Temat: Składanie wyjaśnień
Bardzo proszę o pomoc.
Prowadzę przetarg ograniczony na roboty budowlane. W trakcie badania wniosków i oceny spełniania warunków dokumentów wystąpiły błędy w dokumencie, który wykonawca dostarczył z banku potwierdzenie,że ma zdolność kredytową o wartości 1.200.000,00 zł. A ja żądałam co najmniej 1.500.000,00 zł. Więc wezwałam wykonawcę do uzupełnienia. A on dostarczył mi dokument z banku, gdzie kwota 1.500.000,00 zł była dobrze wpisana, natomiast słownie jest napisane (słownie złotych: jeden milion pięćset tysięcy groszy). Uważam, że jest to omyłka pisarska. Ale nie wiem jak dalej postąpić. Bowiem art. 26 ust. 3 wyraźnie wskazuje, że mogę tylko 1 raz wezwać do uzupełnienia. Czy mogę w takim razie posłużyć się art. 26 ust. 4 i wezwać osobę trzecią (czyli pracownika banku do wyjaśnienia tej pomyłki. We wniosku dopuściłam tylko formę pisemną. Dzwoniłam do banku i pani, która wystawiała dokument powiedziała, że się pomyliła bo nie wpisała słowa "zero" przed wyrazem groszy. Wiem, że jest ważniejsze to co jest napisane słownie, ale tutaj uważam, że jest to oczywista pomyłka i nie mogę odrzucić wniosku bo będę miała protest.
A opisana sytuacja nie pasuje do art. 87 ust. 1, bo tam jest mowa o ofertach i omyłkach rachunkowych, a ja jestem na etapie wniosków i myślę, że art. 26 ust. 4 tutaj ma zastosowanie. Dużo napisałam ale proszę b. zanegujcie lub potwierdźcie czy dobrze myślę, bo z zamówieniami mam do czynienia od 3 miesięcy i nie mam zielonego pojęcia, tym bardziej, że jestem po marketingu i zarządzaniu, a tutaj się zgodzicie, że trzeba znać prawoooooo. dziękuję za każdą dyskusię.