Odp: Procedura udzielania zamówień poniżej 30 tyś EUR
hej bipi czy ja moge również prosić o podesłanie regulaminu, z góry dziękuję
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Procedura udzielania zamówień poniżej 30 tyś EUR
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hej bipi czy ja moge również prosić o podesłanie regulaminu, z góry dziękuję
Podaj emalię, to podeślę.
dzieki bipi isia050711@gmail.com
dziękuję bardzo:-) pozdrawiam
Czy można nieśmiało prosić o wzór regulaminu do 30.000 euro???
Jesteśmy na etapie kończenia naszego regulaminu ale zapaliła mi się lampka kontrolna, że może oddalić się od zapisów ustawy pzp a nie jak u mniew projekcie reg. zbliżać...
Chodzi mi głównie o zapis jaki pojawił się w projekcie:
"W sprawach nieuregulowanych w regulaminie, w szczególności do zamówień wielorodzajowych, wspólnego przeprowadzania postępowania i udzielenia zamówienia, przez wielu zamawiających, komisji przetargowej, wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oczywistych omyłek lub korekt, przekazywania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji, wyjaśnień i modyfikacji treści SIWZ, przygotowania postępowania, wyłączenia z postępowania osób wykonujących czynności w postępowaniu, wykluczenia wykonawców z postępowania, składania ofert, oświadczeń i dokumentów potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego,oceny spełniania przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia oraz do badania i oceny ofert, wadium, zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zaliczek na poczet zamówienia, wyboru oferty z zastosowaniem aukcji elektronicznej, licytacji elektronicznej oraz wstępnej kwalifikacji wykonawców, p r z e p i s y u s t a w y - P r a w o z a m ó w i e ń p u b l i c z n y c h s t o s u j e s i ę o d p o w i e d n i o."-finish....
Nie wiem ale nie podoba mi się to do końca.... a co Wy na to?
Skoro ustawy się nie stosuje, to po co wpisywać, że się stosuje??
Facet na szkoleniu mówił, że nawet jak Zamawiający będzie prowadził postępowanie zgodnie z zasadami ustawy pzp, a kwotowo będzie poniżej 30 000 euro to i tak jej nie narusza.
no tak, ale się narobi
dlatego mam prośbę o przesłanie Waszego regulaminu do 30 000.
Jeśli możecie wspomóc to bardzoo proszę.
I garb mu wyrośnie
Skoro ustawy się nie stosuje, to po co wpisywać, że się stosuje??
Stosuje się przepisy odpowiednio do wymienionych sytuacji/działań, nie chodzi tu o stosowanie ustawy.
Facet na szkoleniu mówił, że nawet jak Zamawiający będzie prowadził postępowanie zgodnie z zasadami ustawy pzp, a kwotowo będzie poniżej 30 000 euro to i tak jej nie narusza.
No bo jak ma ją naruszać skoro jej, zgodnie z przepisami, nie stosuje?
Na pewno bezsensem jest stosowanie pełnego gorsetu ustawy. Po raz kolejny piszę to samo - tyle narzekania na ustawę, ale jak jest możliwość ten gorset zrzucić to grono zwolenników swobody maleje.
Jestem za tym aby odejść od zapisów ustawy jeśli jest taka możliwość ale jednocześnie ustalić zasady postępowania w przypadku wydatkó sięgających kwot bliskich do progu. U mnie mam 3 warianty:
- do 3.500 zł. zakupy bez rozeznania
- od 3.500 do 60.000 zakupy z protokołem rozeznania ceny na rynku
- od 60.0000 do 30.0000 euro a'la przetarg nieograniczony lub zapytanie o cenę.
Nie nazwane jest to tak jak w ustawie ale ma podobne sposoby jeśli chodzi o prowadzenie dokumnetacji.
Może macie prostszy sposób na wariant 3?
Może po prostu dać ogłoszenie na stronie internetowej i kierować się zasadą uczciwej konkurencji i tyle ?
podobne sposoby jeśli chodzi o prowadzenie dokumnetacji.
Może macie prostszy sposób na wariant 3?
No mam, wybieram wykonawców i wysyłam do nich zapytania ofertowe.
Jeśli żadnych nie masz to możesz wrzucić na stronę, BZP... To jest elastyczność! Brak sztywnych zasad tylko działasz z jak największą korzyścią dla finansów swojego pracodawcy.
Właśnie jestem po postępowaniu o wartości 100 tys. zł.
Wysłałem zapytania, dostałem 3 oferty, przesłałem zestawienie ofert, dałem czas na oferty dodatkowe, po ofertach dodatkowych ponegocjowałem. Duża oszczędność. Wykonawcy też mają problem "wyjść" z ustawy, dlatego zaznaczyłem, że niekoniecznie wybiorę najtańsze oferty (podzieliłem sobie zadanie na 8 części) tylko będę kierował się zasadą "cena do jakości". Czuję się wygrany, pieniądze zaoszczędzone (spora różnica do ofert pierwotnych). I do tego miałbym potrzebować regulaminu?
U nas w regulaminie mamy takie progi:
do 5 000 euro
na wniosek jednorazowy akceptowany przez Kierownika, Głównego Księgowego i Dyrektora
powyżej 5 000 do 30 000 euro zapytanie ofertowe do co najmniej 3 wykonawców; czyli wniosek, zaproszenia do złożenia oferty, oferty Wykonawców w formie pisemnej i na koniec umowa
powyżej 30 000 euro ustawa pzp
Izawin - z tego wynika, że u Was nie ma być najlepiej, tylko żeby nie było do czego się przyczepić.
a co do zapisu z mojego projektu regulaminu "W sprawach nieuregulowanych w regulaminie,(...), p r z e p i s y u s t a w y - P r a w o z a m ó w i e ń p u b l i c z n y c h s t o s u j e s i ę o d p o w i e d n i o." czy to należy literalnie odczytywać , np. jeśli chodzi o terminy wskazane w ustawie - powinniśmy wtedy ich dochowywać i przestrzegać? Zapis w regulaminie jak dla mnie nie do końca jasny...
a co do zapisu z mojego projektu regulaminu "W sprawach nieuregulowanych w regulaminie,(...), p r z e p i s y u s t a w y - P r a w o z a m ó w i e ń p u b l i c z n y c h s t o s u j e s i ę o d p o w i e d n i o." czy to należy literalnie odczytywać , np. jeśli chodzi o terminy wskazane w ustawie - powinniśmy wtedy ich dochowywać i przestrzegać? Zapis w regulaminie jak dla mnie nie do końca jasny...
moim zdaniem zapis zbyteczny, po co sobie utrudniać, zrobić regulamin że wysyła się do 3 i trzeba uzyskać co najmniej od 2 wykonawców, dodatkowo furtkę zrobić kiedy można odstąpić od rozp np pilna potrzeba, awaria i inne,
dopuścić rozp, na podstawie wydruków ze stron www, folderów itp. bez konieczności wysyłania formularza ofertowego/zapytania
Zasada jest taka że regulamin ma być prosty i czytelny bez zbędnych (skomplikowanych) zapisów, wszak sami jesteśmy autorami, a więc nie powielajmy błędów "Warszawiaków" tworzących Pzp
czy ja również moglabym prosić o wzór regulaminu? ewa_dt@op.pl
a co jeżeli Zamawiający nie ogłosi zapytania na stronie www i udzieli Zamówienia jednej z firm do których wysłał zaproszenie?
prosze podeslecie mi też ten regulamin ?
Podaj maila to podeślę
Czy ja również mógłbym prosić o wzór regulaminu? daniel.politechnika@poczta.fm
Czy ja również mógłbym prosić o wzór regulaminu? daniel.politechnika@poczta.fm
Poszło
ja także proszę o wzór regulaminu, jeżeli można - kasiulka261@op.pl
dziękuję
Bipi ja również poproszę - kanalia@va.pl ^^
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc