1

Temat: uzupełnianie dokumentów

żadałam zlożenia razem z ofertą deklaracji CE - wykonawc zlozył mi tłumaczenie z języka niemieckiego takiej własnie deklaracji - czy powinien złożyc też dokument w językau niemieckiem? Druga sprawa jest taka że tłumaczenie dokonane jest przez tłumacza przysięgłego - jest to kserokopia na ktorej nie widnieje zapis "za zgodność z oryginałem" i jest jedynie parafka bez pieczatki imiennej rozumiem że wykonawca to też powinien uzupełnić

2

Odp: uzupełnianie dokumentów

Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczonym przez wykonawcę - czyli jedno i drugie

3

oki rozumiem powiedz mi jeszcze co w przypadku dokumentów skanowanych - umieszczonych na stronie internetowej. w przypadku dostaw komputerów producenci wiele certyfikatów umieszczaja na stronach wraz z tłumaczeniem jak powinien zachowac sie wykonawca dołączając taki dokument do oferty - poświadczyć go za zgodność z oryginałem? Przecież oryginału nie widzi.

4 (edytowany przez Piotrek 2007-09-12 13:02:32)

dorota26 napisał/a:

jak powinien zachowac sie wykonawca dołączając taki dokument do oferty - poświadczyć go za zgodność z oryginałem? Przecież oryginału nie widzi.

To niech pójdzie do producenta i zobaczy. Albo, jak wierzy producentowi, to bez oglądania.
Ale poświadczyć musi.

5

czyli jeśli jest na takim dokumentcie jedynie parafka i pieczatka wzywam do uzupełnienia?

6

dorota26 napisał/a:

czyli jeśli jest na takim dokumentcie jedynie parafka i pieczatka wzywam do uzupełnienia?

Jeśli to pieczątka za zgodność, a parafka ta sama co na ofercie, to ja bym uznał.

7

pieczątka firmy . brak pieczatki za zgodność natomiast oferta została podpisana całym imieniem i nazwiskiem (nie ma żadnej parafki) parafka jest na kserokopiach

8

Dla świetego spokoju można wezwac do uzupełnienia.

9

dzieki

10

A co jeśli Wykonawca złożył dokument w innym niż polski języku bez tłumaczenia przysięgłego ?

11

KM napisał/a:

A co jeśli Wykonawca złożył dokument w innym niż polski języku bez tłumaczenia przysięgłego ?

Musi sam przetłumaczyc.

12

Chyba, że chce przetłumaczyc przez przysięgłego smile Jak nie ma na co kasy wydawać...;)

13

wytłumaczcie prosze bo nierozumię dlaczego żądacie załączenia tej deklaracji?