1

Temat: podpisy na wniosku.....

witam wszystkich,
mam prośbe czy ktoś może mi podsunąć jakikolwiek sposób aby "zmusic" Pania skarbnik do podpisu na wniosku o wszczecie.... do tej pory podpisywala sie bez problemu teraz mówi żebym jej podstawe prawna podała :-/ a takowej jak wiadomo nie ma a wniosek musze miec kompletnie podpisany....czy ktos moze mial podobny problem i jak z niego wybrnał
z góry dziekuje za pomoc

2

Odp: podpisy na wniosku.....

Nie wynika to u was z jakiegoś wewnętrznego dokumentu , zarządzenia?

3

no wlasnie problem w tym ze nie.....

4

a na co to przetarg?
u mnie jak ma przetarg na kredyt, to bez wniosku skarbnika, że mam wszcząć procedurę nic nie robię.
jeżeli mam przetarg to zaczynam dopiero jak dostanę od odpowiedniego kierownika pismo, że mam wszcząć procedurę, w tym piśmie ma mi podać szacunek oraz kwotę jaką ma w budżecie na sfinansowanie zamówienia.

5

Taj być powinno jak pisze szad, jednak czasami bywa inaczej, po co niektórym dodatkowa odpowiedzialność wink

6

rozumiem że u ciebie nie stosujecie "wniosku"?? na podstawie pisma rozpoczynasz procedure
jesli chodzi o kredyt to tez bez podpisu skarbnika nic nie robie
ale akurat teraz sprawa dotyczy (konserwacji oswietlenia i odbioru smieci)
uparła sie i tyle :-/

7

moni_ca napisał/a:

mam prośbe czy ktoś może mi podsunąć jakikolwiek sposób aby "zmusic" Pania skarbnik do podpisu na wniosku o wszczecie....

Przełożony.

8

a z czego wynika, że musisz mieć jej podpis?
najważniejsze, że szef ci podpisze siwz, ogłoszenie i że w budżecie macie na to kasę.
czy koniecznie ci potrzebny do szczęścia podpis skarbnika?

9

MARCEL ma racje, tez jestem tego zdania

A potrzebny mi po to że jak nie ma jej podpisu to szef kreci nosem

10 (edytowany przez psz 2011-01-18 13:36:56)

No Marcel oczywiście ma rację, ale ja nie wiem gdzie tu w ogóle jest problem...

11

Na dobrą sprawę to sprawa danej jednostki, nie tylko pojedynczej osoby, jednostka powinna działać jako jedna drużyna, a nie jeden drugiemu robić "schody", nie dam, nie podpiszę itp, kompletna dziecinada.

12

Marcel napisał/a:

Na dobrą sprawę to sprawa danej jednostki, nie tylko pojedynczej osoby, jednostka powinna działać jako jedna drużyna, a nie jeden drugiemu robić "schody", nie dam, nie podpiszę itp, kompletna dziecinada.

Dokładnie tak jak MARCEL, nie masz podpisu jednostka nie ma świadczenia a Ty spokojnie sobie czekasza na podpisy szanownych decydentów:)

13

Niby tak, ale jest jak jest kazdy wie,  decydent pyta KIEDY???
a ta swoje nie podpisze
ehhh

14

a moze kontrola wstęna -  ? dotyczącą operacji, które dopiero mają być wykonane.
Zgodnie z art. 45 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o finansach publicznych główny księgowy jednostki sektora finansów publicznych dokonuje m.in. wstępnej kontroli zgodności operacji gospodarczych i finansowych z planem finansowym oraz wstępnej kontroli kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych.
ponizej link:
http://finansepubliczne.bdo.pl/biuletyn/63/finanse-pod-kontrola/kontrola-wstepna-dokonywana-przez-glownego-ksigowego-jsfp.html

15

wierz mi to nie jest kwestia kontroli nie w tym przypadku

16

moni_ca napisał/a:

a ta swoje nie podpisze
ehhh

To niech nie podpisuje, a ty nic nie rób.

17

moni_ca napisał/a:

1) czy ktoś może mi podsunąć jakikolwiek sposób aby "zmusic" Pania skarbnik do podpisu na wniosku o wszczecie.... 2) teraz mówi żebym jej podstawe prawna podała :-/ a takowej jak wiadomo nie ma 3) a wniosek musze miec kompletnie podpisany....

1) jak MIRAS plus ew. regulamin jednostki
2) No sytuacja dziwna jakaś, ale zapewne chodzi o jakiś konflikt w jednosce; może ustalcie wspólnie (z szefami jak najbardzej) jak załatwić
3) A z czego wynika, że ?muszę?? Znam jednostki bez takiego musu i idzie jak należy.

18

hubal napisał/a:

3) A z czego wynika, że ?muszę?? Znam jednostki bez takiego musu i idzie jak należy.

właśnie u nas tak idzie smile

19

ja stosuje wniosek i w odpowiednim miejscu mam zapis: "zabezpieczono (gwiazdka) nie zabezpieczono śr. fin. w budżecie (gwiazdka i mijsce na podpis skarbnika
oczywiście wyżej podana kwota szacunkowa
no i masz "podstawę prawną"

20

no jest to jakis sposób...

21

co w sytuacji kwota szacunkowa to kwota z a3 lata umowy ktora cchemy zawrzec-w budzecie ejst kwota tylko tyle ile potrzba do konca roku-nastpeny zapis to ze w nastpenych latach zostanie dana kwota zabezpiecozna
czy moge wszcza crpzetarg jesli tych kwot nie ebdzie w tym orku w budzecie lecz beda zaplanowane??

22

W jakim języku piszesz big_smile

23

To zależy od typu zamawiającego. Jeżeli to samorząd to kwota na kolejne lata powinna zostć zabezpieczona w wieloletniej prognosie finansowej (czy jak to sie tam zwie)

24

Marcel nie czepiaj się śpieszyłam się
w WPF sa tylko inwestycyjne-taka jest odpowiedź księgowości

25 (edytowany przez Marcel 2014-10-02 06:42:20)

http://www.jazon.krakow.pl/wszponach/?p=215