1

Temat: Usługi niepriorytetowe

Dzisiaj na stronie internetowej Urzędu Zamówień Publicznych została opublikowana opinia prawna zatytułowana:
"Udzielanie zamówień publicznych na tzw. Usługi niepriorytetowe o wartości poniżej progów unijnych".
Ta opinia została sporządzona w związku z wchodzącą w dniu 19 października 2014 r. nowelizacją ustawy - Prawo zamówień publicznych dokonaną ustawą z dnia 29 sierpnia 2014 r. o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. poz. 1232)

2

Odp: Usługi niepriorytetowe

OK, sprawdzimy, podziękował.

3

jeżeli w usługach niepriorytetowych zdecydowałem się kryterium oceny ofert będzie np doświadczenie, to rozumiem, że

jeżeli wykonawca nie przedstawił referencji potwierdzających należyte wykonanie usług w ramach kryterium oceny  to mogę wezwać do uzupełnienia ?

4

Wg mnie, NIE Gordon. Na potwierdzenie warunku udziału w postępowaniu wezwać musisz (26.3.), natomiast w przypadku oceny już byłoby to naruszeniem zasady równego traktowania wykonawców. Ocena ofert to już "inna bajka".

5

wg mnie  w ramach kryterium oceny-nie
ale jesli wymagales w warunkach udzialu doswiadczneia-to tak najpierw wzywasz do uzupełnienia bo musisz najpierw sprawdzic ktore oferty bedziesz oceniac

6

podobnie myślę, trzeba precyzyjnie opisać, ze np nie można użyć tej samej usługi do kryterium oceny co użyto do warunku udziału i zaznaczyć że hmm nie można posiłkować sie doświadczeniem innego wykonawcy, ???
był już wątek poruszany na forum, przeczytałem i na dwoje babka wróżyła,  dalej nie ma jednej linii, tak już przygotowuję się do kryteriów po wejściu nowleizacji
a tak apropo do PN na dostawę oleju opałowego to jakie dodatkowe kryterium zastosować, oprócz terminu płatności he he