1

Temat: Odśnieżanie

Zima za pasem i zaczną się (o ile już się nie zaczęły) postępowania na usługi odśnieżania. Ciekawa jestem czy po znowelizowaniu ustawy można tu zastosować 100% ceny traktując tę usługę jako powszechnie dostępną (Informator UZP I/2012). Mam wątpliwości, bo przecież wykonawca musi dysponować specjalistycznym sprzętem, a osoby obsługujące powinny przejść niezbędne kursy.

Jakie są Wasze opinie?

2

Odp: Odśnieżanie

Ja potraktowałem jako usługę powszechnie dostępną - sprzęt przecież można wynająć a ludzi zatrudnić - wg mnie nie stanowi to przeszkody w powszechnej dostępności.

3

Dzięki Bipi. Jak w takim razie uwzględniłeś w OPZ koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia? Jakaś podpowiedź   wink

Czy są inne opinie?

4

Nie ponosisz żadnych kosztów, bo to usługa jest - no chyba, że sprzęt jest np. Twój wink

5

Nie, nie posiadam takowego.
Łopatologicznie: w załączniku do protokołu postępowania, wykazuję w jaki sposób zostały uwzględnione w OPZ koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia - czyli mogę sobie napisać, że zamawiający nie poniesie żadnych dodatkowych kosztów i to wystarczy?

6

Moim zdaniem wystarczy - wynagrodzenie płacone jest za faktycznie wykonaną usługę - czyli za kilometry odśnieżania tudzież kilogramy soli i piasku wink

7

Raz jeszcze wielkie dzięki smile