1

Temat: czy protokoły odbioru potwierdzają należyte wykonanie dostawy?

W przetargu na dostawę sprzętu informatycznego jako dowody należytej realizacji dostaw wykazanych na potwierdzenie posiadanego doświadczenia wykonawca przedstawił faktury i protokoły odbioru dostaw.
Wydaje mi się, ze po ostatniej zmianie rozporządzenia o dokumentach nie mogę tego uznać.
czy wzywać do uzupełnienia o poświadczenia lub oświadczenia wykonawcy?

2

Odp: czy protokoły odbioru potwierdzają należyte wykonanie dostawy?

Mogą być  - JEŻELI STANOWIĄ .....

Dokumentami potwierdzającymi należyte wykonanie, mogą to być - referencje lub inne dokumenty np. protokoły odbioru, dowody dostawy, faktury zakupu, itp., jeżeli stanowią one poświadczenie należytej realizacji dostawy. - KIO 514/12

jeśli ma coś pomóc ..

3

Właśnie (w tzw. międzyczasie) doczytałam, że w protokołach jest zapis "Potwierdzamy, że firma .... zrealizowała dostawę w ustalonym czasie, bez zastrzeżeń i rzetelnie".
Chyba wystarczy?

4

TAK.

5

Uznaję nawet takie protokoły które są bez uwag.

6

Ale chyba tylko do robót budowlanych?

7

A dlaczego tylko rb? A dostawy i usługi?

8 (edytowany przez mon.de 2014-10-03 09:50:39)

Wydaje mi się, że w zakresie usług i dostaw rozporządzenie o dokumentach mówi się tylko o poświadczeniach i oświadczeniach.
Czy się mylę?

9

mon.de napisał/a:

Wydaje mi się, że w zakresie usług i dostaw rozporządzenie o dokumentach mówi się tylko o poświadczeniach i oświadczeniach.
Czy się mylę?

A czy protokołu należytego wykonania dostawy/usługi nie można potraktować jako poświadczenia należytego wykonania?

10

Nazwa "poświadczenie" to szeroko rozumiana definicja w związku z tym dokument może nosić nazwę protokół odbioru, referencje czy jeszcze inaczej, najważniejsza jest treść dokumentu.