014-09-30 12:58:14)

Co musieli Marcel ??- wiem - dążysz do unieważnienia 93.1.7 -

8

Słuchaj - lepiej unieważnić, niż brnąć .....

9 (edytowany przez lzmiuw 2014-10-01 05:27:49)

A to był przetarg nieograniczony?Bo jeśli tak, to przecież w art. 41 pzp, w którym określona jest minimalna zawartość ogłoszenia o przetargu nieograniczonym, ustawodawca nie wskazał informacji o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu. Czyli brak takiej informacji w ogłoszeniu o zamówieniu, wobec równoczesnego jej zawarcia w treści SIWZ, nie stanowi raczej naruszenia przepisów ustawy Pzp.

10 (edytowany przez gosiak12 2014-10-01 05:52:49)

To był przetarg nieograniczony. Wykonawcy złożyli wszystkie wymagane w SIWZ  dokumenty.

11

Następny dowód na to, że Wykonawcy nie czytają ogłoszeń i przygotowują oferty wg siwz . W ogłoszeniu masz mniej dokumentów , a więc nie miało to wpływu na ilość wykonawców , moim zdaniem do obronienia ponieważ wszyscy złożyli wszystko. A czy ma to wpływ na ważność umowy zapytaj prawnika

12

też nie zaznaczyłem w ogłoszeniu konieczności złożenia zaświadczenia z ZUS ale wykonawcy złożyli dokumenty zgodnie wymaganiami z siwz. postępowanie ze środków unijnych w ramach PROW przeszło pozytywną ocenę, z uwagą że wystąpiła niezgodność z art.  25. 1 i 2.

13

myszy1953 napisał/a:

Następny dowód na to, że Wykonawcy nie czytają ogłoszeń i przygotowują oferty wg siwz . W ogłoszeniu masz mniej dokumentów , a więc nie miało to wpływu na ilość wykonawców , moim zdaniem do obronienia ponieważ wszyscy złożyli wszystko. A czy ma to wpływ na ważność umowy zapytaj prawnika

To dobrze. Ogłoszenie traktowane jest jako informacja, której szczegóły znajdują się w SIWZ. Spójność pomiędzy siwz i ogłoszeniem ma polegać na tym, ze nie mogą tam znajdować się rozbieżne informacje. Nie sposób wszystkiego zamieścić w ogłoszeniu. Zainteresowany wykonawca powinien właśnie wnikliwie przeczytać siwz.

14

no albo spójny albo rozbieżny . Akurat US i ZUS to należy tylko zaznaczyć

15

To gdzie jest napisane, że ogłoszenie musi być takie same jak siwz?
Jeśli w ogłoszeniu musimy cytować całą siwz to w jakim celu mamy tworzyć dwa identyczne dokumenty?

16

no o ile sie nie mylę z pamięci art.41

17

No ale tam nie jest napisane, jakie informacje mają być podane w ogłoszeniu.

18

Jak nie jest napisane jak jest.

19 (edytowany przez Maarta 2014-10-24 08:53:54)

Rozpędziłam się w pisaniu, jest napisane wink  jakie informacje maja znaleźć się w ogłoszeniu.