1

Temat: Odrzucić, a może nie odrzucić.

Witam wszystkich ponownie smile
Mam problem z ofertą.  W ofercie nie został wypełniony Formularz Oferty w części dotyczącej ceny.
Formularz asortymentowo-cenowy został wypełniony, ale zawiera omyłkę rachunkową.
Na otwarciu czytałam ceny z formularza-asortymentowo cenowego, chociaż zawsze czytam z formularza oferty i zaznaczyłam, że formularz oferty w części dotyczącej ceny nie został wypełniony.

Mądre głowy twierdzą, że ofert jest do uratowania, że można ja wyjaśniać na podstawie
87 ust  1 - bo ?Zamawiający na podstawie całości oferty może domniemywać jakie są ceny?.
Ale jest jeden warunek:  Wykonawca musi mi przysłać odpowiedź w jednym zdaniu, nie może mi przysłać nowego formularza oferty (oświadczenie woli). Jeżeli jednak się pomyli i przyśle cały nowy formularz oferty, to wtedy oferta jest do odrzucenia.

Jestem ciekawa opinii innych mądrych głów smile
Czy ktoś miał podobna sytuację?
Czy ktoś może zna wyroki KIO?

Pozdrawiam.

2 (edytowany przez Marcel 2014-10-11 19:47:43)

Odp: Odrzucić, a może nie odrzucić.

Jeżeli cena wynika z innego dok. to potraktował bym to jako błąd formalny i nic poza tym.
Można się zapoznać  (UZP/ZO/0-1570/06 - Jeśli w formularzu oferty wykonawca nie wypełnił okreslonego pola, ale te niewpisane informacje zamawiający może znaleźć w innej części oferty, takiej oferty nie można odrzucić. To uchybienie formalne, a nie co do treści) trochę stare ale powinno pomóc.

3

Tak jak Marcel - nie odrzucać!

4

Moim zdaniem niedopuszczalne jest aby na późniejszym {niż dzień składania ofert} etapie postępowania wykonawca mógł dowolnie kreować treść swojego oświadczenia woli -szczególnie ceny

5

myszy1953 w sumie ja myślę podobnie ale ja mam dopiero roczne doświadczenie w zamówieniach smile

Pozwolę sobie zacytować zapodane przez Marcela (dzięki Marcel):

Sygn. Akt UZP/ZO/0-1570/06
"Oferta zgodna co do treści ułomna co do formy jest ważną ofertą ? orzekli arbitrzy w wyroku z dnia 5 czerwca 2006 roku.
Jeśli w formularzu ofertowym wykonawca nie wypełnił określonego pola i niewpisane informacje zamawiający może odnaleźć w innej części oferty to takiej oferty niewolno mu odrzucić. Oferta została uchybiona formalnie (puste pole), a nie co do treści."

W ofercie  jest też omyłka rachunkowa. Czyli najpierw musiałabym zawiadomić o istnieniu omyłki rachunkowej w ofercie 87 ust. 2 pkt.2  (którą oni milczeniem akceptują) a potem zawiadomić ich o niewypełnieniu FO w zakresie ceny (wiadomo wszytko jednym pismem).
Następnie oczekiwać odpowiedzi (oświadczenia), że ceny w FO są takie same jak w F A-C (już z poprawioną omyłka rachunkową). Czy tak?

6

Poprawienie omyłki rachunkowej nie wymaga zgody wykonawcy (akceptacji), po prostu o omyłce powiadamiasz, jeżeli taka występuje.

7

Wezwałam do wyjaśnienia na podstawie 87 ust. 1. w jakich cenach Wykonawca oferuje realizację przedmiotu zamówienia. A Wykonawca przysłał mi cały nowy formularz oferty.
Z tego co się orientuję ponowne składanie oświadczeń woli nie jest możliwe, więc dla mnie ta oferta jest do odrzucenia. Czy dobrze myślę?

Jeżeli dobrze myślę, to czy ktoś zna wyroki w temacie składania (ponownych)  oświadczeń woli  -  muszę napisać uzasadnienie faktyczne i trzeba mieć dobre uzasadnienie.

Pozdrawiam.

8

A dlaczego do wyjaśnień?, przecież skoro wzywasz to oczywista omyłka nie jest już oczywistą!

9

No tak.
Ale do Wykonawcy zwracałam się pismem też w innych sprawach.
Najpierw informowałam go o omyłce.
Następnie na podstawie 87 ust. 1 wezwałam do wyjaśnień w jakich cena proponuje wykonanie zamówienia, bo FO nie był wypełniony.
Dalej na podstawie 26 ust. 3 wzywałam do uzupełnienia wykazu dostaw.
Dalej na podstawie 87 ust. 1 wyjaśniałam VAT.

Wykonawca wszystko uzupełnił i wyjaśnił w terminie ale przysłał całkiem nowy FO (już uwzględniając omyłkę rachunkową o której go informowałam). A powinien chyba w jednym zdaniu potwierdzić, że wykona zamówienie w cenach jakie widnieją w Formularzu asortymentowo-cenowym.
Dlatego do odrzucenia. Bo ponowne złożenie oświadczenia woli nie jest możliwe. Chciałabym mieć jakiś wyrok dla uzasadnienia faktycznego. Dlatego prośba o pomoc do Was.

Łatwiej już nie umiem tego opisać. Problemem tu nie jest omyłka rachunkowa ale ponownie złożony formularz oferty.

10

Wykonawca nie może składać nowych cen - nowego oświadczenia woli.

11

ale chyba ceny pozostały takie same jak w tych dokumentach pierwotnych?

12

filon napisał/a:

ale chyba ceny pozostały takie same jak w tych dokumentach pierwotnych?

No nie,  przysłał Wykonawca FO uwzględniając omyłkę rachunkową o której go poinformowałam pismem o wyjaśnienia i uzupełnienia oferty.

13

coś tu namieszane jest?

14

Też już nie wiem, tym bardziej że skoro wykonawca wzywał do wyjaśnienia to oczywista omyłka już nią nie jest.

15

anbu o ile czytam ze zrozumieniem !
1. Wykonawca nie dołączył wykazu usług lub dołączył lecz nie spełniały wymogu zamawiacza,
2. Oprócz oferty był formularz pomocniczy asortymentowo-cenowy , który wykonawca wypełnił lecz z błędem? i nie przeniósł ceny ogólnej do oferty
3. Jakieś kłopoty z Vatem? tzn . zła stawka, nie podał , źle wyliczył

czy dobrze rozumiem?

16 (edytowany przez anbu 2014-10-23 05:24:08)

Marcel nie upieraj się taj już przy tej oczywistej omyłce. Bo ona nie jest problemem.

Tak Myszko, na 2 muszę odpowiedzieć tak.
Tzn. oferta ma składać się z FO i Formularza Asortymentowo cenowego. W tej ofercie FA-C jest wypełniony. Ale te ceny nie zostały przeniesione do FO. Czyli tu jest problem, bo kiedyś bym taką ofertę odrzuciła, bo FO to oświadczenie woli które W. może składać raz. Ale jest wyrok, cytowany trochę wyżej.
Więc wezwaliśmy W. (jednym pismem) do tego o czym pisałam wyżej. Czyli do:

1. Najpierw informowałam go o omyłce (wiadomo nie musi wyrażać zgody).
2. Następnie na podstawie 87 ust. 1 wezwałam do wyjaśnień w jakich cena proponuje wykonanie zamówienia, bo FO nie był wypełniony.
3. Dalej na podstawie 26 ust. 3 wzywałam do uzupełnienia wykazu dostaw.
4. Dalej na podstawie 87 ust. 1 wyjaśniałam VAT.

Punkt nr 2  jest tu problemem. Specjaliści z którymi się kontaktowałam twierdzą, że to jest problem  formalny, bo Z. jest wstanie wyczytać z oferty jakie ceny proponuje W.
Ale ci specjaliści twierdzą, że trzeba to wyjaśnić tzn. potwierdzić u W. jakie ceny proponuje. Ale W. musi odpowiedzieć jednym zdaniem np. takim "Tak, w pakiecie 5 i 6 wykonam przedmiot zamówienia w cenach, które przedstawiłem w FA-C, po uwzględnieniu omyłki rachunkowej". I NIC WIĘCEJ.
Ale ten W. tak nie zrobił,  bo wysłał nowy FO (już z uwzględnioną omyłką), no i konkretna klapa -  bo oznacza to że przysłał mi nowe oświadczenie woli a to jest niedopuszczalne po otwarciu ofert.
Czyli W.  jest do odrzucenia.

Dlatego szukam wyroku, w którym stoi, że ponowne składanie oświadczeń woli jest niedopuszczalne. Potrzebuję go do uzasadnienia faktycznego odrzucenia.

No naprawdę jaśniej nie jestem wam w stanie tego opisać.

Vat tez nie jest problemem. Po prostu jeżeli np w jednym pakiecie więcej wykonawców składa oferty i mają różny Vat to my ich wzywamy do wyjaśnień na jakiej podstawie przyjęli taki a taki Vat. Tak było akurat w tej ofercie.

17

Czy wynagrodzenie jest kosztorysowe czy ryczałtowe?

18

bipi napisał/a:

Czy wynagrodzenie jest kosztorysowe czy ryczałtowe?

kosztorys

19

Jeśli z FA-C wynika cena oferty, a FO został podpisany ale nie została wstawiona cena z FA-C, to moim zdaniem jest to jedynie błąd formalny i ofertę należy uznać za ważną. I nawet jeśli przysłał nowy FO, to nie widzę przeciwskazań żeby go uznać - przecież nowej oferty nie złożył - jest to TO SAMO oświadczenie tyle, że formalnie poprawne.

20

też bym tak postąpiła jak bipi , jeżeli jest to oferta najkorzystniejsza poprawiasz wysyłasz zawiadomienie  razem z wynikiem i tyle o ile resztę uzupełnił dobrze. a jeżeli oferta dalsza to co byś nie zrobiła nie ma wpływu na wynik , małe uchybienie do obrony.