A z innej "mańki":
w wykazie dostaw (na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie wiedzy i doświadczenia) wykonawca wpisał dwie dostawy, podał nazwy (skrócone) zamawiających, wartość w PLN i daty realizacji.
Poświadczenia złożone przez byłych zamawiających nie zawierają informacji o dacie dostaw, których należyte wykonanie potwierdzają. Ponieważ wykonawca mógł realizować kilka dostaw podobnego rodzaju (takiego samego sprzętu) dla tego samego zamawiającego (np. na niższe kwoty, które były wskazywane w warunku udziału w postępowaniu), to nie jestem pewna, czy poświadczenie dotyczy tej konkretnej dostawy wykazanej w wykazie dostaw.
Z drugiej strony poświadczenie nie musi zawierać np. wartości dostawy (a wymagałam np. dostaw pow. 100.00,00 zł) i w takim w przypadku, też nie wiem, czy poświadczenie potwierdza to, co powinno.
Zasadą jest, że wykonawca ponosi odpowiedzialność za wpisane do wykazu dostawy (tzn. odpowiada za podanie nieprawdziwych informacji), a poświadczenia (dawniej referencje) nie mają za zadanie weryfikować prawdziwości wpisów, tylko poświadczyć ich należyte wykonanie.
Czy w związku z tym uważacie, że mogę zostawić poświadczenia w spokoju, tj. przyjąć, że dotyczą dostaw, które wykazał wykonawca?