1

Temat: 2 oferty, brak pisma o wycofaniu

Witam
W PN zmieniałam opis przedmiotu zamówienia (dodałam kilka części) i przesunęłam termin składania ofert.
Wykonawca  złożył  przed zmianą ofertę, potem po zmianie przysłali jeszcze jedną.
Nie przysłali w żadnej formie wniosku o wycofanie tej poprzedniej.

Co robić, mam tak naprawdę dwie oferty złożone przez jednego wykonawcę. Na otwarciu czytam ofertę z późniejsza datą, a wcześniejszą odsyłam ???

Nie wiem jak to rozwiązać.  Dodam, że mam b. dużo ofert  i  nie zależy mi na tej podwójnej.

odpiszcie coś
Klakier

2

Odp: 2 oferty, brak pisma o wycofaniu

Ciekawa sytuacja, tym bardziej, że interpretacje art. 82.1 zgoła odmienne. Pieróg pisze, że zakaz składania większej liczby ofert jest nieskuteczny i pozbawiony sankcji, ponieważ ustawodawca nie przewidział stosownej przesłanki wykluczenia.  Nowicki natomiast twierdzi, że należy ofertę odrzucić na podstawie 89.1.1, czemu Pieróg przeczy.
A co było na ten temat w siwz?

3

Nie ma wykluczenia - jest natomiast odrzucenie oferty - uzasadnienie poniżej.

Złożenie oferty zamiennej bez wycofania poprzednio złożonej zostanie uznane za złożenie dwóch ofert, co spowoduje odrzucenie ofert z mocy art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp, gdyż jest to sprzeczne z art. 82 ust. 1 ustawy Pzp.

4

Jak Darek.

5

W siwz nic specjalnego nie było.  Tylko:

Wykonawca może, przed upływem terminu do składania ofert, zmienić lub wycofać ofertę. Wniosek  o wycofanie oferty powinien być złożony w formie pisemnej przez osobę uprawnioną przez wykonawcę.

Myślę, że odrzucę jako niezgodną z ustawą. 
Natomiast tok rozumowania Pieroga mnie przerasta, przecież nie ma mowy o wykluczeniu tylko odrzucenie.   

Dzięki za szybki odzew, co ja bym bez forum poczęła.
klakier