1

Temat: jakie kryteria po nowemu

Witam, mam przygotowaną specyfikację na zadanie dot. informatyzacji szpitala (w skład zadania wchodzą roboty budowlane w zakresie infrastruktury, dostawa sprzętu komputerowego i systemów informatycznych). Do tej pory miałam kryterium cena 100%   niestety muszę zmienić kryteria mając na uwadze zmieniony art. 91 ust. 2 ustawy pzp.
I tu mam problem, nie wiem jakie kryterium oprócz ceny zastosować, bowiem w siwz określone są minimalne wymagania dot. okresu gwarancji na poszczególne sprzęty, również wykonawca zobowiązany będzie do pełnienia jest wymóg dot. świadczenia bezpłatnych usług gwarancyjnych.
Zastanawiam się nad kryterium: termin wykonania zamówienia z tym zastrzeżeniem, że termin wykonania zamówienia nie może być krótszy niż 12 m-cy od dnia podpisania umowy. W ten sposób chcę uniknąć sytuacji, że Wykonawca zaproponuje krótki termin tj. niemożliwy do zrealizowania zadania, po to aby wygrać postępowanie a później będzie problem jeżeli terminu nie dotrzyma.
Proszę pomóżcie!!!
Dziękuję

2

Odp: jakie kryteria po nowemu

A może ta gwarancja? może świadczenie serwisu sprzętu informatycznego?
Moim zdaniem nie ma zastrzeżeń, aby wpisać proponowane przez Ciebie kryterium. Ale musisz mieć 100% pewności, że tego zamówienia nie można skończyć wcześniej niż rok.

3

takiej pewności nie mam w 100%

4

No a w przypadku kryterium gwarancja mogę postawić wymóg np. minimalny okres gwarancji dla ... wynosi ...m-cy a maksymalny ....m-cy?

5

ale i tak bym wolała   kryterium: termin wykonania, bowiem w innym przypadku musiałabym przerobić siwz

6

A po co wpisać max czas gwarancji? wystarczy dokładnie to opisać, że gwarancja ma obejmować całość realizowanego  zadania. Niech się produkują wink

7

Aby uniknąć sytuacji, że Wykonawca zaproponuje kosmiczny, niemożliwy do wykonania termin gwarancji, aby wygrać postępowanie. No ale jak radzisz... jeśli chodzi o termin wykonania, ja chcę te kryterium, czy ktoś może mi coś zarzucić?

8

Nikt terminu wykonania jako kryterium nie zarzuci.

9

no ale jeśli faktycznie zamówienie można wykonać w krótszym terminie niż 12 m-cy a ja dam że min. to 12 m-cy, to czy też nie bede miała problemu z tego tytułu

10

Super ustawodawca zasr..ństwo wprowadził pod pozorna ułomnością, że jak cena 100% to kosztem jakości. Oj bida, bida. A na stronie uzp wydał swego czasu opinię, że nie ma nic złego w cenie 100% bo po to są warunki udziału i opis przedmiotu, żeby z tego korzystać.     

Sorry, wiem że nic nie wniosłem do dyskusji. Ale nie, wniosę:

Olimpia, rób tak jak proponujesz i nie martw się, spełnisz zadość przepisowi, a kontrolujący i tak nie będzie wiedział jak to ugryźć, z kolei wykonawcy tez nie podważą zakresu terminu wykonani od do.

11

Janek popieram w 100% jak cena 100% smile, jest babol w ustawie i tyle, działajcie jak uważacie teraz nikt nie wie jak jest dobrze jak źle.

12

olimpia1981 napisał/a:

no ale jeśli faktycznie zamówienie można wykonać w krótszym terminie niż 12 m-cy a ja dam że min. to 12 m-cy, to czy też nie bede miała problemu z tego tytułu

Oj będziesz miala!
terminu nie ustala się z glowy tylko okresla się go z technologii wykonania ,złożoności robót budowlanych i ich organizacji  itp. masz chyba projekt na tę inwestycję i doświadczenie aby Zamawiajacy okreslił termin adekwatny do inwestycji nie musisz być to Ty personalnie ... bo chyba odpowiadasz za ustawę a nie za proces budowlany

13

Mnie boli, że doświadczenie nie może być jednym z kryterium, w wielu przypadkach jest bardzo pomocne, szczególnie w usługach.

14

Mnie dzisiaj boli brzuch, poważnie. Ale chyba wczoraj coś zjadłem gnijącego.