1

Temat: otwarcie oferty przed terminem otarcia ofert

dzień przed przypadkowo jedna z ofert została otwarta przez pomyłkę, w innym postępowaniu,

faktycznie była do postępowania np 5 maja a otworzono ją 3 maja w innym postępowaniu,

co teraz,
1/ unieważnić 93.7 pzp, przed terminem składania ofert, ale czy 5 maja otwierać pozostałe oferty ? czy odesłać bez otwierania, jak nie otworzę ofert to nie bede wiedział komu odesłać ?

2/ otwierać zgodnie z terminem postępowania i poinformować wykonawców, o unieważnieniu, bo 2 dni wcześniej omyłkowo zapoznano się z jedną z ofert ?

2

Odp: otwarcie oferty przed terminem otarcia ofert

Różne są opinie, najbezpieczniejsze jest niestety unieważnienie postępowania, są i takie opinie które mówią że skoro nie zapoznano się z treścią oferty, zakleić, przygotować stosowny protokół na tę okoliczność i powiadomić o tym fakcie na otwarciu ofert.

3

Ciekawe czy odczytano cenę, lub członek komisji ją widział smile

4

tak odczytano cenę, sekretarz zapisał, i nikt nie pomyślał, że jest coś nie tak,
a tylko jeden dzień mnie nie było ehh sad cała robota na marne,

5

przykre nieuwaga czy źle opisana oferta ? Witam WSZYSTKICH SERDECZNIE WRÓCIŁAM Z DŁUGIEJ PODRÓŻY DO ŻYWYCH

6

Unieważnienie jak nic.

7

no niestety oferty były idealnie dobrze oznakowane, tylko kom. przetargowa chyba musi okulary zmienić, smile

8

Marcel napisał/a:

Różne są opinie, najbezpieczniejsze jest niestety unieważnienie postępowania, są i takie opinie które mówią że skoro nie zapoznano się z treścią oferty, zakleić, przygotować stosowny protokół na tę okoliczność i powiadomić o tym fakcie na otwarciu ofert.

ja kiedyś miałam taki przypadek , że w jednym dniu były dwa otwarcia ofert o godz. 10 i 10.30
na tym o 10 została otwarta oferta , która powinna byc otwarta  na drugi postępowaniu o 10.30, nie doszło jednak  do zapoznania  się z treścią oferty a jedynie z danymi Wykonawcy, sporządzono stosowny protokół i na otwarciu ofert poinformowano wszystkich wykonawców o zaistniałej sytuacji
wówczas tak postąpiłam ale teraz chyba bym skłoniła się ku unieważnieniu postępowania