1

Temat: opinia UZP-POMOCY

Witam wszystkich,
potrzebuję - pilnie - daty publikacji takiej opinii UZP: "Zakres dokumentów, jakie może przedstawić wykonawca na potwierdzenie spełniania warunków podmiotowych (art. 26 ust. 2b ustawy Pzp) - opinia na pewno była zamieszczona w Informatorze nr 10/2010, ale ja potrzebowałabym dokładną datę jej publikacji na stronie UZP.
Obecnie nie można jej już znaleźć na stronie UZP???

2

Odp: opinia UZP-POMOCY

http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;876;zakres_dokumentow_jakich_zamawiajacy_moze_zadac_od_wykonawcow_w_postepowaniu_o_udzielenie_zamowienia_publicznego.html

wytworzył: Izabela Łazuga     data wytworzenia: 2010-05-24 11:51:00
opublikował: Izabela Łazuga     data publikacji: 2010-05-24 11:51:22
zmodyfikował: Izabela Łazuga     data modyfikacji: 2010-05-24 11:51:00
  zwiń historię wersji     ilość odwiedzin: 8825

3

To chyba nie jest ta opinia, w tej o którą mi chodzi była zawarta pierwsza interpretacja tego co powinno zawierać pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego???? (a to dla mnie w tej chwili kluczowa informacja)

4

Widzę jeszcze to:
http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;876;zakres_dokumentow_jakich_zamawiajacy_moze_zadac_od_wykonawcow_w_postepowaniu_o_udzielenie_zamowienia_publicznego.html

wytworzył: Jakub Beli     data wytworzenia: 2012-07-11 09:59:00
opublikował: Jakub Beli     data publikacji: 2014-01-03 12:53:04
zmodyfikował: Jakub Beli     data modyfikacji: 2012-07-11 09:59:00
  zwiń historię wersji     ilość odwiedzin: 1300 
wersja    data utworzenia    autor zmiany    rodzaj zmiany    
0    2012-07-09 10:45:00    Jakub Beli    modyfikacja    zobacz
1    2012-07-11 09:59:00    Jakub Beli    modyfikacja    zobacz

Tylko data publikacji 2012...

5

Igulinka a nie możesz do nich zadzwonić i zapytać?

6

zobacz jeszcze to:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2843;warunki_dopuszczalnosci_powolywania_sie_przez_wykonawce_na_referencje_dotyczace_osob_trzecich_w_celu_wykazania_spelnienia_warunkow_udzialu_w_postepowaniu_%28art._26_ust._2b_ustawy_-_prawo_zamowien_publicznych%29.html

Wskazując na powyższe należy uznać, iż dokumentem potwierdzającym dysponowanie wiedzą i doświadczeniem podmiotu trzeciego będzie każdy dokument, z którego będzie wynikać zobowiązanie takiego podmiotu do udziału w wykonaniu zamówienia (np. pisemne oświadczenie podmiotu trzeciego, umowa przedwstępna, umowa generalna o współpracy itd.). Przy czym należy w tym miejscu wskazać, iż w tym zakresie nie będzie wystarczające samo wskazanie przez wykonawcę podmiotu trzeciego w wykazie podwykonawców, którym powierzy określone części zamówienia (art. 36 ust. 4 ustawy PZP). Taki dokument ma bowiem jedynie walor informacyjny dla zamawiającego i w żadnym stopniu nie wynika z niego zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia wykonawcy własnych zasobów.

wytworzył: Izabela Łazuga     data wytworzenia: 2010-05-17 13:47:00
opublikował: Jakub Beli     data publikacji: 2014-01-03 12:56:49
zmodyfikował: Izabela Łazuga     data modyfikacji: 2010-05-17 13:47:00
  zwiń historię wersji     ilość odwiedzin: 1630 
wersja    data utworzenia    autor zmiany    rodzaj zmiany    
0    2010-05-17 13:47:00    Izabela Łazuga    dodano    zobacz

7

Nie, nie - wszystko nie to. Ja mam zbiór opinii prawnych (wydanie papierowe) lipiec 2010 - czerwiec 2011 i tam znalazłam tę opinię, ale za nic nie mogę jej odnaleźć na stronach uzp? Wiem tylko, że była w informatorze nr 10/2010.

8

Igulinko coś mi się zdaje, że to, czego szukasz było omawiane tutaj http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10236
ale odnośnik do tego adresu http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2126
nie działa...

9

Dzięki Katiqq za dobre chęci.
Potrzebowałabym jeszcze - jeśli ktoś może mnie "poratować" orzecznictwa KIO z roku 2010 (lub starsze) dotyczącego: formy pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego (ze wskazaniem, że to musi być oryginał - czy oprócz KIO 922/10 ktoś z Was natknął się jeszcze na analogiczny wyrok?), sposobu składania zaświadczeń z zus i us przez spółkę cywilną (tzn. że musi złożyć spółka i każdy ze wspólników) oraz coś na temat nieuzasadnionego ograniczenia podwykonawstwa.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

10

W wyrok z 18 marca 2011 r. o syg.n akt KIO/UZP 447/11 KIO/UZP 449/11 Krajowa Izba Odwoławcza orzekła, że zobowiązania podmiotów trzecich do udostępnienia zasobów, złożone w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę nie spełniają wymogu formy pisemnej, określonej w przepisie art. 26 ust. 2b ustawy Pzp.
W wyroku z  5 maja 2011 r. o sygn. akt KIO/UZP 822/11 KIO stwierdziła, że z art. 26 ust. 2b ustawy Pzp wynika, iż w sytuacji, gdy dowodem dysponowania zasobami podmiotów trzecich, wybranym przez wykonawcę, jest zobowiązanie podmiotu trzeciego, musi ono przybrać formę pisemną i nie jest dopuszczalna inna forma, w tym kopia dokumentu potwierdzona za zgodność z oryginałem przewidziana w rozporządzeniu wykonawczym wydanym na podstawie art. 25 ust. 2 ustawy Pzp.
W wyroku z 6 kwietnia 2011 r. o sygn. akt. KIO/UZP 636/11 KIO stanęła na stanowisku, że w odniesieniu do dokumentu zobowiązania podmiotu trzeciego wymagana jest z mocy przepisu art. 26 ust. 2 b ustawy Pzp forma pisemna, natomiast przepisy ww. rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów nie mają zastosowania do tego dokumentu.

11

KIO w Wyroku z dnia 7 maja 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 708/10 postanowiła, co następuje:
"Obowiązek  podatkowy  z  tytułu   podatku  dochodowego  od  osób  fizycznych  ciąży  na wspólnikach spółki cywilnej, a nie na spółce. Na gruncie ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2000 r., Nr 14, poz. 176 ze zm.) nie można  dokonywać domniemania,   że jakiś  podmiot  (nie  podlegający  z  mocy  ustawy podatkowej  obowiązkowi  podatkowemu) jest podatnikiem  od  osiąganego  przez siebie dochodu (vide: wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 27 kwietnia 2001 r., sygn akt III SA 429/00 LEX nr 54003).
Natomiast spółka cywilna posiada podmiotowość podatkowoprawną ale wyraźnie przyznaną wyłącznie dla potrzeb stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 ze zm.). Potwierdza to również orzecznictwo. W wyroku z 28 września 2005r., sygn akt I FSK 412/05 (LEX nr 512180) Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że ?na gruncie podatku od towarów i usług podmiotowość prawnopodatkową przyznaje się spółce osobowej jako organizacji wspólników,  a nie samym wspólnikom,  tym  samym wszelkie obowiązki i uprawnienia podatników wynikające z ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym odnoszą się do tych spółek, a nie bezpośrednio do ichwspólników?.
W   konsekwencji   stanowisko   zamawiającego   dotyczące   konieczności   złożenia   przez wspólników spółki cywilnej zaświadczenia dotyczącego indywidualnie każdego z nich oraz spółki cywilnej uznać należy za prawidłowe. Tylko z tak złożonych zaświadczeń wynikać może w sposób nie budzący wątpliwości, stan realizacji zobowiązań prawnopodatkowych, w zakresie wymaganym przepisami ustawy Prawo zamówień publicznych.
W odniesieniu natomiast do zaświadczenia właściwego oddziału ZUS stwierdzić należy, że spółka  cywilna jest  pracodawcą w  rozumieniu  art.   3  kodeksu  pracy Zatem  w razie zatrudniania   pracowników   dokonuje   ona   zgłoszenia   pracowników   do   ubezpieczenia społecznego i odprowadza należne składki.
Wspólnicy   spółki   cywilnej   mogą  samodzielnie   odprowadzać   swoje   składki   ZUS,   w indywidualnych przypadkach może uczynić to również spółka.
Zatem wymaganie złożenia zaświadczenia lub zaświadczeń wystawionych przez właściwy  oddział ZUS przez wspólników lub przez spółkę cywilną konkretyzuje się w zależności od okoliczności danego przypadku - tzn. faktu zatrudniania pracowników lub zgłaszania do ubezpieczenia osób i odprowadzania składki z innych tytułów (umów cywilnoprawnych) oraz dokonywania lub nie wymienionych czynności w odniesieniu do wspólników.
Żądanie złożenia zaświadczeń wystawionych przez właściwy oddział ZUS na wspólników i spółkę może, ale nie musi, być zasadne. Zamawiający prowadzać postępowanie nie dokonał takiego  ustalenia,   nie  nastąpiło  ono  również w toku  postępowania  odwoławczego  - odwołujących się reprezentował wyłącznie pełnomocnik.
Wskazać jednak należy, że nawet ewentualne ustalenie, że wystarczającym dokumentem jest  zaświadczenie  właściwego   oddziału   ZUS  wystawionego   na   spółkę   cywilną,   nie przyniosło by rezultatu w postaci uwzględnienia odwołania".

Zaświadczenia z ZUS i US zobowiązani są złożyć poszczególni wspólnicy spółki cywilnej, a także spółka, jako podmiot gospodarczy nieposiadający osobowości prawnej. A zatem zamawiający ma prawo wymagać zaświadczenia od poszczególnych członków spółki cywilnej (wyrok ZA z 28 lipca 2005 r., sygn. akt. UZP/ZO/0-1885/05).
Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 737/08).

12

ograniczenie podwykonawstwa: http://zamawiajacy.pl/wp-content/uploads/08_ograniczenie.pdf