1

Temat: kryterium doświadczenie ale bez podwykonawstwa

Witam,
PN powyżej pr.

Jednym z kryteriów ma być doświadczenie. Zamawiający zastrzega sobie w SIWZ, że liczy się wartość wykonanych usług w ostatnich trzech latach ale bez podwykonawstwa. Czy taki zapis nie narusza w żadnej dyspozycji ustawy PZP?

Chodzi o to, że w tych usługach  udział w realizacji zamówienia jako podwykonawca jest dosyć płynny i nie zawsze odpowiada realnie wykonanej pracy i odpowiedzialności - co za tym idzie nie tak pełnowartościowy, jak realizacja całej usługi jako wykonawca.

Czy taki zapis może być?

2

Odp: kryterium doświadczenie ale bez podwykonawstwa

No nie wiem, przecież doświadczenie jako podwykonawca też się zdobywa a więc mam mieszane odczucia, raczej nie szedł bym tą drogą.

3

to wypowiedź wykonawcy?

4

seniorcristobal napisał/a:

Witam,
Czy taki zapis nie narusza w żadnej dyspozycji ustawy PZP?
Czy taki zapis może być?

Generalnie art. 5 traktuje lekko sprawę, więc niby można. Z drugiej jednak strony bogate orzecznictwo w tym zakresie (choć w zakresie spełnienia warunków udziału a nie oceny ofert) .  Można spodziewać się oburzenia wykonawców którzy nie otrzymają punktów...

5

zakładam też pisma z uwagami smile
założenie, iż W. wykonujący roboty jako podwykonawca jest gorszy niż ten bezpośredni wg mnie jest naruszeniem równości i pisaniem siwz pod konkretnych oferentów....

6

śmiem twierdzić ,że zapis zakazujący udziału podwykonawców w dzisiejszych czasach jest anachronizmem , można żądać ewentualnie  aby kluczową część wykonał Wykonawca np. wykonał konstrukcję jakiejś budowli ale zakaz może sugerować tak jak napisał kolega w #5

7

szczególnie ,że to zamówienie >progu

8 (edytowany przez seniorcristobal 2014-10-30 08:33:50)

Witam,

dziękuję za odpowiedzi - uznaję te argumenty smile

Prosiłbym tez o pomoc w rozstrzygnięciu innej kwestii:

Czy można nie dawać punktów za zasoby podmiotu trzeciego wykazane celem spełniania kryteriów oceny?

Podmiot ten bierze udział w zamówieniu jako podwykonawca.

Pan z UZP stwierdził, że w takiej sytuacji nie powinno się przyznawać punktów.
Znalazłem na razie dwa sprzeczne wyroki:

1) KIO 1201/12:

..."uznając że przepis art. 26 ust. 2b p.z.p uprawnia wykonawców do polegania na wymienionych w nim zasobach należących do podmiotu trzeciego wyłącznie w celu wykazania spełnienia minimalnego warunku udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, a nie uzyskania większej liczby punktów"

2) KIO 2816/10

..... "Obowiązek udowodnienia dysponowania danym zasobem obejmuje co najmniej zakres niezbędny do realizacji zamówienia. Nie oznacza to jednak, iż z normy tej wynika zakaz posłużenia się potencjałem podmiotu trzeciego w celu uzyskania większej liczby punktów, w szczególności że dopiero odpowiednie miejsce w rankingu gwarantuje kwalifikację do drugiego etapu postępowania."

9

Bezpieczniej będzie zróżnicować doświadczenie, np. za doświadczenie własne - 5 pkt, za doświadczenie podmiotu 3 - 1 pkt. Tak robię przy kwalifikacji w ograniczonym.

10

Bezpieczniej będzie się trzymać wyroku 1201/12 smile

11

Absolutnie się z tym nie zgodzę Apollo - SO już nie raz się wypowiadał i KIO także, że można (oczywiście jeśli chodzi o kwalifikację) posłużyć się zasobami podmiotów 3 w celu uzyskania lepszej pozycji w rankingu, KIO 1533/13: (...)W świetle aktualnego orzecznictwa sądów okręgowych (wyrok Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 31 maja 2012 r. sygn. akt II Ca 373/12, wyrok Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 13 września 2012r. sygn. akt XIX Ga 461/12, wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie sygn. akt V Ca 936/12, wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z dnia 6 grudnia 2012r. sygn. akt II Ca 757/12) ustalonym wydaje się pogląd, iż możliwe było (w stanie prawnym obowiązującym przed nowelizacją ustawy z dnia 12 października 2012 r., Dz. U. poz. 1271) korzystanie z potencjału podmiotu trzeciego dla wykazania nie tylko samego spełniania warunków udziału w postępowaniu, ale także dla wykazania ich jak "najlepszego" spełniania, warunkującego zaproszenie do składania ofert w trybie przetargu ograniczonego (art. 51 ust. 2 Pzp)"(...). IMO do kryteriów można to zastosować przez analogię.

12

Wyroki SO znam i nie do końca się z nimi zgadzam smile. Ja tego typu kwestię rozstrzygam na etapie zapisu SIWZ, jeżeli ktoś się z tym nie zgadza niech składa odwołanie na zapisy specyfikacji. I nade wszystko stosuję w tym przypadku wykładnię celowościową, a ona w moim przekonaniu jest jednoznaczna.

13

Dziękuje za wypowiedzi. Czy ewentualnie mógłby się wypowiedzieć również Pan Marcel? smile

14 (edytowany przez Marcel 2014-10-30 11:59:10)

Pan Marcel big_smile dobre big_smile
Cóż, trochę mi zatkało kakao tym wyrokiem, więc jak teraz nie uznał po jednej wykonanej to mam czym się podeprzeć smile
jest jak zwykle, na dwoje babka wróżyła.

15

skoro jest dopuszczony podW. i za robotę odpowiadają solidarnie za szkody a podW za szkodę w nieudostępnieniu zasobów wskazanych a w tych zasobach jest przecież doświadczenie to dla mnie jest oczywistym, że ustawodawca wskazał i kierunek kryterium inaczej zapisałby warunek, iż w przypadku kryterium to nie dotyczy

16

co to jest podW. jeżeli podwykonawca to chyba pomylono pojęcia podmiot udostępniający chyba tam pisze

17

umowie o podwykonawstwo ?należy przez to rozumieć umowę w formie pisemnej o charakterze odpłatnym, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące część zamówienia publicznego, zawartą między wybranym przez zamawiającego wykonawcą a innym podmiotem (podwykonawcą), a w przypadku zamówień publicznych na roboty budowlane także między podwykonawcą a dalszym podwykonawcą lub między dalszymi podwykonawcami

na etapie składania oferty zależność taka nie istnieje