1

Temat: nazwy własne przy zapytaniu

Mógłby ktos mi powiedzieć czy w zapytaniu ofertowym na zakup sprzętu komputerowego można w specyfikacji użyć konkretnych nazw modeli komputerów (np. Dell itp.)? Jest to zamówienie poniżej 14 tys. euro. Czy mimo, że jest to zamówienie poniżej tej wartości to i tak nie można podawać nazw?

2

Odp: nazwy własne przy zapytaniu

Możesz użyć nazw własnych, to zaleta postępowań do 14 000 euro smile

3 (edytowany przez spineczka2010 2014-11-05 11:05:23)

Stosujecie nazwy własne w postępowaniach poniżej 30 000 euro np w zapytaniach ofertowych na dostawę  środków czystości czy art. papierniczo biurowych ?
Czy nie narażam się na zarzuty firm, które nie dysponują konkretnym asortymentem i przez to nie mogą złożyć oferty. Oferty są ze sobą porównywalne tylko wówczas kiedy podam konkretna nazwę własną czy producenta przedmiotu zamówienia.
Wartość szacunkowa w obu zamówieniach nie przekracza 10 000 tyś złotych netto (2 366,91 euro).

4

jeżeli w swoim regulaminie nie masz w tym zakresie zapisanych wymagań, to jak najbardziej możesz podać nazwę konkretnego produktu jaki ci się marzy.

te zapytanie wysyłasz do konkretnych wykonawców, czy wieszasz na www?

5

Ja osobiście wysyłałem do wykonawców, teraz celem zwiększenia konkurencji zamieszczam na www.

6

podawanie nazw własnych też zależy od tego co chcesz kupić.
jak np. papier A4 do ksera to podawanie nazw nie ma chyba sensu. można go opisać kilkoma podstawowymi parametrami, a czy to będzie produkt X czy Y, to nie ma znaczenia.

7

To czasami zmień wykonawców do których wysyłasz, nie trzymaj się sztywno  tych samych.

8

spineczka2010 napisał/a:

... wysyłam tylko do wybranych przez siebie Wykonawców zazwyczaj tych samych. ....

jak masz konkretnych wykonawców, to przecież przed wysłaniem zapytania możesz się zorientować czy mają wszyscy na stanie produkty, których podajesz konkretne nazwy,  bo jak jakiś wykonawca nie ma i nie ma szans zdobyć z innego źródła to po co do niego wysyłać zapytanie.