1

Temat: Czy opublikować?

Witajcie.
Mam wątpliwość w zakresie art. 38 pzp tj. jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści siwz wpływa po połowie terminu wyznaczonego na otwarcie to MOGĘ pozostawić bez rozparzenia. I teraz pytanie. Pozostawiam bez rozpatrzenia tzn. totalna bezczynność, czy odpowiadam wykonawcy i publikuje pytania z informacją, że pozostawiam bez rozpatrzenia? smile

2

Odp: Czy opublikować?

Pomimo upływu czasu zawsze oceniam wagę tych pytań. Jeśli są istotne, to odpowiadam, jeśli nie, to odpowiadam wykonawcy i zamieszam na BIP z adnotacją, że z uwagi na upływ terminu pozostawiam bez rozpoznania.

3

Możesz go uprzejmie poinformować, iż pozostawiasz bez rozpoznania, ale nie musisz ... Możesz też sporządzić notatkę z tego, iż pozostawiasz bez rozpoznania.

4

Zasadą jest, że odpowiadam każdemu wykonawcy, nawet jeśli pozostawiam wniosek bez rozpatrzenia. Problem miałem tylko z tym, czy opublikować pytania z adnotacją, że pozostawiam bez rozpatrzenia. Teraz już jestem spokojniejszy, dzięki.
Na marginesie takie pytania to nie pytania. Za mały jest i szuka dziury w całym.

5

Informuję pytającego że jest po terminie i tyle.

6

A ja nie robię nic, pozostawiam wniosek bez rozpoznania.

7

I też prawidłowo.

8

Najprawidłowiej bo zgodnie z ustawą wink

9

Ale wiecie, mając na uwadze zasadę przejrzystości postępowania...:) miałem pewne wątpliwości. Zasadą jest dla mnie, że pewnym można być tylko jednego, że nic nie jest pewne, nawet w zamówieniach, a szczególnie podczas ewentualnej kontroli. Bo co to za kontrola która nic nie znajdzie smile

10

Zawsze muszą znaleźć inaczej nie wywiążą się ze swoich obowiązków smile

11

Witam wszystkich (mój pierwszy post na forum : -)

Nie mam wielkiego doświadczenia w zamówieniach, dlatego mam tu wątpliwości.
Ostatnio miałam taką sytuację, o której piszecie powyżej. Wpłynęło pytanie po terminie. Komórka merytoryczna stwierdziła, że nie jest ono istotne ale możemy odpowiedzieć ? czyli nic nie zmieniać, podtrzymać zapisy SIWZ.

Odpowiedzieliśmy i zamieściliśmy wyjaśnienia na BiP. Otwarcie miałam w poniedziałek, wyjaśnienia, które nic w SIWZ nie zmieniło poszło na stronkę w piątek. Tutaj nie został dochowany ten termin "co najmniej na dwa dni przed upływem terminu składania ofert".

I teraz pytanie. Czy zgodnie z art. 38 ust. 1 powinnam zmienić/przesunąć termin, mimo że pytanie wpłynęło po terminie i nic w SIWZ nie zmienialiśmy? Czy tak się praktykuje?
Napisane jest w ustawie ?pod warunkiem, że wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ wpłynął do zamawiającego nie później niż?..? Ten warunek nie został spełniony więc chyba nie trzeba przesuwać terminu. Czy dobrze myślę? Proszę o podpowiedz.

Pozdrawiam.

12

Nie zmieniłaś w SIWZ zupełnie nic i nie ma konieczności przesunięcia terminu otwarcia ofert.

13

Dziękuję bardzo.