Temat: prośba o informacje z otwarcia ofert
Czy zgodnie z art. 86 ust. 5 informacje z otwarcia ofert przekazujecie tylko na prośbę uczestnika postepowania, czy też firmy która nie złożyła oferty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Dokumentowanie zamówień publicznych → prośba o informacje z otwarcia ofert
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy zgodnie z art. 86 ust. 5 informacje z otwarcia ofert przekazujecie tylko na prośbę uczestnika postepowania, czy też firmy która nie złożyła oferty?
Każdy może wystąpić o protokół z otwarcia ofert i nie musi być to firma biorąca udział w postępowaniu.
art. 86 ust. 5 mówi o wykonawcach
fajne wiosło
Otwarcie ofert jest jawne. Każdy może na nie przyjść niezależnie od tego czy złożył ofertę i jest "wykonawcą" czy też oferty nie złożył a chciał tylko posłuchać. W związku z tym również każdy może wnosić o protokół z otwarcia ofert. Toż to informacja publiczna dostępna dla każdego. Poza tym nie ma tam innych informacji niż te podane na otwarciu. Ja w takich przypadkach protokół wysyłam.
wysyłać do wszystkich, informacja jawna, nie ma co szukać problemów, bo trafi się na jakiegoś oszołoma, i zacznie pisać skargi, lepiej skanowac i wysyłać i po problemie
Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że zgodnie z 86.5 niezwłocznie do wykonawcy który złożył ofertę (tak jak stoi literalnie) natomiast do reszty po ogłoszeniu wyniku (w czasie na złożenie odwołania, art. 96.3.).
Praktycznie oczywiście sam bym tak nie zrobił, ale na upartego ...
art. 86 ust. 5 mówi o wykonawcach
owszem ja nie daję informacji z otwarcia ofert. Informuję takiego delikwenta tylko, że ma prawo złożyć wniosek o informację publiczną lub o protokół. Często jest to korespondencja e-mail- owa. I wszystko jasne nikt się nie obraża.
Wpływa poprawny wniosek i dostają co chcą...
co to znaczy poprawny wniosek?
Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że zgodnie z 86.5 niezwłocznie do wykonawcy który złożył ofertę (tak jak stoi literalnie) natomiast do reszty po ogłoszeniu wyniku (w czasie na złożenie odwołania, art. 96.3.).
Praktycznie oczywiście sam bym tak nie zrobił, ale na upartego ...
No ja się z tym nie zgadzam, biorąc pod uwagę postanowienia art. 96.3 Pzp - oferty są jawne od momentu otwarcia. Info z otwarcia stanowi jedynie "wyciąg" z ofert.
co to znaczy poprawny wniosek?
"poprawny" - jeśli nie jest W w postępowaniu to nie zamierzam się domyślać czy chce protokół czy inf. publ.
zbyt "papieska" - trudno...
"poprawny" - jeśli nie jest W w postępowaniu to nie zamierzam się domyślać czy chce protokół czy inf. publ. zbyt "papieska" - trudno...
To życzę powodzenia jeśli nie udostępnisz
A kto powiedział, że NIE udostępniam..... oczywiście, że udostępniam tylko nie z art. 86 ust 5
Ale to już akademicka polemika
a nie lepiej umieścić zestawienie ofert na stronie internetowej i po kłopocie
Popieram myszki - też tak robię
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc