1

Temat: Kryteria oceny ofert w zamówieniach uzupełniających

Zamawiający  zamierza udzielić zamówień uzupełniających na odbiór i zagospodarowanie odpadów . Zamówienia uzupełniające były przewidziane w SIWZ. W związku z tym mam pytanie, czy udzielając zamówienia uzupełniającego w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust.1 pkt 6 Pzp po 19 października 2014 r. zamawiający zobowiązany jest stosować inne niż cena Kryteria oceny ofert ? Moim zdaniem ponieważ jest to nowe zamówienie, to w przypadku zamówienia uzupełniającego na odbiór i zagospodarowanie odpadów, należy obok ceny zastosować inne Kryteria oceny ofert. Niektórzy koledzy nie zgadzają się z moim stanowiskiem i uważają że cena może być jedynym kryterium ocen ofert w zamówieniu uzupełniającym udzielanym po 19.10.14 r.

2

Odp: Kryteria oceny ofert w zamówieniach uzupełniających

Skoro zamówienie jest z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 6 to o jaką ofertę masz na myśli? wink

3

Nie ma oferty tak jak myślisz, że jest - jest zaproszenie do negocjacji - art. 68 - jak najbardziej cena 100 % - bo to przecież negocjujecie.

4

Negocjuje warunki umowy z jednym wykonawcom i aby doszło do podpisania umowy na zamówienia uzupełniające, muszę je wynegocjować z wykonawcą zamówienia podstawowego. Ponieważ w zamówieniu podstawowym jedynym kryterium oceny ofert była cena, to niektórzy moi koledzy uważają, że przedmiotem negocjacji może być wyłącznie cena.

5

karolk1945 napisał/a:

Negocjuje warunki umowy z jednym wykonawcom i aby doszło do podpisania umowy na zamówienia uzupełniające, muszę je wynegocjować z wykonawcą zamówienia podstawowego. Ponieważ w zamówieniu podstawowym jedynym kryterium oceny ofert była cena, to niektórzy moi koledzy uważają, że przedmiotem negocjacji może być wyłącznie cena.

Negocjujecie warunki umowy - może być również termin wykonania i inne zapisy umowy - zazwyczaj jest to cena 100 % - to miałem na myśli.

6

Darek W. Moje pytanie - czy cena może być tylko jedynym kryterium negocjacji  po 19.10.14 r. w zamówieniu uzupełniającym na odbiór i zagospodarowanie odpadów ?

7 (edytowany przez Adam 2014-12-03 13:13:15)

Art. 91 mówi o cenie jako kryterium oceny ofert, a nie "kryterium negocjacji". W wolnej ręce nie ma ofert, więc nie określa się kryteriów ich oceny.
W przypadku zamówień uzupełniających negocjuje się warunki, a więc cenę, termin itp. itd. Nie oceniasz ofert.

8

Adam - Ok nie zbyt precyzyjnie napisałem - a zatem czy przedmiotem negocjacji w zamówieniach uzupełniających udzielanych po 19.10.14 r. na odbiór i zagospodarowanie odpadów może być wyłącznie cena ?

9

karolk1945 napisał/a:

Adam - Ok nie zbyt precyzyjnie napisałem - a zatem czy przedmiotem negocjacji w zamówieniach uzupełniających udzielanych po 19.10.14 r. na odbiór i zagospodarowanie odpadów może być wyłącznie cena ?

Może być - jak najbardziej - oraz inne jakie sobie wymyślisz .

10

W WR tylko cena.

11

Marcel, a dlaczego tylko cena?

12

Marcel - zobacz wzór druku protokołu ZP-WR pkt 8 - "Negocjacje i inne warunki zamówienia będące przedmiotem negocjacji". A poza tym zamówienie w trybie  z wolnej ręki to nie to samo co zamówienia w trybie zapytania o cenę.

13

Darek W - mnie nie chodzi - czy muszę wymyśleć inny niż cena  przedmiot negocjacji, a czy po 19.10.14 r. mogę w przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów negocjować wyłącznie cenę.

14

Możesz

15

Żadnych kryteriów oceny ofert nie ustala się bo ofert nie ma, przeważnie negocjuje się cenę bo to główna istota negocjacji, owszem, możesz negocjować praktycznie wszystko ale pozostałe sprawy mają  zazwyczaj mniejsze znaczenie my przeważnie narzucamy odgórnie nasze warunki, walka jest o cenę.

16

karolk1945 napisał/a:

Darek W - mnie nie chodzi - czy muszę wymyśleć inny niż cena  przedmiot negocjacji, a czy po 19.10.14 r. mogę w przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów negocjować wyłącznie cenę.

Karolk - zdecyduj czy chodzi ci o przetarg czy o zam. uzupełniające ? - bo to dwie różne rzeczy .

Jeszcze raz - w zam. uzupełniających po 19.10.14 możesz negocjować tylko cenę, jak i inne rzeczy.

W przetargu nieograniczonym po 19.10.14 nie możesz stosować tylko ceny na odbiór na odbiór i zagospodarowanie odpadów - bo nie jest powszechne - i TYLE

17

razem z zaproszeniem do  negocjacji wysyłasz Wykonawcy wzór umowy i ten wzór jest negocjowany a więc do negocjacji są :  termin, obowiązki stron, warunki płatności , kary i gwarancje oraz oczywiście cena .