1

Temat: jak robicie częściowe

witam
Bardzo dawno nie robiłam przetargu z podziałem na części więc zaczęłam trochę na ten temat czytać. Po pewnej analizie zauważyłam że są dwie grupy zamawiających jeżeli chodzi o uwagi do przygotowanie ofert:
1. Zamawiający żądają w jednym druku oferty  wskazania ceny za część 1, 2 ... 3 (oczywiście niepotrzebne skreślić jeżeli na daną część nie składa się oferty), oświadczenia również na jednym druku, w siwz jeżeli warunki podmiotowe bardziej rozbudowane np finansowe
: adnotacja w stylu że Zamawiający sumuje warunki i sprawdza czy pokrywają się z sumą z tych części na które składa się ofertę, oczywiście krs itd jedne dla wszystkich części na które składa się ofertę,
2. Zamawiający żąda złożenia oddzielnych ofert w dwóch różnych kopertach dla każdej części.

jak robicie i dlaczego. Będę wdzięczna za informację bo obawiam się jakiś pułapek, o których po prostu z braku doświadczenia w tym temacie nie mam.

z góry wielkie dzięki

2

Odp: jak robicie częściowe

Opcja 1 - mniej papierów i kopert.

Robiłem opcję 2 - za dużo papierów - zarówno dla zam. jak i wyk.

3

Zdecydowanie jak Darek - opcja nr 1.

4

Teraz miałem postępowanie z 3 częściami, jeden oferent złożył 3 oddzielne ofert, całe tomy tego przyszły, masakra, pomimo że nie było takiej potrzeby smile

5

Czy piszecie coś w stylu (gdzieś to znalazłam):
"W przypadku złożenia oferty na więcej niż jedną część, Zamawiający w celu sprawdzenia warunku, zsumuje wymagane środki finansowe lub zdolność kredytową z poszczególnych części. W przypadku gdy z informacji banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, którą przedłożył Wykonawca wyniknie, że środki lub zdolność są niższe niż obliczona suma, a Wykonawca nie określi jakie kwoty należy przyporządkować do danej części, Zamawiający uzna, że dokument został złożony dla części, dla której warunek został spełniony i o wyższej wartości. Kolejno kwota zostanie przyporządkowana dla części, dla której warunek został spełniony i o wyższej wartości oraz, dla której warunek został spełniony"

6

To zależy - jest to bardzo indywidualna sprawa.

7

wiarygodności finansowej żądamy w przypadku płatności jedną fakturą końcową

8

myszy1953 napisał/a:

wiarygodności finansowej żądamy w przypadku płatności jedną fakturą końcową

Nie zgadzam się z tym absolutnie.

9

Myszko, dlaczego w przypadku płatności jedną fakturą końcową?

10

W przypadku możliwości składania ofert częściowych macie wyodrębnione ile na każdą część przeznaczacie kasy? Czy może być, że mamy jedną kwotę na całe zamówienie i suma ofert częściowych musi się w tej kwocie zmieścić?

11

filon napisał/a:

W przypadku możliwości składania ofert częściowych macie wyodrębnione ile na każdą część przeznaczacie kasy? Czy może być, że mamy jedną kwotę na całe zamówienie i suma ofert częściowych musi się w tej kwocie zmieścić?

Ja mam wyodrębnione kwoty na każdą część zamówienia wink

12

Trzeba mieć wyodrębnioną na każdą część, będzie to potrzebne gdyby trzeba było unieważnić jedną z nich.