1

Temat: kopia niepotwierdzona za zgodność z oryginałem

W przetargu nieograniczonym wykonawca złożył dowody należytego wykonania wykazywanych dostaw (poświadczenia) w formie kopii. Na kopiach nie ma pieczątki "za zgodność z oryginałem" lub "potwierdzam zgodność z oryginałem", nie ma też analogicznych wpisów odręcznych wykonawcy. Jest za to odręczny podpis Wykonawcy (parafka).
Czy taki podpis można uznać za potwierdzenie zgodności z oryginałem, czy trzeba wzywać do uzupełnienia dokumentów?

2

Odp: kopia niepotwierdzona za zgodność z oryginałem

Wezwać!

3

A z innej "mańki":
w wykazie dostaw (na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie wiedzy i doświadczenia) wykonawca wpisał dwie dostawy, podał nazwy (skrócone) zamawiających, wartość w PLN i daty realizacji.
Poświadczenia złożone przez byłych zamawiających nie zawierają informacji o dacie dostaw, których należyte wykonanie potwierdzają. Ponieważ wykonawca mógł realizować kilka dostaw podobnego rodzaju (takiego samego sprzętu) dla tego samego zamawiającego (np. na niższe kwoty, które były wskazywane w warunku udziału w postępowaniu), to nie jestem pewna, czy poświadczenie dotyczy tej konkretnej dostawy wykazanej w wykazie dostaw.
Z drugiej strony poświadczenie nie musi zawierać np. wartości dostawy (a wymagałam np. dostaw pow. 100.00,00 zł) i w takim w przypadku, też nie wiem, czy poświadczenie potwierdza to, co powinno.
Zasadą jest, że wykonawca ponosi odpowiedzialność za wpisane do wykazu dostawy (tzn. odpowiada za podanie nieprawdziwych informacji), a poświadczenia (dawniej referencje) nie mają za zadanie weryfikować prawdziwości wpisów, tylko poświadczyć ich należyte wykonanie.
Czy w związku z tym uważacie, że mogę zostawić poświadczenia w spokoju, tj. przyjąć, że dotyczą dostaw, które wykazał wykonawca?

4

Nie ma szczególnej regulacji instytucji poświadczania za zgodność z oryginałem, tak jak np. dla zachowania formy pisemnej, możesz zastrzec, że poświadczenie za zgodność z oryginałem powinno być opatrzone pieczęcią w celu identyfikacji podpisu osoby. Niemniej jednak dla skutecznego poświadczenia dokumentu wystarczy sam podpis wykonawcy lub upoważnionej osoby.

5

Ale ja wiem, że to jest podpis wykonawcy (mogę porównać z innymi jego podpisami). Problemem jest brak klauzuli "za zgodność z oryginałem".
Uznać czy wzywać do uzupełnienia?

6

Kserokopię dokumentu można uznać za uwierzytelnioną jedynie wówczas, gdy zawiera ona łącznie dwa niezbędne elementy, to jest adnotację ?poświadczam za zgodność z oryginałem? oraz podpis osoby upoważnionej. Nieprawidłowo uwierzytelnione kserokopie dokumentów nie mogą stanowić podstawy do oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 maja 2011 r.; sygn. akt KIO 869/11).

7

OK, znalazłam wyrok KIO, w którym jest mowa o analogicznej sytuacji. KIO 869/11 - trzeba wzywać!
Dziękuję wszystkim za pomoc.