1

Temat: zapytanie o cenę w zamówieniach sektorowych

Proszę o podpowiedź

czy dostawę  materiałów sukcesywnie zakupowanych przez przedsiębiorstwo wodno - kan. niezbędnych dla wykonywania podstawowej działalności mogę zrobić w trybie zapytania o cenę? -  oczywiście wartość jest poniżej progów z art. 11 ust. 8 ? czyli w zasadzie  procedura przeprowadzana na regulaminie przetargów. Są to materiały, które tak naprawdę posiada prawie każda hurtownia budowlana ( rury, włazy, hydranty i in.) myślę, że można tu mówić o ustalonych standardach przyjętych i ustalonych w danej branży zamówień i możliwości ich realizacji przez większość podmiotów tej branży.

a w ogóle to jakie zamówienia sektorowe można robić w trybie zapytania o cenę

z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi

2

Odp: zapytanie o cenę w zamówieniach sektorowych

Dya napisał/a:

Proszę o podpowiedź

czy dostawę  materiałów sukcesywnie zakupowanych przez przedsiębiorstwo wodno - kan. niezbędnych dla wykonywania podstawowej działalności mogę zrobić w trybie zapytania o cenę? -  oczywiście wartość jest poniżej progów z art. 11 ust. 8 ? czyli w zasadzie  procedura przeprowadzana na regulaminie przetargów.

Sam sobie odpowiedziałeś ;-) w ostatnim zdaniu

Dya napisał/a:

a w ogóle to jakie zamówienia sektorowe można robić w trybie zapytania o cenę

z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi

Nie - kłania się art. 134.1.

3

Z racji, że czeka mnie przeprowadzenie postępowania na zakup części mam pytanie o kryteria wyboru postępowania. Wiem, że dla niektórych z Was może wydawać się banalnie proste, ale ja dopiero zaczynam więc proszę o zrozumienie i pomoc.
Szczegóły: firma sektorowa-komunikacja miejska, roczna wartość części ok.300tys pln (poniżej progu 414tys euro).
Czy mogę zastosować zapytanie ofertowe? Po wyborze umowa na 2lata?
Co brać pod uwagę i czym się kierować wybierając tryb postępowania?
A góry dzięki smile

4

Jeżeli potraktujesz to zamówienie jako sektorowe, to do wymienionego przez Ciebie progu przepisów ustawy nie stosuje się = procedura wewnętrzna o ile macie własny regulamin dla zamówień realizowanych poza ustawą

5

Dzięki.
Czyli bez przeszkód mogę wybrać tryb zapytania wg regulaminu wewnętrznego?

wg mnie jest to oczywiste zamówienie sektorowe, niezbędne do wykonywania działalności przewozowej art.132.1 pkt6.

6

Witam ponownie, jakie konsekwencje grożą, jeżeli przyjęty został niewłaściwy tryb postępowania. Chodzi o zapytanie o cenę przy robotach budowlanych (układanie polbruku), postępowanie wg regulaminu, poniżej progu. W regulaminie tryb zapytania o cenę tylko dla dostaw i usług.