1

Temat: doświadczenie kierownika budowy - jak liczyć?

Witam,

jak liczycie doświadczenie zawodowe kadry??

Na przykładzie: Zamawiający wymaga aby na spełnienie warunku przedstawić kierownika budowy z odpowiednimi uprawnieniami i doświadczeniem jako kierownik budowy min. 5 lat.

Mam np. kierownika, który uprawnienia uzyskał w 2005 roku.
Na stanowisku kierownika budowy pracował z przerwami parę lat; czasami prowadził 2 budowy równocześnie (potwierdzone wpisem do dziennika):

Proszę o info czy prawidłowo liczę jego lata doświadczenia:
1.Zliczam pełne miesiące doświadczenia na stanowisku kier. budowy na każdym kontrakcie od uzyskania uprawnień.
2. Zliczam tylko nie dublujące się kontrakty (czyli jeżeli prowadził 2 budowy równocześnie liczę jedną) - czy mogę wliczyć miesiące (lata) które się nie dublują? - czyli nie liczyć doświadczenia kontraktami a miesiącami - jako ciągłość?
3. Nie wliczam do doświadczenia prowadzonych a nie zakończonych prac (trwających) - i tu nie wiem czy dobrze - bo może kontrakt nie jest zakończony - ale jest doświadczeniem na stanowisku kierownika budowy;

proszę o pomoc
pozdrawiam

2

Odp: doświadczenie kierownika budowy - jak liczyć?

I to właśnie winnaś opisać w SIWZ - jak liczyć ....

3 (edytowany przez moniqa 2014-10-01 09:43:39)

Jakbym pisała SIWZ ....
ale jestem Wykonawcą...

znacie jakies orzecznictwo???
podstawę prawną???

4

moniqa napisał/a:

Jakbym pisała SIWZ ....
ale jestem Wykonawcą...

znacie jakies orzecznictwo???
podstawę prawną???

siwz, orzecznictwo ...

- spytaj zamawiającego, który pisał siwz po prostu - każde zamówienie jest inne.

5

Pytam generalnie;
to nie jest pytanie do postepowania!

Jak prawidłowo wyliczyć lata doświadczenia kadry:

Proszę o info czy prawidłowo liczę jego lata doświadczenia:
1.Zliczam pełne miesiące doświadczenia na stanowisku kier. budowy na każdym kontrakcie od uzyskania uprawnień.
2. Zliczam tylko nie dublujące się kontrakty (czyli jeżeli prowadził 2 budowy równocześnie liczę jedną) - czy mogę wliczyć miesiące (lata) które się nie dublują? - czyli nie liczyć doświadczenia kontraktami a miesiącami - jako ciągłość?
3. Nie wliczam do doświadczenia prowadzonych a nie zakończonych prac (trwających) - i tu nie wiem czy dobrze - bo może kontrakt nie jest zakończony - ale jest doświadczeniem na stanowisku kierownika budowy;

6

Bramka nr.1. z tych opcji przedstawionych.

7

Jeżeli SIWZ nie wyłącza możliwości sumowania nakładających się okresów doświadczenia, to można sumować.
Jeżeli w SIWZ nie ma zapisów na ten temat, to warto dopytać zamawiacza.
Widziałam kilka wyroków KIO gdzie nie można było sumować nakładających się okresów, ale nie pamiętam co przewidywały SIWZ-y w tych postępowaniach.