1

Temat: art. 67.1.4

Witam
Na potrzeby projektu kupowałam art spożywcze z podziałem na zadania. Suma zadań nie przekraczała 30 000 euro, ale ponieważ w tym roku będę jeszcze kupowała art spozywcze na inne cele i razem przekroczy to 30 000 euro to zakupy na projekt robiłam w PN.
Na część zadań do projektu nie złożono żadnej oferty więc ogłosiłam na nie drugi przetarg i ponownie nikt się nie zgłosił.
I teraz zgodnie z art. 67 1.4 robie zamówienie z wolnej ręki.
W pierwszych przetargach miałam zapis że to wykonawca dostarcza mam art spozywcze. Czy teraz mogę ten zapis zmienić na "zamawiający odbierze od wykonawcy art. spożywcze" czy będzie to istotna zmiana warunków?

2

Odp: art. 67.1.4

kaskaa napisał/a:

W pierwszych przetargach miałam zapis że to wykonawca dostarcza mam art spozywcze. Czy teraz mogę ten zapis zmienić na "zamawiający odbierze od wykonawcy art. spożywcze" czy będzie to istotna zmiana warunków?

To zależy kogo zapytasz smile Pytanie czy dostawy miały być jedno, czy wielorazowe. Jaka był szacowna kwota. Pytanie co mogło spowodować, że nie złożono oferty w tej części.
Wg mnie, jeśli chodziło o jednorazową dostawę, to nie jest to istotna zmiana. W innym przypadku na pewno takie wielorazowe dostawy mają wpływ na cenę oferty i zysk wykonawcy. Może właśnie z tego powodu nikt nie złożył oferty.

3

dostawy wielorazowe i poszczególne dostawy to małe kwoty. I się obawiam, że jak zmienię sposób dostawy to kontrola mi potem zarzuci nieoprawidłowości

4

a czy w przypadku jak mi wybrany wykonanawca nie przedstawi oferty mam do skutku szukac kolejnych?