Temat: wskaźnik GUS
Jakie składowe mieszczą się w rocznym wskaźniku wzrostu zen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszanym przez prezesa GUS??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie składowe mieszczą się w rocznym wskaźniku wzrostu zen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszanym przez prezesa GUS??
Dziękuję za odpowiedź
Treść "dziękuje za odpowiedź" miała się pojawić w innym miejscu , watek dalej pewnie aktualny i db czeka Z PEWNOŚCIĄ na odpowiedzi, ja niestety nie mam pojęcia jakie składowe zawiera GUS
Może to coś da?
http://stat.gov.pl/wskazniki-makroekonomiczne/
Wyjaśnienia metodyczne, strona 12
Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych opra- cowano na podstawie obserwacji cen reprezentantów towarów i usług konsumpcyjnych (ok. 1400 w 2014 r.)
Wskaźniki cen obliczono przy przyjęciu systemu wag opracowanego na podstawie struktury wydatków (bez spo- życia naturalnego) poszczególnych grup gospodarstw domowych na zakup towarów i usług konsumpcyjnych z roku poprzedzającego rok badany, uzyskanej z badania budże- tów gospodarstw domowych. Grupowania towarów i usług konsumpcyjnych dokonano na podstawie Klasyfikacji Spo- życia Indywidualnego według Celu, zaadaptowanej na po-trzeby zharmonizowanych wskaźników cen konsumpcyjnych (COICOP/HICP). Od 2014 r. w obliczeniach wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych zastosowano bardziej szczegółowy system wag, w związku z wdrażaniem przez Eurostat pięciocyfrowego szczebla agregacji do klasyfikacji COICOP.
Źródłem informacji o cenach detalicznych towarów i usług są: notowania cen dokonywane przez ankieterów w wybranych punktach sprzedaży, w wytypowanych rejonach badania cen (209 rejonów w 2014 r.); cenniki, zarządzenia i decyzje w zakresie cen jednolitych obowiązujących na terenie całego kraju lub jego części; notowania cen towarów i usług zakupywanych przez Internet.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc