1

Temat: gwarancja jako kryterium- co zrobić?

Witam

Jestem świeżo po otwarciu ofert na zadanie w którym drugim kryterium był termin gwarancji gdzie wymagaliśmy udzielenia gwarancji na min. 24 miesiące. W SIWZ był zapis:

"Oferujemy udzielenie ????? miesięcznej gwarancji na wszystkie meble i każde z urządzeń wchodzące w skład przedmiotem zamówienia"

Wykonawca w ofercie napisał:

"Oferujemy udzielenie 36 miesięcznej gwarancji na wszystkie meble i 24 miesięcznej gwarancji każde z urządzeń wchodzące w skład przedmiotem zamówienia"

Troszkę zmienił ale minimum spełnił. I teraz pytanie czy przyjąć ofertę jako spełniającą wymagania (ku temu się skłaniam i do obliczeń punktowych przyjmuję 24 miesiące) czy też rozbijając gwarancję na dwa terminy nie złożył jej zgodnie z wymaganiami, bo troszkę zmienił zapis w ofercie (chyba zbytnie czepialstwo)?
Dodam tylko że to jedyna oferta.

2

Odp: gwarancja jako kryterium- co zrobić?

A więc nie masz możliwości punktowania gwarancji, dostanie 0 pkt.

3

Ale dlaczego przecież minimum spełnił czyli udzielił co najmniej  24 miesięcznej gwarancji. Czy nie mogę przyjąć do obliczeń 24 miesięcy?

4

A minimum punktujecie?

5

Chyba po przetargu tzn nie podpiszą umowy, bo podali mi cenę jednostkową brutto jako netto tzn zamiast jednostkowej brutto 1,23 podali 1,00 zł ale wartość brutto podana jest prawidłowo
przykład:
jednostkowa brutto 1,00 zł - wartość brutto 1,23 zł
W SIWZ mam zapis, że ceny jednostkowe brutto są stałe i niezmienne. Nie mogę zatem odnieść się do wartości całego zamówienia a ceny jednostkowe są dla mnie ważne.
Powinienem teraz przeliczyć całą ofertę wg podanych w ofercie cen jednostkowych i poinformować ich o tym (dobrze myślę? )- tylko że cena oferty spadnie się o jakieś 90 tys. czyli o wartość VAT więc pewnie odstąpią od podpisania umowy.
Proszę zatem o podpowiedź czy dobrze myślę- przeliczam ofertę wg cen jednostkowych i normalnie wybieram wykonawcę bo podstaw do unieważnienia nie mam.

6

A ja bym poprawił tę omyłkę albo jako pisarską albo jako inną.

7

W sumie to jako pisarska pasuje.

8 (edytowany przez lisvitalis 2014-11-26 11:45:19)

tylko że mam zapis że ceny jednostkowe podane w ofercie są niezmienne. Jeżeli wyjdę od wartości brutto i zacznę liczyć od tyłu to cena jednostkowa brutto wyjdzie mi np. 1,23 zł a wpisaną mam 1,00 zł i to powodowałoby że zmieniam cenę jednostkową. Poza tym to że pomylił się o VAT wychodzi z wyliczeń od wartości brutto a cenę jednostkową brutto wpisał konkretną. Skoro chce mi sprzedać za 1 zł to jak mogę sam podwyższyć cenę jednostkową do 1,23 zł.

9

Ale chyba niezmienne w trakcie realizacji zamówienia? A nie przy ocenie oferty. Najlepiej poproś o wyjaśnienie skoro wg Ciebie nie jest to oczywista pisarska i popraw jako inną (no chyba, że zgodzi się na 1 zł) wink