1 (edytowany przez awenita 2007-11-16 12:12:57)

Temat: wyjaśnić czy odrzucić?

Witam Wszystkich?
Mam dwie oferty w przetargu nieograniczonym na remont krótkiego odcinka drogi poniżej progu.
Przy otwarciu ofert okazało się, że pierwsza oferta stanowi 57% wartości drugiej.... Podczas sprawdzania tej oferty wyszło na jaw, że kwoty w formularzu ofertowym nie odpowiadają kwotom w kosztorysie ofertowym (cena i VAT). Sprawdzając dalej okazało się, że kosztorys zrobiony jest "w cały świat"....tzn. ceny i wartości poszczególnych robót w wartości brutto, wynik w wartości brutto..... i teraz najciekawsze : VAT i wartość netto - nie wiem skąd...
Może jakiś brudnopis omyłkowo dołączono do oferty? Może wyjaśnić?
Nie chce żadnych PROTESTÓW!! - Jestem od miesiąca na zam. publ., a kończyłam handel międzynarodowy, więc nie mam żadnego doświadczenia w dziedzinie przetargów.
Może odrzucić, jako nie spełniające warunków SIWZ?
Może jednak ma zbyt niską cenę?Ale jak to umotywować?
PS. Nie jest to oferta ramowa..

W związku z powyższym bardzo proszę Was o opinię! Z GÓRY DZIĘKUJĘ !!

2

Odp: wyjaśnić czy odrzucić?

Po raz milion pierwszy uprzejmie i cieplutko (to dla Madziulka tongue ) prosze: podawajcie sposób rozliczenia- ryczałt/kosztorys. Jeśli bramka nr 1 to nawet nie patrz na ten kosztorys, jeśli bramka nr 2 to oferta ma szanse wylądować w koszu - ma szanse a nie winna wylądować dlatego bo nie rozumiem sformułowania "kwoty w formularzu ofertowym"

3

Przepraszam, za niefachowe formułowanie pojęć....

"kwota w formularzu ofertowym" - kwota  wynagrodzenia brutto za wykonanie zamówienia wpisana do formularza ofertowego (bo jak to inaczej nazwać?), którego integralną częścią jest załącznik - kosztorys ofertowy.

4

A! I NIE JEST TO RYCZAŁTOWA CENA za wykonanie zamówienia!

5

Jeżeli tego nie da się poprawić w żaden sposób, nie wyjasniać, lecz odrzucić (art. 89 ust. 1 pkt 6).