1

Temat: Wykonawcaq potwierdza dokument podwykonawcy

W przetargu nieograniczonym na rb ofertę złożył wykonawca A.
Do dokumentów załączył zobowiązanie podmiotu W do udostępnienia zasobu osobowego (2 kierowników robót) z jednoczesnym oświadczeniem, że W będzie podwykonawcą . Zgodnie z zapisami SIWZ wykonawca A musiał przedstawić dokumenty potwierdzające niepodleganie wykluczeniu przez podwykonawcę W. Jeden z dokumentów W obarczony był błędem, więc wezwałam do uzupełnienia wykonawcę A.

Uzupełnił, tylko, że sam potwierdził dokument za zgodność z oryginałem. Muszę go odrzucić, bo w SIWZ powołałam się na § 7 ust. 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rd.

Pytanie: czy w związku z tym, że wymagałam spełnienia warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia i wykazane w załączniku 2 z 3 osób należą do zasobu podmiotu W, muszę wykluczyć wykonawcę A ze względu na źle potwierdzony dokument?

2

Odp: Wykonawcaq potwierdza dokument podwykonawcy

Może ja to jakoś zbyt skomplikowanie napisałam, że nikt nie chce mi pomóc?

Chodzi o to, czy jest przesłanką do wykluczenia wykonawcy (24.2.4) niewłaściwe potwierdzenie za zgodność dokumentu potwierdzającego niepodleganie wykluczeniu przez podwykonawcę, który udostępnia wykonawcy swój zasób osobowy?

3

Katiqq napisał/a:

Pytanie: czy w związku z tym, że wymagałam spełnienia warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia i wykazane w załączniku 2 z 3 osób należą do zasobu podmiotu W, muszę wykluczyć wykonawcę A ze względu na źle potwierdzony dokument?

Niestety przepis mamy takie a nie inne i wynika że oferta wyląduje w koszu za taki błachy błąd, chyba że spojrzy się na to przez palce chcąc ratować sprawę i iść dobrem zamawiającego i wykonawcy.

4 (edytowany przez Katiqq 2014-10-03 05:22:30)

Chyba nic z tego patrzenia przez palce. Inwestycja dofinansowana ...    hmm
Ale Marcel przychylasz się również do konieczności wykluczenia?

5

Tak.

6 (edytowany przez Marta 2014-10-15 13:18:28)

co w tej sutuacji
W. otrzymal pisemne zobowiązanie od innego podmiotu o udostepnieniu wiedzy i doswiadczneia w zakresie:doradztwo i konsultacje- podmiot dał W. referencje, ale dołączone referencje podmiotu sa potwierdzone za zgodnosc z oryginalem  przez osobe skladajaca oferte-pelnomocnika
osoba skladnajaca oferte -pelnomocnik sp. z o.o (doslala od prezesa spolki pelnomocnictwo do zlozenia oferty) , dostala tez pelnomocnictwo od podmiotu ktory udostepnia W. wiedze i dosweiadczneie(referencje)
czy jest ok? mogla ta soba potwierdzic za zgodnosc z oryginałem  referencje podmiotu trzeciego?

7

Jeżeli podmiot trzeci dał umocowanie to jak najbardziej można uznać.

8

czylki mzoe za niego jako pelnomocnik podpisac tez oswiadcznie ,oraz zasw. z ZUS, US, KRS-za zgodnosc z oryginalem?