1

Temat: ponowny wybór art 94.3

wykonawca z którym miałem podpisać umowę przed terminem zawarcia umowy (przed upływem 10 dni od przesłania zawiadomienia o wyb. naj. oferty) poinformował że rezygnuje,

na podstawie . art 94.3 wybieram kolejnego i teraz, muszę odczekać:
a/ 10 dni od poinformowania wszystkich wykonawców,
b/ poczekać aż upłynie 10 dni od pierwotnego zaw. o wyb. naj. oferty,
c/ mogę podpisywać od razu, umowę

2 (edytowany przez mateusz 2014-10-30 11:07:23)

Odp: ponowny wybór art 94.3

Ja wybrałbym następnego i od przesłania zawiadomienia odczekałbym kolejne 10 dni, czyli punkt a)

3

Punk c - jeśli ponowny wybór na podst 94.3 - w tym przypadku nie mają zastosowania terminy standstill

4

Jak Darek, ponownej oceny już nie ma tylko ponowny wybór.

5

myślę, podobnie jak Darek i Marcel. poszukałem i znalazłem Informator UZP IX 2012

jednak jak następny wykoanawca zrezygnuje to klapa i trzeba od początku postępowanie powtórzyć, sad

6

Gordon napisał/a:

myślę, podobnie jak Darek i Marcel. poszukałem i znalazłem Informator UZP IX 2012

jednak jak następny wykoanawca zrezygnuje to klapa i trzeba od początku postępowanie powtórzyć, sad

I tak i nie smile

7

Chodzi o wybór kolejnej oferty jako jednorazowy?

8

tak

9

Chyba się w tym zakresie nic nie zmieniło - tylko raz z uprawnienia.

10

?Gdy wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia umowy, wybór kolejnej "najkorzystniejszej oferty" spośród ofert pozostałych, jeśli jest dokonywany - nie jest poprzedzony ich ponowną oceną. Oznacza to, że zostaje wybrana oferta następna w kolejności. Kwestią niewyjaśnioną pozostaje, czy z dyspozycji ust. 3 zamawiający może skorzystać wielokrotnie, tj. w sytuacji, w której kolejny wykonawca uchyla się od zawarcia umowy. W związku z przekształceniem obowiązku zwracania się do wykonawcy "następnego z listy" w uprawnienie, należy przyjąć, że wobec braku zakazu powtórzenia tej czynności oraz zgodnie z literalnym brzmieniem przepisu zamawiający może to uczynić wielokrotnie. Musi jedynie zważyć na efektywność wydatkowania środków (a więc w przypadku zamawiających z sektora finansów publicznych na art. 35 ust. 3 pkt 1 u.f.p.) i rozważyć, czy zasada racjonalnego dokonywania wydatków pozwala na przyjęcie kolejnej (trzeciej, czwartej itd.) oferty, czy też winien skorzystać z prawa do dochodzenia obowiązku zawarcia umowy przez wykonawcę wybranego pierwotnie.?

Moim zdaniem - jeżeli więc ceny trzeciej i kolejnej oferty nie przekraczają wysokości środków jakie zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie przedmiotu zamówienia - to może wybierać - jest jak najbardziej uprawnione, ponieważ zachowana jest  efektywność i racjonalność dokonywania wydatków.

Jeżeli zaś trzecia przekracza wysokość środków, a zamawiający dokłada by ją wybrać- to już nie - to trzeba unieważniać (opinia UZP)- nawet jeśli ma z czego dokładać.

11

Zgadzam się z tą opinią, wile razy nad tym się zastanawiałem, wcześniej było że tylko raz teraz wielokrotnie z tym że aby nie przesadzić z tą wielokrotnością, bo będzie tak że wszczynając kolejną procedurę będziemy mogli sporo zaoszczędzić w stosunku do tej trzeciej czy czwartej w kolejce.
Tutaj w przypadku ewentualnej wielokrotności możemy spodziewać się pytań ze strony organów kontrolnych, dlatego też trzeba bardzo uważać.

12

dokładnie tak jak ekwilibrysta jednonogi z trąbką

13

ja raczej skłaniam się że raz po zapoznaniu się z IX 2012 r inf UZP

14

no tak następny odmówił sad w kolejności i teraz unieważnić ale na jakiej podstawie ?

15

Prezes karze unieważniać na podstawie art. 93.1.7.

KIO 1285/11 ? Nowe brzmienie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp powoduje także zaistnienie nowej sytuacji, w której dane postępowanie nie kończy się w żaden z dwóch dotychczasowych sposobów, a więc zawarciem umowy, ani jego unieważnieniem. Tym samym w niniejszym postępowaniu Zamawiający mógł zamknąć postępowanie nie dokonując czynności unieważnienia ? .

A w literaturze przedmiotu możemy wyczytać ? ?Podkreślić należy, że z art. 94 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych można korzystać wielokrotnie. Nie ma tu żadnego limitu? LUB ?Zdarza się, że zamawiający staje przed koniecznością podjęcia decyzji, czy jest uprawniony do dokonania wyboru trzeciego z kolei wykonawcy, gdy zarówno pierwotnie wybrany wykonawca, jak i drugi w kolejności odmówili podpisania umowy. Wobec stanowiska prezentowanego w przeważającej części piśmiennictwa, iż z literalnego brzmienia przepisu nie wynika zakaz korzystania z art. 94 ust. 3 Pzp więcej niż jeden raz, zasadne jest uznanie, że takie działanie zamawiającego jest dopuszczalne.?

Nie żebym cię dołował, ale podałem te przykłady, aby uzmysłowić jak odważnym trzeba być człowiekiem, co by się bawić w zamówienia publiczne:)

16

i tak sądzi nasz radca prawny

17

tak tez zrobiłem = 91.1.7 i po praz trzeci ogłaszam ten sam przetarg sad

18

a wolną łapę trzeba było

19

Wolną łapę?, na podstawie?

20

a nie bo oferty były!! sorry

21

od wolnej łapy stronie, ty bardziej, że kasa z UE, potem się oszołomom tłumaczyć, z wolnej reki, w której dużo upatruje, spiskowej teorii ... smile

22

Ale WR nie będzie miała zastosowania.

23

hmm babola popełniłam