1

Temat: szacowanie wartości-dostawa umundurowania

Witam wszystkich,
takie pytanie (bo już sama się gubię) - chcemy ogłosić postępowanie z okresem realizacji na 48 m-cy. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa sortów mundurowych dla pracowników. Jak traktować dostawę: jako okresową czy jednorazową? Pytam, bo nie wiem czy mogę dopuścić np. jeśli chodzi o doświadczenie dostawy nadal wykonywane i jak szacować wartość?

2

Odp: szacowanie wartości-dostawa umundurowania

Jeżeli  termin wykonania to 48 miesięcy to pewnie będziesz chciała dostaw co pewien okres czasu lub np. na życzenie więc dostawy okresowe. Dopuść dostawy które są w trakcie a szacunek zrób dla całego okresu dostawy-

3

lisvitalis napisał/a:

Jeżeli  termin wykonania to 48 miesięcy to pewnie będziesz chciała dostaw co pewien okres czasu lub np. na życzenie więc dostawy okresowe. Dopuść dostawy które są w trakcie a szacunek zrób dla całego okresu dostawy-

Dokładnie, to będą dostawy sukcesywne, ale szacować też jak dla okresowych tj. na podstawie art. 34 czy art. 32 ustawy Pzp?
Chociaż czy to nie będzie jednak dostawa jednorazowa czy Zamawiający nie mógłby kupić wszystkiego od razu i magazynować?

4

Moim zdaniem nie jest to dostawa powtarzająca się okresowo. Dokładnie tak jak piszesz
"Chociaż czy to nie będzie jednak dostawa jednorazowa czy Zamawiający nie mógłby kupić wszystkiego od razu i magazynować?"

5

Mi również się wydaję że jest to zamówienie jednorazowe. Dostawy rzeczywiście mogą być sukcesywne w ramach potrzeb, jednak nie jest to zamówienie na dostawy powtarzające się okresowo.

Art. 34 raczej nie będzie miał tu zastosowania.

6

Czy zatem mogę dopuścić na potwierdzenie spełniania warunku, wykazy dostaw nadal wykonywanych?

7

Dostawa jednorazowa, samo dostarczenie sukcesywnie do potrzeb zamawiającego to inna sprawa, jeżeli stawiasz warunki to piszesz zgodnie z rozporządzeniem a więc wykonanych i wykonywanych też może być, wówczas może się wykazać że np. do połowy tego roku dostarczył tyle że wasz postawiony warunek spełnia.

8

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

9

"Odgrzewam" temat:
jeśli przedmiotem zamówienia jest świadczenie jednorazowe, czy Zamawiający na potwierdzenie spełniania warunku wiedzy i doświadczenia może dopuścić świadczenia nadal wykonywane (par. 1 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, wyrok KIO 1083/10, KIO 1085/10, KIO 12/13)?