1

Temat: jakie kryteria oceny ofert do przetargu na odbiór i zag. śmieci?

Czy mogę w SIWZ wpisać kryteria:
1. Ocena ofert.
Złożone oferty będą rozpatrywane przez Zamawiającego przy zastosowaniu następujących kryteriów:
a) Cena wykonania zamówienia = 80 %
b) Wpływ sposobu wykonania zamówienia na rynek pracy w miejscu wykonywania zamówienia = 20 %

Cena wykonania zamówienia ? oferta z najniższą ceną otrzyma maksymalną ilość punktów = 100 pkt pomnożone przez wagę kryterium = 0,80, oferty następne będą oceniane na zasadzie proporcji w stosunku do oferty najtańszej.
Wg wzoru:
C = (cena oferty najtańszej : cena oferty kolejnej) x 100 pkt x 0,80 x ilość członków komisji

Opis:
Uzyskana z wyliczenia ilość pkt zostanie ostatecznie ustalona z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku z zachowaniem zasady zaokrągleń matematycznych.

Wpływ sposobu wykonania zamówienia na rynek pracy w miejscu wykonania zamówienia ? oferta proponująca (przed podpisaniem umowy ? na pełny etat ? największej ilości osób z terenu Gminy ....... w okresie realizacji zamówienia i najdłuższy czas ich zatrudnienia tzn. największą ilość osób osobodni otrzyma maksymalną ilość punktów = 100 pomnożone przez ilość członków komisji i wagę kryterium = 0,20, oferty następne będą oceniane na zasadzie proporcji w stosunku do oferty o największej ilości osobodni.
      Zatrudnienie musi mieć związek z realizacją zamówienia.

Wg wzoru:
Z = (ilość osobodni oferty badanej : największą ilość osobodni) x 100 pkt x 0,20 x ilość członków komisji

Opis:
Uzyskana z wyliczenia ilość pkt zostanie ostatecznie ustalona z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku z zachowaniem zasady zaokrągleń matematycznych.

Ocena oferty za przyjęte kryteria (W) : W = C + Z
Mam wątpliwości co do tych osobodni. Będzie problem z ich dokładnym podaniem w ofercie. A może wpisać tylko ilość osób zatrudnionych z terenu gminy?

2

Odp: jakie kryteria oceny ofert do przetargu na odbiór i zag. śmieci?

No temat bardzo ciekawy. Ostatnio na szkoleniu zadałam pytanie dot. dodatkowego kryterium w przetargu na odbiór i zagosp. śmieci. Odpowiedzi konkretnej nie otrzymałam, niestety. Jednak w coś takiego bym się nie pchała.
Ocenisz go po deklarowanej liczbie, Wykonawca może wpisać ile mu pasuje. A jaki ma obowiązek ich późniejszego zatrudnienia?
I nie wiem na ile jest miarodajne liczenie kryterium przez liczbę członków komisji. Czy będzie ich 3 czy 10 nie ma to znaczenia. Ważna jest waga kryterium. Albo ja czegoś nie rozumiem.

3

a jakie proponujesz inne kryteria?

4

To zależy od charakteru gminy. Może należałoby wymagać poza spełnieniem warunku w potencjale technicznym i wykazanie przez wykonawcę sprzętu jakiegoś .... do kryterium drugi wykaz i wykazanie posiadania np. sprzętu specjalistycznego. Jakiego nie potrafię w tej chwili powiedzieć, ale temat będzie u nas też wałkowany, koleżanka na razie się zastanawia. Można się bawić w doświadczenie w odbiorze i zagospodarowaniu odpadów, niektórzy tak robią. Tym bardziej że są firmy działające od wielu lat i są takie które potworzono razem z reformą śmieciową.

5

ludzie pomóżcie! Dalej nie wiem jakie przyjąć kryteria ;-(

6

Jak przeglądnąć dzisiejsze ogłoszenia   opublikowane w BZP dot. przetargów jak Twój to wszyscy stosują jedno kryterium: cena. Ciekawe czy celowo?

7

Też to zauważyłam. Ale to przecież wbrew przepisom czy źle to rozumuję?

8

Zerknęłam w BZP, prawie wszędzie kryterium cena. Jeden z zamawiających jednak podał jako dodatkowe - częstotliwość odbioru wskazanych odpadów - 5%.
Uważam że jest to dobre. Wystarczy tylko wskazać o jakie odpady nam chodzi. Np. u nas za rzadko są odbierane odpady typu PET i mamy problem z głowy.
Co o tym myślicie?

9

Gaba napisał/a:

To zależy od charakteru gminy. Może należałoby wymagać poza spełnieniem warunku w potencjale technicznym i wykazanie przez wykonawcę sprzętu jakiegoś .... do kryterium drugi wykaz i wykazanie posiadania np. sprzętu specjalistycznego. Jakiego nie potrafię w tej chwili powiedzieć, ale temat będzie u nas też wałkowany, koleżanka na razie się zastanawia. Można się bawić w doświadczenie w odbiorze i zagospodarowaniu odpadów, niektórzy tak robią. Tym bardziej że są firmy działające od wielu lat i są takie które potworzono razem z reformą śmieciową.

Wykaz i rodzaj sprzetu wynika z innego rozporządzenia.

Dobrym kryterium oprócz ceny byłaby częstotliwość odbioru odpadów od mieszkańców. Zgodnie z przepisami, gmina musi odbierać nie rzadziej niż raz na dwa tygodnie, a wiadomo im częstszy odbiór odpadów- tym większy komfort mieszkańców.

10

Gaba napisał/a:

Zerknęłam w BZP, prawie wszędzie kryterium cena. Jeden z zamawiających jednak podał jako dodatkowe - częstotliwość odbioru wskazanych odpadów - 5%.
Uważam że jest to dobre. Wystarczy tylko wskazać o jakie odpady nam chodzi. Np. u nas za rzadko są odbierane odpady typu PET i mamy problem z głowy.
Co o tym myślicie?

U mnie nei ma znaczenia, jaki typ odpadów, czy segregowane, czy nie, wszystkie odbierane są z taką samą częstotliwością. I to działa bardzo dobrze.

11

Dobrym kryterium oprócz ceny byłaby częstotliwość odbioru odpadów od mieszkańców. Zgodnie z przepisami, gmina musi odbierać nie rzadziej niż raz na dwa tygodnie, a wiadomo im częstszy odbiór odpadów- tym większy komfort mieszkańców.No niestety u nas takich luksusów nie ma jak u Ciebie.

Wykaz i sprzęt z innego rozporządzenia, jasne tylko są tereny gdzie wymagane są samochody typowo terenowe z uwagi na niemożliwy dojazd szczególnie w warunkach zimowych.
A jeśli odpady typu PET odbierane są raz na 3 miesiące tak jak u nas to różnica jest. Takie  kryterium jakąś korzyść by przyniosło, choć dla mnie to i tak fikcja.
A jakie przepisy regulują odbiór odpadów nie rzadziej niż raz na 2 tygodnie, chyba wewnętrzne uchwalone. U nas i u sąsiadów jest raz na miesiąc.

12

Na razie regulują to regulaminy, w których zazwyczaj pojawia się zapis: nie rzadziej niż... Ale nie oznacza to, ze mają być raz w miesiącu, zwiększyć częstotliwość można, a nawet należy. Zerknij sobie do zmian w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, uchwała została przekazana do senatu, wejdzie  w życie jeszcze w tym roku. Wiele zmian będzie. Myślę, ze warto je uwzględnić w planowanych przetargach.
Co do samochodów, ich rodzajów, wyposażenia  gps itd to jest w rozporządzeniu. Ponadto jeśli zamawiający określa obszar objęty zamówieniem, gdzie są drogi gminne gruntowe i inne to obowiązkiem wykonawcy przed złożeniem oferty jest zapoznanie się z tym obszarem. Jedyna niedogodnością może być w okresie zimowym nieodśnieżona droga, na co nie ma wpływu wykonawca.

13

Nie to żebym upierała się przy swoim ale w tego typu postępowaniach ważniejszy jest termin odbioru, jego częstotliwość, czas trwania niż wykaz większej ilości sprzętu, którym dysponuje wykonawca. Jest tu jeszcze inna furtka- jeśli firma nie spełnia wymagań można ją wykreślić z Rejestru Działalności Regulowanej, a za tym idzie zakaz wykonywania usługi wink

14

Ja też się przy swoim nie upieram, ale tutaj władzy nie zależy na zwiększaniu częstotliwości. Kalkulacja zaraz wykaże większe koszty, a wpływy ledwie bilansują wydatki. Dodatkowo na rynku mamy monopolistę, niestety. Chętnie bym inaczej to unormowała, ale na to wpływu nie mam. Śmieci to nie moja działka. Zobaczymy co wyniknie z planowanych zmian, może pomogą.

15

wykaz sprzętu jako kryterium - nie widzi mi się. W. oprze się na udostępnionym a Ty w kryterium nie możesz napisać że musi być jego własny.

16

A czy dysponowanie potencjałem technicznym jako kryterium to nie właściwości wykonawcy?

17

tak też przeglądałem BZP i dużo jest ogłoszeń gdzie kryterium cena 100 % jest

18

Marcel napisał/a:

A czy dysponowanie potencjałem technicznym jako kryterium to nie właściwości wykonawcy?

a czytam tak i czytam i właściwości jak nic

19

warunek udziału w postępowaniu tak, kryterium nie. Częstotliwość może być ale i tak wliczy sobie w cenę  bo będzie musiał częściej odbierać a nic za darmo

20

myszy1953 napisał/a:

a czytam tak i czytam i właściwości jak nic

smile

21

Gaba napisał/a:

Ja też się przy swoim nie upieram, ale tutaj władzy nie zależy na zwiększaniu częstotliwości. Kalkulacja zaraz wykaże większe koszty, a wpływy ledwie bilansują wydatki. Dodatkowo na rynku mamy monopolistę, niestety. Chętnie bym inaczej to unormowała, ale na to wpływu nie mam. Śmieci to nie moja działka. Zobaczymy co wyniknie z planowanych zmian, może pomogą.

Jedna firma wpisana do rejestru Działalności Regulowanej?

Trudno tu wymyślić inne kryterium, może pomanipulować w godzinach odbioru? W końcu dojdzie do absurdu i dodamy kryterium- przystojny kierowca ;-) Aczkolwiek i to trudno ocenić wink

22

No tak ocena kierowcy byłaby subiektywna;)

23

.... ale można podać wzrost smile

24

czy może macie jakieś nowe pomysły na drugie kryterium oceny ofert w przetargach na odbiór odpadów?

25

Ja upieram się przy częstotliwości odbioru.