26

Odp: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3

Składa te dokumenty w oryginale. Skuteczność uznania faksu uzależniona jest od dostarczenia pocztą oryginału.

27

Witam, mam PN na budowę drogi, 2 oferty w postępowaniu, żądałem wykazania w okresie ostatnich 5 lat, 3 robót polegających na ułożeniu kostki brukowej o wartość min 100.000 zł każda z robót.
w ofercie nr 1:
znajduje się wykaz, i referencje ale z nich nie wynika ze prace polegające na ułożeniu kostki kosztowały 100.000 zł. co teraz? wzywać do wyjaśnień, uzupełnienia czy uznać?

w ofercie nr 2: Wykonawca załączył referencje potwierdzające wykonanie 3 robót ale nie z kostki tylko płyt betonowych.

Dodam ze ofert nr 1 mieści się w kwocie zamiaru, a oferta nr 2 znacznie ją przekracza czy w takim przypadku należy wzywać do uzupełnienia ?

28

gerard

1. Ofertę nr 1 wyjaśnić - można wyjaśnić z uzupełnieniem - 26.4 i 26.3;
2. Ofertę nr 2 wezwać - 26.3

Dlaczego dwie oferty  badać ?- bo nie wiem, czy jak wykluczysz 1, a drugi spełni warunki  - to czy przypadkiem nie dołożysz środków.

29

tez tak pomyślałem, ale wiem ze nie dołożymy bo nie ma z czego a co by było mnie pracy to mniej smile
Dziękuję bardzo.

30

gerard.11 napisał/a:

w ofercie nr 1:
znajduje się wykaz, i referencje ale z nich nie wynika ze prace polegające na ułożeniu kostki kosztowały 100.000 zł. co teraz? wzywać do wyjaśnień, uzupełnienia czy uznać?

to w wykazie nie wpisał wartości wykonanych robót?

31

wczoraj na szkoleniu dowiedzialam sie ze skan traktujemy jakby W. uzupelenil dokument w oryginale:-)
aha i nie ma zamÓwIen dodatkowych ani robot dodatkowych NIGDY przy ryczałcie

32

Marta napisał/a:

wczoraj na szkoleniu dowiedzialam sie ze skan traktujemy jakby W. uzupelenil dokument w oryginale:-)
aha i nie ma zamÓwIen dodatkowych ani robot dodatkowych NIGDY przy ryczałcie

Jasne ... poproszę o nazwisko tego szkolącego ...

A niby dlaczego nie ma ?- bo definicja ryczałtu ... ?

33

Ja także poproszę nazwisko szkolącego - będę wiedział gdzie nie chodzić na szkolenia!

34

hm nie wiem czy moge podawac...pani szkoliła z zamówien RPO WD 2007-2013

35

Fajna Pani smile

36

jesli mam do uzupelnienia dokument i do wyjasnienia oferte to najpierw wzywam do uzupelnienia, potem jak dostane uzupelnienie to wzywam do wyjasnien?

37

A dlaczego  jednocześnie nie chcesz wezwać?

38 (edytowany przez Marta 2014-10-15 12:57:10)

w wykazie osób jest oświadcznie w którym W. mial zaznaczyc czy ma wlasna grupe int. czy bedzie dysponowal
nie zaznaczył nic czyli wykaz osób do uzupełnienia ( dodatkowo jesli zaznaczy DYSPONUJE to musi przedlozyc zobowiazanie innego podmiotu plus jego oswiadczenie, ZUS,KRS,US)

oporcz tego w wykazie osob W. wskazal osoby z wymaganymi przez Z.uprawnieniami - z informacja o dysponowaniu- "pracownik wlasny", co nie do konca Z. rozumie w związku ze zlożoną informacja z ZUS że nie jest zarejestrowany w rejestrze płatników ZUS i tutaj Z. chce zadac pytanie - żądać wyjaśnień- w jaki sposob zatrudnia tych WŁASNYCH PRACOWNIKóW skoro nie odprowadza żadnych składek do ZUS

39

Ja zawsze wysyłam w tym samym czasie wyjaśnienia lub/i wezwanie do uzupełnienia, przynajmniej robota idzie szybciej i nie czekam podwójnie.

40

a co myslisz  o zapisie w wykazie osob- pracownik wlasny,  po czym w info z ZUS jest zapis ze W. nie jest platnikiem skladek ZUS?

41

czy pracownik wlasny to nie osoba ktora zatrudniam?a jak tak to odprowadzam te skadki?

42

Własny to własny, czyli dysponowanie bezpośrednie smile

43

no wlasnie...czy w zwiazku z tym prosil bys o wyjasnienie oferty?

44

Nie.

45

hm... a jak cena ofertowa b.niska no i taka oferta? nie budziloby twojej watpliwosci nic?

46

Marcel napisał/a:

Ja zawsze wysyłam w tym samym czasie wyjaśnienia lub/i wezwanie do uzupełnienia, przynajmniej robota idzie szybciej i nie czekam podwójnie.

a jeśli w dokumencie wykaz osob byc moze sa 2 rzeczy do poprawy?to najpierw wyjasniac czy wzywac do uzupelnienia?

47

To zależy jakie są błędy to poprawy.

48 (edytowany przez Marta 2014-10-16 08:35:27)

1. brak zakreślenia wlasciwego czy maja wlasna czy dysponuja grupa interwencyjna

2. w przypadku gdy uzupelnia dokument i wpisza ze dysponuja grupa inter. to wymagane jest tez od tych podmiotow- oswiadczenie, KRS,US,ZUS- czy pisac o tym juz w tym pismie wzywajacym do uzupleninia patrz pkt 1?

3. wpisali ze pracownik  z uprawnieniami to pracownik wlasny a z dokumentu ZUS odczytujemy ze nie jest platnikiem skladek ZUS

49

ktoś pomoże??

50

Dobra, na spokojnie zacznij od wyjaśnień.