1

Temat: zsumowane zadania

Przetarg na dostawy z podziałem na zadania. W siwz informacja, że można składać oferty na jedno lub kilka zadań. Do oferty wykonawcy mieli załączyć formularz ofertowy z zaznaczeniem na jakie zadanie i z ceną zadania oraz szczegółowy kosztorys.
Na otwarciu ofert okazało się, że jeden wykonawca w formularzu ofertowym nie zaznaczył, na które zadanie składa ofertę i wpisał cenę zadania 300 000,00 zł - cena ogromna niepasująca do żadnego zadania.   Po przejrzeniu oferty okazało się, że w środku są kosztorysy na wszystkie zadania w przetargu, a cena z formularza ofertowego jest sumą wszystkich zadań. Na prośbę obecnych wykonawców odczytano z kosztorysów ceny poszczególnych zadań.
Komisja przetargowa stoi na stanowisku, że w takim wypadku wykonawca złożył ofertę tylko na wszystkie zadania łącznie i  tak należy oceniać jego ofertę nie w rozbiciu na poszczególne zadania.
Zamotali mnie dokładnie i już nie wiem czy maja rację?

2

Odp: zsumowane zadania

Moim zdaniem oferta jest niezgodna z SIWZ, łamie bowiem zasady jakie zostały określone w SWIZ poza tym nie będzie porównywalna z innymi ofertami nawet w przypadku złożenia kilku kosztorysów bo oferta jest jedna.
Dlatego przychylam się do odrzucenia, tym bardziej że każda część jest traktowana odrębnie pomimo iż została ogłoszona w jednym postępowaniu.

3

Odp: zsumowane zadania

Dzięki. Jakoś to zgrabnie uzasadnie bo jeden z kosztorysów jest najtańszy na jedno zadania.