1

Temat: wartość szacunkowa a kwota w budżecie

Czy kwota środków w budżecie musi być równa wartości szacunkowej zamówienia aby rozpocząć procedurę zamówienia?
Nasza skarbniczka nie podpisze wniosku o wszczęcie postępowania w momencie, gdy do szacunkowej wartości zamówienia brakuje jej środków zabezpieczonych w budżecie.

Jak to u Was wygląda? Mam rożne sprzeczne opinie - że nie musi być to identyczna kwota ale i takie, że skarbniczka postępuje prawidłowo.

2

Odp: wartość szacunkowa a kwota w budżecie

nasza tez nie chce podpisac ale tak naprawde pelna kwota musi bys zabepzieczona dopiero przed podpisaniem umowy-przed zaciagnieciem zobowiazania

3

Szacunek to zupełnie co innego niż kwota jaką przeznaczacie na realizację zamówienia. Możesz obliczyć szacunek np na 180 tys. zł, ale w budżecie masz tylko 100 tys. i tyle przeznaczasz na realizację. A może akurat trafi się ktoś zainteresowany wykonaniem zamówienia za te 100 tys. zł?

4

Kasa musi być zabezpieczona w momencie podpisania umowy, szacunek póki co do możliwości wszczęcia procedury nie ma znaczenia.

5

No i właśnie tego zdania jestem.  Jak my tu wszyscy razem. Jako ciekawostkę dodam, że  byłam w piątek na szkoleniu. Prowadził pracownik RIO Białystok. Gdy zadałam mu to samo pytanie odpowiedział:

cyt. Pani Skarbnik ma rację ! Inaczej narusza dyscyplinę.

Kiedy próbowałam przekonać Pana, że wniosek to jeszcze nie jest "zaciągnięcie zobowiązania" - nie zgodził się.

6

No to super Pan z RIO

7

Przecież może podpisać ten wniosek i sporządzić na nim adnotację: na realizację zamówienia przeznacza się kwotę ... i wstawić to, co ma w budżecie. Po otwarciu, jeśli oferty będą droższe, można podjąć decyzję o zwiększeniu kwoty na realizację. Ja tu żadnego naruszenia nie widzę.

8

Ada zerknij tutaj http://bip.wroclaw.rio.gov.pl/dok_wyjasnienia/73001611.pdf

9

dzięki smile

w zamian podzielę się wyrokiem KIO/UZP 1339/10  - w którym również wskazano na brak podstaw, by kwoty te były jednakowe

10

No właśnie, ktoś sobie coś wymyśli i nawet nie pomyśli ;-)  Często w szacunku uwzględniamy ewentualne zamówienia uzupełniające. I kwota wtedy może wzrosnąć nawet o 50%.  Zobowiązanie zaciąga się w chwili zawarcia umowy a nie szacowania.

11

Marcel napisał/a:

Kasa musi być zabezpieczona w momencie podpisania umowy, szacunek póki co do możliwości wszczęcia procedury nie ma znaczenia.

Oj coś się chyba pomyliło, do wszczęcia postępowania szacunek ma znaczenie i  jest niezbędny bo wg niego oceniasz próg postępowania, a to ile chcesz przeznaczyć to inna bajka często oderwana od rzeczywistości     smile

12

Wiem, miało być nie szacunek a kwota przeznaczona wink