1

Temat: prośba o informacje z otwarcia ofert

Czy zgodnie z art. 86 ust. 5 informacje z otwarcia ofert przekazujecie tylko na prośbę uczestnika postepowania, czy też firmy która nie złożyła oferty?

2

Odp: prośba o informacje z otwarcia ofert

Każdy może wystąpić o protokół z otwarcia ofert i nie musi być to firma biorąca udział w postępowaniu.

3

art. 86 ust. 5 mówi o wykonawcach

4

fajne wiosło

5 (edytowany przez lisvitalis 2014-11-18 14:21:09)

Otwarcie ofert jest jawne. Każdy może na nie przyjść niezależnie od tego czy złożył ofertę i jest "wykonawcą" czy też oferty nie złożył a chciał tylko posłuchać. W związku z tym również każdy może wnosić o protokół z otwarcia ofert. Toż to informacja publiczna dostępna dla każdego. Poza tym nie ma tam innych informacji niż te podane na otwarciu. Ja w takich przypadkach protokół wysyłam.

6

wysyłać do wszystkich, informacja jawna, nie ma co szukać problemów, bo trafi się na jakiegoś oszołoma, i zacznie pisać skargi,  smile lepiej skanowac i wysyłać i po problemie

7

Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że zgodnie z 86.5 niezwłocznie do wykonawcy który złożył ofertę (tak jak stoi literalnie) natomiast do reszty po ogłoszeniu wyniku (w czasie na złożenie odwołania, art. 96.3.).
Praktycznie oczywiście sam bym tak nie zrobił, ale na upartego ...

8

janek159 napisał/a:

art. 86 ust. 5 mówi o wykonawcach

owszem ja nie daję informacji z otwarcia ofert. Informuję takiego delikwenta tylko, że ma prawo złożyć wniosek o informację publiczną lub o protokół. Często jest to korespondencja e-mail- owa. I wszystko jasne wink nikt się nie obraża.
Wpływa poprawny wniosek i dostają co chcą...

9

co to znaczy poprawny wniosek?

10

covec napisał/a:

Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że zgodnie z 86.5 niezwłocznie do wykonawcy który złożył ofertę (tak jak stoi literalnie) natomiast do reszty po ogłoszeniu wyniku (w czasie na złożenie odwołania, art. 96.3.).
Praktycznie oczywiście sam bym tak nie zrobił, ale na upartego ...

No ja się z tym nie zgadzam, biorąc pod uwagę postanowienia art. 96.3 Pzp - oferty są jawne od momentu otwarcia. Info z otwarcia stanowi jedynie "wyciąg" z ofert.

11

myszy1953 napisał/a:

co to znaczy poprawny wniosek?

"poprawny" - jeśli nie jest W w postępowaniu to nie zamierzam się domyślać czy chce protokół czy inf. publ.
zbyt "papieska" - trudno...

12

Iwo napisał/a:

"poprawny" - jeśli nie jest W w postępowaniu to nie zamierzam się domyślać czy chce protokół czy inf. publ. zbyt "papieska" - trudno...

To życzę powodzenia jeśli nie udostępnisz wink

13

A kto powiedział, że NIE udostępniam..... oczywiście, że udostępniam tylko nie z art. 86 ust 5 wink
Ale to już akademicka polemika wink

14

a nie lepiej umieścić  zestawienie ofert na stronie internetowej i po kłopocie

15

Popieram myszki - też tak robię wink